700 millió forint a Pápai Hús élőállat beszállítóinak


2013-12-13 13:22:27  | cikk: HuHa  | 


Lezárult a Pápai Hús 1913 Élelmiszeripari Feldolgozó Kft. sertés élőállat beszállítóinak kifizetése, összesen 700 millió forintot kaptak a gazdák – közölte mai sajtótájékoztatóján dr. Áldozó Tamás, Pápa város polgármestere. A városvezető emlékeztetett, első körben 151 élőállat beszállító részesült támogatásban, amelyre a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) 448 millió forintot fizetett ki. A második körben azok a gazdák jutottak összességében 250 millió forintos kiegészítő juttatáshoz, akiknek az első  körben nyújtott támogatást meghaladó mértékű követelésük állt fenn  a pápai húsipari vállalattal szemben.
Első körben - a szeptemberi kormánydöntés értelmében – a kifizetések az európai uniós állami támogatási szabályok szerint, a csekély összegű (de minimis) támogatással történtek meg, ennek lehetőségét használta ki a VM a Pápai Hússal szemben követeléssel rendelkező sertés élőállat beszállítók lejárt és elismert tartozásainak kifizetésére.
A polgármester elmondta, tekintettel arra, hogy a Társaság  további 28 élőállat beszállítóját a csekély összegű (de minimis) támogatási keretek között nem lehetett teljes mértékben kompenzálni, ezért a Vidékfejlesztési Minisztérium kidolgozott egy olyan konstrukciót, amely alapján lehetőség nyílott fennmaradó követelések megelőlegezésére.
Mindezek alapján a VM megalkotta a Pápai Hús 1913 Kft–vel szemben követeléssel rendelkező élőállat-beszállítók számára fizetendő kiegészítő juttatás igénybevételéről szóló rendeletet, amellyel az érintett gazdák a de minimis összegén felüli követeléseiket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarára (NAK) engedményezték, amelynek fejében kiegészítő juttatást kaphatnak. Az engedményezéssel érintett követelésekre a VM mintegy 250 millió forintot fizet az érintett gazdáknak, miután az engedményezési szerződéseket a NAK-kal megkötik.
A Kormány minden lehetséges eszközzel segített, amelyekkel az élőállat beszállítókat kompenzálni tudta, megőrizve ezzel a vidéki munkahelyeket, valamint jó minőségű alapanyag-ellátást biztosítva a magyar húsiparnak – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón dr. Áldozó Tamás.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!