10 éves a Rákóczi Szövetség pápai szervezete


2013-12-02 01:02:23  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


10 éves a Rákóczi Szövetség pápai szervezete főképe
Egy évtizedes jubileumához érkezett a Rákóczi Szövetség pápai szervezete. A kerek évfordulóról és az egyesület eseménydús éveiről Goór Judit szervezeti titkár adott tájékoztatást. Megtudtuk tőle: a Rákóczi Szövetség 1989-ben jött létre, és azóta az ország legnagyobb létszámú civil szervezeteként működik. Első pápai tagja dr. Tungli Gyula volt, aki a 2003-ban megalakult pápai szervezet elnöke lett. Őt néhány év elteltével Almássy Ernőné követte az elnöki pozícióban. Pápán a kezdetektől fogva a református gimnázium ad otthont a szövetségnek.
A szervezet kötelékébe tartozó diákság elsősorban az országos rendezvények iránt érdeklődött, és szép sikereket ért el a Gloria Victis, illetve a Cultura Nostra elnevezésű történelmi vetélkedőkön. Mivel a szövetség elsődleges célja a határon túli magyarság támogatása, a pápai tagozat is rendszeresen nyújt pénzügyi segítséget a felvidéki diákok beiskolázására irányuló akciókhoz.
A pápai szervezet tevékenységének nagy részét honismereti kirándulások teszik ki. A tagság a magyarlakta területek számos régiójába ellátogatott már, illetve a távolabbi célállomásaikon is a magyar kultúra és történelem különféle vonatkozásait keresik fel. Utazásaik során így részt vettek többek között torinói Kossuth-zarándoklaton, Madách-Mikszáth- és Balassi-Bornemisza-túrán, jártak például az olasz-szlovén határon lévő első világháborús temetőknél, az Andaui hídnál, Dél-Erdélyben, Kárpátalján, valamint a Vajdaságban, miközben számos magyar emlékhelyen helyeztek el koszorúkat.
Pápán tartott előadásaik, irodalmi délutánjaik többnyire aktuális évfordulókhoz vagy kirándulásaik tematikájához kapcsolódtak. Ezeken a rendezvényeiken az első világháborús csatáktól kezdve a magyar fizikusok találmányainak gyógyászati alkalmazásáig bezárólag számos téma terítékre került, azonban legtöbbször az irodalom volt a középpontban. A határon túli magyarokkal való kapcsolattartást többféle változatban valósították meg. Vendégül látták felvidéki iskolák diákjait, igénybe vették határon túli idegenvezetők és vendéglátók szolgáltatásait, valamint határon túlról is hívtak előadókat Pápára.

A Rákóczi Szövetség pápai szervezete fennállásának 10. évfordulóját közös vacsorával ünnepelte meg az egyik belvárosi étteremben pénteken este. A mindvégig remek hangulatú, közel hetven fő részvételével zajló összejövetelen az ízletes falatok után a nótázásé lett a főszerep. Az össznépi éneklés során 300 év történelmét idézték meg dalaikkal a szép számban egybegyűltek, de természetesen a szövetségnek köszönhető élményeket, emlékeket is felelevenítették.
A rendezvényen Goór Judit mondott pohárköszöntőt. – Azért jöttünk össze, hogy megünnepeljük: 10 éve létezünk! 10 éve működik Pápán egy kis társaság – már nem is olyan kicsi –, amely jön, ha hívják, nyitott a nemzeti kulturális értékekre, a határon túli magyarokkal való kapcsolatokra, megkoszorúzza az emlékhelyeket, értékeket közvetít, és azokat igyekszik átadni a fiatalságnak – fogalmazott a szervezeti titkár, majd kiemelt néhány emlékezetes pillanatot az egyesület elmúlt egy évtizedéből.
– Emeljük poharunkat mindazokra, akik életre hívták, és Pápa egyik színfoltjává tették ezt a szervezetet! Halzl József elnök úrra, aki a felhívást hozta az alapításra! Kálmán Attila igazgató úrra, aki iskolájába fogadta a pápai tagozatot. Dr. Tungli Gyula elnök úrra, az első pápai tagra, aki nélkül már 2003-ban megszűnt volna a tagozat. Saját utódját is ő fedezte fel, Almássy Ernőnét, akinek tevékenysége már elnöksége előtt fellendítette a szervezet életét. Emeljük poharunkat elnök asszonyunkra! Emeljük poharunkat Kis Istvánné Mariannára, aki szakszerűvé tette a pénzügyek intézését, és kibővítette az idegenforgalmi kapcsolatrendszerünket! Emeljük poharunkat Schweighofferné Gizi nénire, aki fáradságot nem kímélve a legtöbb időt áldozta ránk idegenvezetőként és fotósként! Emeljük poharunkat a leglelkesebb fiatalokra, Bors Dávidra és Katz Tamásra, akik a modern technikával is segítségünkre vannak! Emeljük poharunkat azokra az idegenvezetőkre és előadókra, akik magukénak érezték céljainkat, és a szövetség szellemiségét tiszteletben tartva gazdagították életünket! Emeljük poharunkat azokra a tagjainkra, akik idejüket, pénzüket és adományaikat kultúrára, a magyar identitás ápolására, határon túli magyarok javára áldozták, derűt, kedvességet, szeretetet adtak másoknak! – szólt Goór Judit.
Goór Judit hírportálunknak elmondta, szervezetük jelenleg több mint hetven taggal büszkélkedhet, és egyre több tervük, ötletük formálódik. 2013-ban is sikeres évet zárnak: nőtt a taglétszámuk, és nagy érdeklődés övezte a különféle rendezvényeiket, kirándulásaikat. – Az elmúlt tíz év alatt a Rákóczi Szövetség pápai szervezete folyamatosan fejlődött, gyarapodott, miközben megismertek minket Pápán és a környéken. Az eddigi hagyományokat megtartva szeretnénk több személyes kapcsolatot kiépíteni a határon túli magyarokkal, valamint a Rákóczi Szövetség többi helyi szervezetével. Szeretnénk meghívni, vendégül látni őket, illetve megismertetni velük Pápa városát és környékét – nyilatkozta a titkár.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!