Balett-mese a pápai színpadon - Ditótörő a Kiev City Balett előadásában


2013-12-12 11:27:06  | cikk: mo  | fotó: mo, gezafoto  | 


Balett-mese a pápai színpadon - Ditótörő a Kiev City Balett előadásában főképe
Világhírű produkciót láthatott a pápai közönség csütörtök este a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színháztermében. A Kiev City Balett társulata mutatta be a jól ismert karácsonyi mesét, a Diótörőt. Az Oroszország és Ukrajna legjobbjai által képzett táncosok a balettvilág leglátványosabb elemeivel ötvözve egy igazi varázslatot hoztak létre a színpadon. A nemzetközi palettán is óriási sikert aratott együttes fesztiválokon és Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Portugália, Svájc, az Egyesült Királyság, Szlovénia, Románia, Japán, Kanada legnagyobb színpadai után most Magyarországon is tiszteletét teszi. A társulat több mint 40 fellépésből álló turnéját bonyolítja Európában, ennek egyik állomása volt a pápai is. Előadásuk egy nem mindennapi, de hagyományőrző, eredeti klasszikus balett, ahol profi táncművészek kalauzolták el a nagyérdeműt a Diótörő mesevilágába.

A tél- és az ünnepvárás varázslatos meséjében 32 táncművész elevenítette meg a történetet. Az előadás kapcsán Ivan Kozlov elmondta, Ukrajnában és Oroszországban komoly hagyománya van a klasszikus balettnek, rendkívül sok a profi balettművész. Sikerük titka is talán pont ebben rejlik, igyekeznek azt a sok energiát, amely egy-egy előadás alkalmával a színpadon megmutatkozik, átadni a közönségnek – fogalmazott a társulat vezetője. Ivan Kozlov hozzátette, a Diótörő egy csodálatos karácsonyi történet. Ha valaki elmegy az előadásra és megtekinti a produkciót, már akkor úgy érezheti, hogy az ünnep megérkezett – fűzte hozzá az igazgató.

Tóth Gergely a kijevi balett társulatával kapcsolatban álló produkciós iroda vezetője elmondta, az együttes több mint negyvenöt előadásban mutatja be a Diótörőt Magyarországon. Tóth Gergely arról beszélt, a produkciót mindenhol nagyon szerette a közönség, a kijevi balett elbűvölte a publikumot. A produkciós iroda igazgatója hozzátette, ennek az az oka, hogy a társulatban olyan kifinomult művészek tevékenykednek, olyan tiszta és pontos mozdulatokkal dolgoznak, mint sehol máshol a világon. Ukrajnában és Oroszországban a balett olyan, mint nálunk a néptánc. Szinte minden gyermek tud klasszikus balettet táncolni. Még a legkisebb faluban is van balettóra és balettmester. Természetesen a Kiev City Balettben a legjobbak lépnek fel, és mivel sok művész közül lehet válogatni, ezért a társulatba valóban csak a kiemelkedő, profi táncosok léphetnek be – tudtuk meg az igazgatótól.

A Diótörő Csajkovszkij utolsó balettje, melynek története E. T. A. Hoffmann, A diótörő és az egérkirály c. meséjén alapul. A mű ősbemutatója 1892 decemberében volt a szentpétervári Marinszkij színházban, azóta az egész világon nem múlik el karácsony a Diótörő nélkül. A kicsiket és nagyokat egyaránt elbűvölő, szebbnél szebb jelmezeket, díszleteket felvonultató mese-balett karácsony éjjelén játszódik, és egy kislány álmában megjelenő Diótörő hercegről szól.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!