Önkéntes mentőcsoport alakult veszélyhelyzetekre


2013-11-30 10:29:35  | cikk: mo  | 


Önkéntes mentőcsoport alakult veszélyhelyzetekre főképe
A katasztrófavédelem hatékonyságát növeli annak az önkéntesekből álló mentőcsoportnak a megalakulása, melynek tagjai a jövőben a pápai járásban bekövetkező veszélyhelyzetek elhárításában, a beavatkozó erők támogatásával vesznek részt. A Pápai Járási Griff Mentőcsoport ma délelőtt 60 önkéntessel alakult meg a Járási Hivatal nagytermében.

A Himnusz hangjait követően Csillag István, a helyi katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője köszöntötte a megjelenteket, majd foglalta ösze a mentőcsoport megalakulásának célját és a tagok feladatait. A tűzoltó alezredes elmondta, az elmúlt időszak eseményei bebizonyították, hogy mekkora szükség van hazánkban az önkéntességre. Szakszerű irányítás mellett az önkéntesek hozzájárulhatnak mások bizotnságának megőrzéséhez. A mentőcsoport esetében egy, a polgárok szerveződésével, együttműködésével létrejövő rendszerről van szó, mely elsősorban különböző katasztrófa- és veszélyhezetek esetén képes segítséget nyújtani olyan esetekben, amikor a kirendelt szervezetek (tűzoltóság, mentőszoltálat, rendőrség) kapacitásai önmagukban már nem elegendőek. A mentőcsoport önkéntesei olyan emberek, akik vállalták, hogy szabadidejükből áldoznak a pápai járás javára, illetve felajánlják erejüket, tudásukat, szükség szerint eszközeiket embertársaik védelme, mentése érdekében – derült ki a megalakuló ülésen.

Csillag István beszélt arról is, a Pápai Járási Griff Mentőcsoport megalakításának célja egy olyan gyors reagálóképességű, közösségtudattal rendelkező önkéntes védelmi szervezet létrehozása, amely akár hóhelyzet, akár árvízhelyzet vagy egyéb, az egéz járást érintő veszélyhelyzet esetén bevethető. A csoport tagjai gyakorlatokon vesznek részt, és itt sajátítják el a kárhelyszínen folytatott közös tevékenység szabályait. A katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője elmondta azt is, a koordinációs feladatokat a Megyei és Helyi Védelmi Bizottság, illetve a katasztrófavédelem végzi. A Griff Mentőcsoport vezetői feladatait Németh Péter tűzoltó törzszászlós látja el.

Csillag István hangsúlyozta azt is, a csoport nyitott, tehát még mindig várják az önkéntesek jelentkezését. Bárki jelentkezhet, aki a mentőcsoport céljaival egyetért, szaképesítés és végzettség nem szükséges hozzá. A kirendeltségvezető megjegyezte, a csoport tagja lehet nyugdíjas, idős vagy fiatal. Várják középiskolások jelentkezését, hiszen az ifjúsági tagozat adhatja pár év múlva a csoport gerincét, de jöhetnek olyanok is, akik speciális tudás, szakértelem, végzettség birtokában vannak. A mentőcsoportba lehet jelentkezni személyesen a helyi katasztrófavédelmi kirendeltségen, de létrehoztak egy profilt az egyik közösségi oldalon is – tudtuk meg Csillag Istvántól.

A Griff Mentőcsoport megalakulásának ceremóniáján nemcsak katasztrófavédelmisek, tűzoltók írták alá a szándéknyilatkozatot. Többen csatlakoztak a szervezethez a pápai nyugdíjas egyesületből és számos középiskolás fiatal is vállalta az önkéntes feladatot.
Lázár Lilla 9. osztályos a Petőfi Sándor Gimnáziumban. A fiatal lány közösségi szolgálatát töltötte a katasztrófavédelmi kirendeltségen. Lilla szerint nagyon izgalmas volt a parancsnokságon eltöltött 50 óra, és sajnálja, hogy végetért. Éppen ezért csatlakozott a mentőcsoporthoz, hogy továbbra is legyen lehetősége a szakma megismerésére és a segítségnyújtásra.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!