Varga Tibor: Rákóczi, a titokzatos fejedelem


2013-12-13 18:30:54  | cikk: mo  | 


Varga Tibor: Rákóczi, a titokzatos fejedelem főképe
Rákóczi Ferencnek izgalmas, mondhatni filmbeillő élete volt – fogalmazott ma esti előadásában dr. Varga Tibor. A vallás-és jogtörténész az Edvy Malom fogadó Értékeink élőben című programsorozatának vendégeként érkezett Pápára. Előadásában II. Rákóczi Ferenc életéről beszélt. A titokzatos fejedelem életének izgalmas momentumait tárta a hallgatóság elé.

II. Rákóczi Ferenc 1701. november 7-én éjszaka szökött meg bécsújhelyi börtönéből, akit fél évvel korábban tartóztattak le felségsértés vádjával, I. Lipót király utasítására. Rákóczira minden bizonnyal vérpad várt volna, felesége közbenjárása nyomán azonban Gottfried Lehmann, a vár kapitánya önfeláldozó módon hozzájárult a későbbi fejedelem szökéséhez.
- Filmbeillő jelenet, hogy Rákóczi dragonyos ruhában, részegnek álcázza magát, a kapitány öccse mutatja az utat számára. Ezért Lehmannt felnégyelték és több vár falára függesztették ki testrészeit – osztott meg egy történetet Varga Tibor.
A vallás-és jogtörténész elmondta azt is, az ilyen és ehhez hasonló momentumok rendkívül hitelesek, ugyanis elsőkézből tudjuk a történeteket, Rákóczi maga vetette papírra őket.

Varga Tibor az előadáson néhány gondolat erejéig beszélt az advent, az ünnepvárás hagyományairól, majd felhívta a figyelmet a Szent Korona Országáért Alapítvány által minden évben megszervezett konferenciára is. A többnapos rendezvénysorozatot a két ünnep között Budakalászon rendezik meg, melyen ezúttal mindhárom napon ingyenes a részvétel. A konferencián olyan ismert előadóktól hallhatnak beszámolókat, mint Bakay Kornél, Hidán Csaba vagy Limbacher Gábor. A rendezvénysorozat utolsó napja az egészség jegyében zajlik, ahol a résztvevők találkozhatnak Szabó Gyuri bácsival, a bükki füvesemberrel, Bernád Ilonával vagy Eőry Ajándokkal.
Varga Tibor az előadáson bemutatta új tanulmánykötetét is, mely éppen ezen a napon jelent meg. Az Értekezések a Szent Koronáról című kötetsorozat legfrissebb darabja az Apostoli Korona címet viseli.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!