45 éve hirdeti Isten igéjét – Salgó Ferenc vendégeskedett a Kiliáni beszélgetéseken


2013-12-12 12:12:56  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


45 éve hirdeti Isten igéjét – Salgó Ferenc vendégeskedett a Kiliáni beszélgetéseken főképe
– A keresztény tanítás nagyon szép, de azt kézzelfoghatóvá is kell tenni. Például lehetőségeink szerint törekedni kell a szegények, a rászorulók többféle módon történő támogatására – fogalmazott Salgó Ferenc kanonok-plébános a Kiliáni beszélgetések decemberi alkalmán.
A családias, meghitt hangulatú összejövetelnek ezúttal is a Szent József-kápolna és közösségi ház adott otthont, ahol Huszár Hajnal újságíró, szerkesztő-riporter beszélgetett a vendéggel. A beszélgetéssorozat háziasszonya a rendezvény elején Salgó Ferencet nyugodt, barátságos, tiszta tekintetű, derűt és pozitív energiát sugárzó emberként jellemezte, akiből árad a töretlen szeretet.
Az őszinte, bensőséges beszélgetés során a jelenlévők megismerhették a Kiliáni beszélgetések aktuális vendégének élettörténetét, betekintést nyerhettek a papi hivatásba, valamint adventi gondolatokkal is gazdagodhattak. Salgó Ferenc a jelenleg Szlovákiához tartozó Udvardon született 1945-ben. A korábban kizárólag magyarlakta települést a trianoni békediktátum után elszakították Magyarországtól, ám 1938-ban ismét magyar terület lett, majd a második világháború után újfent Csehszlovákiához került.
– 1948-ban a népcsere következtében a mi családunkat is kitelepítették Udvardról, Baranya megyébe kerültünk. Ez nagy megrázkódtatást jelentett a család számára. Szüleim földművesek és mélyen vallásos emberek voltak, az áttelepítés pedig még inkább megerősítette őket abban, hogy Isten az egyetlen igazi biztos pont az ember életében. Az ’50-as évek megpróbáltatásai ellenére biztonságban éltünk, köszönhetően a szüleim szilárd, komoly értékrendjének. Sokféle szükséget szenvedtünk, de nem nélkülöztünk – emlékezett vissza a plébános.
Mint mondta, kissé visszahúzódó, nagyon izgulós gyerek volt, aki nem szeretett a középpontban lenni, ezért mindenki meglepődött, amikor bejelentette, hogy Isten szolgája szeretne lenni. Saját bevallás szerint belső indíttatásból választotta a papi hivatást, amely egyre erősödött benne. Mindig is vallásos volt, sosem támadtak kételyei Istennel szemben. Megjegyezte, volt egy időszak, amikor elbizonytalanodott, nem tudta biztosan, hogy a Jóisten is azt szeretné-e, hogy ő pap legyen. Aztán amikor érezte Isten hívását, majd elfogadta a végleges döntést, akkor megnyugodott – szavai szerint pedig ez a legbiztosabb jele a jól választott hivatásnak.
A győri bencés gimnáziumban sikerült levetkőzni a felesleges izgulást, görcsösséget, szembenézett önmagával, és többé már a kudarctól sem félt. 1968-ban, Veszprémben szentelték pappá. Immár 45 éve szolgál papként, 28 esztendeje Pápán hirdeti Isten igéjét. Rendkívül széleskörű papi tevékenységet folytat: a megszokott plébánosi teendők mellett többek között rendszeresen jótékonykodik, támogatja a rászorulókat, segíti a Mária Rádiót és számos helyen vállal szerepet hitoktatóként. – A keresztény tanítás nagyon szép, de azt kézzelfoghatóvá is kell tenni. Például lehetőségeink szerint törekedni kell a szegények, a rászorulók többféle módon történő támogatására. A környezetemben látom ennek a gyümölcsét: az emberek elgondolkodnak, és étellel, ruhával, anyagiakkal segítenek a szükséget szenvedőknek – mondta el Salgó Ferenc.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!