Gyertyafényes advent: ünnepi programok, meghitt műsorok


2013-12-06 22:35:39  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Gyertyafényes advent: ünnepi programok, meghitt műsorok főképe
A Csókai Óvoda Katica és Csiga-biga csoportosainak vidám karácsonyi műsora csalogatta ma délután a járókelőket a megújult Fő térre, a Gyertyafényes advent programsorozatára. Az ünnepi hangulatú Fő térre a hűvös, szeles idő ellenére is többen kilátogattak. A délután folyamán fellépett még a Kéttornyúlaki Óvoda Napsugár csoportja, akik énekes-verses műsorral kedveskedtek, majd a Nagygyimóti Fürge Ujjak Egyesület lépett színpadra. Este a Csángóföldről érkezett somoskai gyerekek összeállítását láthatta és hallhatta a közönség. Romániában, Moldvában élő magyar nyelvű népcsoport tagjai a csángók. Csángóföld a Kárpátok keleti oldalán húzódik. Benke Paulina, a somoskai csoport vezetője érdeklődésünkre elmondta, tegnap jöttek Pápára a város meghívására.
- Nagy örömmel látogattunk el Pápára, lenyűgözően szép város. Most összesen nyolc gyermekkel érkeztünk, akiket nagyon nehéz volt kiválasztani, hiszen mindenki szeretett volna eljönni velünk. Mi egyébként nem egy kórus vagyunk, nem szoktunk fellépni máskor.
Somoska 1700 lakosú falu.Somoska azok közé a moldvai falvak közé tartozik, melynek lakói leginkább őrzik az archaikus magyar nyelvet. A település néphagyományokban gazdag. Itt nem élnek románok, csak akik tanítani járnak ide. A gyerekek szépen beszélnek magyarul, de a mise, az iskola és a hivatalok románok. Én egyébként éneket és táncot tanítok a gyerekeknek.
- Nálunk adventkor és nagyböjt idején nem szabad táncolni. Szent Andráskor lezárul minden táncos program. Ezért Pápára egy énekes összeállítással jöttünk. Somoskán még sok régi szokás él. December 24-én kalácsot sütünk, majd este a gyerekek énekelnek románul, éjfélkor pedig mindenki elmegy a misére, a templom megtelik. Másnap jönnek a házakhoz, olyankor mi édességgel kedveskedünk, majd következő nap a felnőttek mennek a házakhoz. Nálunk általában mindig hó van karácsonykor. December 28-án, aprószentekkor a gyerekek szintén járják a házakat, kicsi vesszőkkel. Január 1-jén „béborozunk”, akkor gabonát, búzát viszünk. Az ünnepkör január 6-án zárul, akkor is énekelünk.
Végül a közelgő karácsony alkalmából ezt kívánta: „A pápaiaknak kívánok egészséget, békességet, sok jó szerencsét, léleküdvösséget és adja az Isten, hogy minél több pápai jöjjön el hozzánk Somoskába, s mink is egyszer visszajöjjünk ide!”
A péntek esti programot Thisz Katalin énekes műsora zárta, melyben csángó és kalotaszegi dalok csendültek fel a Székely Himnusz mellett.
- Kovásznán minden évben a város központjában elkészítjük az adventi koszorút, s mind a négy vasárnap egy-egy gyertya meggyújtása mellett kulturális programok vannak, kórusok lépnek fel. Karácsonykor istentiszteletre megyünk, majd mindenki hazatér a családjához és meghitt környezetben telik az ünnep. Nálunk nem a Jézuska hozza az ajándékot, hanem az angyal, aki szintén december 24-én, este jön. Másnap aztán templomba megyünk, utána pedig ünnepi ebédre gyűlnek össze a családok - mesélte Thisz Katalin, a kovásznai polgármester felesége, aki egyből hozzáfűzte, hogy szerencsés helyzetben van, hogy Pápán felléphetett adventkor.
- Nagyon jó barátságot ápol a két város egymással. Már nagyon régóta készülünk arra, hogy adventkor látogassunk Pápára, s ez most ebben az évben sikerült is. Amikor Pápa polgármestere, dr. Áldozó Tamás meghívott bennünket, egyből arra gondoltunk, hogy Csángóföldről hozunk magukkal gyerekeket, azért, hogy ők is lássák az anyaországot. Kovásznáról négy kézműves házaspár érkezett még a delegációval, akik fafaragással, csuhé-és gyöngy készítéssel foglalkoznak - tette hozzá Thisz Katalin.
A Gyertyafényes advent programjai holnap 16 órától folytatódnak, amikor is a Weöres Sándor Általános Iskola 8. osztályos diákjai lépnek fel.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!