Isten adta, angyal hozta – a Szent Korona üzenete


2010-02-03 20:20:22  | cikk: mo  | fotó: mo  | 


Isten adta, angyal hozta – a Szent Korona üzenete főképe
Harmadik előadására várta ma este a művészettörténet és a történelem kedvelőit a Somló-Marcalmente-Bakonyalja Leader Egyesület. Ezúttal Szántai Lajos magyarságkutató, művészettörténész volt az egyesület vendége, aki Magyarország Szent Koronája címmel tartott előadást az Edvy Malom Fogadóban.
Az alkalmon Menyhárt Tibor, a Somló-Marcalmente-Bakonyalja Leader Egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd átadta a szót a népszerű művészettörténésznek. Az előadó több órás prezentációja alkalmával közönsége elé tárta a magyar Szent Korona történetét, eredetét, de mint mondta, legfontosabb nem az, hogy honnan származik, hanem az, hogy mit üzen?

- A leglényegesebb momentum a Szent Korona kutatásának történetében az, hogy ez nem csupán egy művészettörténeti emlék, hanem egy velünk továbbélő, kozmikus üdvtörténelem, amely egy koronában testesül meg. A nemzet sorsa és a Szent Korona sorsa, egy és ugyanaz. A középkorban nem véletlenül vallották, hogy a Szent Koronában van a haza becsülete. Ha ennek az egy mondatnak nagyobb hitelt adna az emberiség, akkor nem lenne ma Magyarország ilyen zaklatott helyzetben. A magyarságnak teljesítenie kell őseitől kapott küldetését. Az a nép, amely ilyen történelmi múlttal és becsülettel rendelkezik, és még egy koronát is kapott hozzá, az nem veszhet el a világban – fogalmazott a kutató.

Szántai Lajos hozzátette, a Korona egy benső, mágikus tudatállapot megnyilvánulása és szimbóluma. Egy olyan szakrális tudatállapoté, amely a jelenkori világban szinte elképzelhetetlenül magas szintet jelent. A művészettörténész szerint nem véletlen, hogy a történelem viharaiban ez a korona szinte hibátlan állapotában megmaradt. Kiállta a történelem megpróbáltatásait, útvesztőit. Ha erről az oldalról közelítjük meg a kérdést, talán saját sorsunkban is megtaláljuk a korona üzenetét – tette hozzá a magyarságkutató.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!