Kifizetik az élőállat beszállítók megmaradt követeléseit is


2013-11-30 20:00:53  | cikk: HuHa  | 


Kifizetik az élőállat beszállítók megmaradt követeléseit is főképe
Az év végéig kifizetik a Pápai Hús 1913 Kft. „cs.a.”-nak korábban élőállatot beszállítók azon követeléseit is, melyek a de minimis támogatáson felül vannak, s mellyel még tartozik a társaság a sertésbeszállítóknak. Az erről szóló Vidékfejlesztési minisztériumi döntésről tájékoztatta ma délután az érdekelt gazdákat Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. A húsgyárban tartott tanácskozáson az elnök bejelentette: a Vidékfejlesztési Minisztérium rendeletben jelölte ki a kamarát, hogy december 2-ig úgynevezett engedményezési szerződéseket kössön a károsult élőállat beszállítókkal. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljáró szervezetként vesz részt a követelések rendezésében, az ehhez szükséges forrást a minisztérium bocsátja rendelkezésre és tételes nyilvántartást és elszámolást vár a kamarától.
-A minisztériummal sikerült egy olyan konstrukciót kidolgoznunk, hogy az élőállat beszállítók a de minimis támogatás által kifizethető összegen felüli követelésüket is megkapják. Ezeknek a gazdáknak egy olyan szerződést teszünk az asztalukra, amivel december 31-ig pénzükhöz juthatnak. Ez azt jelenti, hogy december 31-vel elmondható lesz, hogy nincs olyan élőállat beszállítója a Pápai Hús 1913 Kft „cs.a.”-nak, akinek kiegyenlítetlen szállítói követelése van még a cég felé – tájékoztatott az elnök. A tartozások rendezésére a minisztérium négyszázmillió forintos keretet bocsát a kamara rendelkezésére, és ezt az összeget a szervezet csak erre a célra használhatja fel. A Pápai Hús 1913 Kft „cs.a.”-nak huszonnyolc olyan élőállat beszállító felé van tartozása, akinek a de minimis támogatás összege nem fedezte a követelését, így a most kifizetendő összegek az ő tartozásukat rendezik. Az engedményezési szerződés megkötése azt jelenti, hogy a gazdák követelésük teljes összegét a kamarára engedményezik, a kamara a VM által rendelkezésre bocsátott forrásból kifizeti a fennálló tartozás összegét, a húsgyár felé pedig a követelés jogosultja a továbbiakban a kamara lesz. 
-Azon összeg erejéig, amit az engedményezési szerződéssel átvállalunk a gazdáktól, a kamara fog a csődegyezségben részt venni – tette hozzá Győrffy Balázs. A tanácskozáson az élőállat beszállítókkal ismertették az engedményezési szerződés tartalmát és azokat az okokat, amik biztosították ennek lehetőségét.
-Az egyik gazda zárszavában azt mondta: hozzák a szerződést – mondta el a kamara elnöke a bejelentés fogadtatásáról. Uzsoky András, a Pápai Hús 1913 Kft „cs.a.” ügyvezetője érdeklődésünkre úgy fogalmazott, a társaságnak az adósság ilyen formában történő rendezéséhez nincs közvetlen köze, de fontos lehet a továbbiak szempontjából.
-Az engedményezési szerződésekről született döntés tőlünk független, de a termelői békét, illetve az előttünk álló csődegyezségi tárgyalásokon való megjelenést és az ott kialakult hangulatot nagymértékben befolyásolja és segíteni fogja az előttünk álló csődegyezségnek a kidolgozását és elfogadását.
Az ügyvezető igazgató hozzátette, meggyőződése, hogy a csődegyezségben újonnan belépő Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – mint eddig is – a termelői béke és a Magyarország előtt álló új sértéstenyésztési politika mellett áll és reméli, hogy támogatni tudja a Pápai Hús csődegyezségi elképzeléseit.    
Uzsoky András arra a kérdésre, hogy jelenleg miként működik a gyár elmondta, a Pápai Hús 1913 Kft. „cs.a.” nehéz körülmények között, de működik. Eddig minden hónapban korrekt módon kifizették a dolgozókat, csak annyi sertést vásárolnak, amennyit a szigorú gazdasági számítások engednek és bízik abban, hogy a sikeres csődegyezség után a cég visszatérhet a normál gazdasági életbe. Az ügyvezető ezúttal is kiemelte, a Pápai Hús 1913 Kft. „cs.a.” jelenleg minden beszállítóját szerződés szerint határidőre kifizeti.
Ezt erősítette meg a tanácskozáson résztvevő egyik sertéstenyésztő is, akinek több millió forintja maradt benn a cégben a korábbi beszállításokból. A fiatalember elmondta, a de minimis támogatás összegét megkapta, a társaság felé fennálló követelése még 2,4 millió forint. A csődeljárás kezdete óta is szállított be sertést a Pápai Húsnak, ezeknek az ellenértékét rendben megkapta. A most megismert lehetőségről úgy fogalmazott, megköti az engedményezési szerződést a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!