Kiállítást szervezett az örmény nemzetiségi önkormányzat: 500 éves az örmény könyvnyomtatás


2013-12-08 17:51:52  | cikk: mo  | 


Kiállítást szervezett az örmény nemzetiségi önkormányzat: 500 éves az örmény könyvnyomtatás főképe
A Jókai Mór Városi Könyvtár adott otthont annak a vándorkiállításnak, amely az örmény írásbeliség kialakulását és az 500 éves örmény könyvnyomtatás fejlődését mutatja be színes paravánokon. A tárlatot a Pápai Örmény Nemzetiségi Önkormányzat hozta Pápára. A kiállítás megnyitóján részt vett Avanesian Alex és Akopjan Nikogosz, az Országos Örmény Önkormányzat elnökhelyettesei. A programon Keller Ludmilla, a PÖNÖ elnöke köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, ez a kiállítás a nemzetiségi önkormányzat utolsó rendezvénye ebben az esztendőben.

A kiállítást Avanesian Alex nyitotta meg, aki összefoglalta a paravánokon látható történelmi érdekességeket. A kiállítás nem kizárólag az örmény könyvnyomtatás mérföldköveiről szól, megjelennek a könyvkészítés apró technikái, így például azok az örmény motívumok, amelyekkel a kezdőbetűket díszítették. Éppen ezért a tárlaton ritka kéziratokat, kéziratos nyomtatásokat is megjelenítenek a tablók.
- A könyvnyomtatás megindulása Hollandiához köthető, Misztótfalusi Kis Miklós nyomdájához. Itt indították el az első örmény betűs nyomdai munkát. Ez később aztán áttelepült a velencei Szent Lázár-szigetre, ahol az 1700-as évek elején megtelepedtek az ún. mehitarista szerzetesek, s eztán itt folytatódott a munka – foglalta össze a tablókon látottakat Avanesian Alex.
A mai és a korabeli könyvnyomtatás produktumai is megtekinthetők egy tárlóban. A legérdekesebb közülük egy egyházi énekeskönyv, mely az 1800-as évek elején Szamosújváron készült, s amelynek egyik oldalát magyarul, másikat örményül nyomták – emelte ki az országos elnökhelyettes.

Avanesian Alex felhívta a figyelmet arra is, hogy 2012-ben az Unesco a szellemi örökség részének ismerte el Hovhánnesz Thumánján Szaszuni Dávid című örmény eposzát, mint a népköltészet legnagyobb teljesítményét. Az eposzt magyarul és örményül tartalmazó könyvet a Magyarországi Örmény Önkormányzat adta ki.

A megnyitón kiderült az is, a Pápára érkezett vándorkiállítás összeállításának apropója az volt, hogy az Unesco a 2012-es évet az örmény könyvnyomtatásnak szentelte, és Jerevánban volt a világ könyvkiállítása is. Ennek tiszteletére készítette el a tablókat a Magyarországi Örmény Önkormányzat még 2012-ben.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!