Kisvárosi önkormányzatok vezetői Pápán


2013-11-29 23:15:10  | cikk: HuHa  | 


Kisvárosi önkormányzatok vezetői Pápán főképe
Pápán tartja őszi közgyűlését a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége. A szervezet még 1990-ben jött létre, jelenleg közel száz városi rangú település a tagja, a legapróbbaktól a megyei jogú városokig bezárólag, ami azt jelenti, hogy az összes városnak csaknem a fele csatlakozott a KÖOÉSZ-hez. A szövetség feladata a kisvárosok érdekképviselete, a kormányzati szervekkel való kapcsolattartás, az Önkormányzati Nemzeti Egyeztető Tanácsban való részvétel. A szövetség folyamatosan konzultál a legfontosabb törvényekkel kapcsolatban a kormányzat szereplőivel és minden olyan közigazgatási egyeztetési eljárásban részt vesz – tagjainak véleményét továbbítva - melyben a jogszabályok előírják az egyeztetést. Így a csatlakozott települések kifejthetik véleményüket a különböző törvényekkel, jogszabályokkal, rendeletekkel kapcsolatban. A szervezet minden lehetőséget igyekszik kihasználni, mellyel a városok tapasztalatokat szerezhetnek, pályázatokon indulnak és együttműködnek más önkormányzati szövetségekkel. A KÖOÉSZ évente két közgyűlést tart – tavasszal és ősszel -, ez utóbbit idén Pápán szervezték meg.
-Az, hogy mely tagunknál tartjuk az aktuális közgyűlést függ attól, hogy ki jelentkezik házigazdának és igyekszünk olyan várost választani, ahol még nem voltunk, vagy ahol régen voltunk. Mivel Pápa igen aktív tagja szövetségünknek mind a véleményezésekben mind a közgyűléseken való részvételben, és már legalább tizenöt éve nem jártunk itt, úgy döntöttünk, hogy az idei őszi közgyűlést Pápára hozzuk – magyarázta a helyszínválasztást dr. Dancsó József, a szövetség elnöke.
A kétnapos rendezvényen közel harminc település képviseltette magát polgármesterével, jegyzőjével vagy alpolgármesterével. A tanácskozásnak a Városháza ülésterme adott helyet, ahol Áldozó Tamás polgármester köszöntötte a megjelenteket. A városvezető bemutatta településünket a vendégeknek, beszélt a város népességéről, a legfontosabb beruházásokról, a legnagyobb foglalkoztatókról és a munkaerő-piaci helyzetről. A közgyűlésen a tagok beszámolót hallgattak meg az előző közgyűlés óta elvégzett tevékenységekről, azokról a témákról, melyekben a szövetség képviselte tagjait és az aktuális pénzügyi beszámoló is elhangzott a tanácskozáson.
A rendezvényen két, önkormányzatokat érintő előadás is várta a résztvevőket. Az önkormányzati ellenőrzésekkel kapcsolatos tapasztalatokat dr. Szakács Gyula, az Állami Számvevőszék igazgatóhelyettese ismertette. Előadásában kitért az ÁSZ ellenőrzések feladataira, az ellenőrzések különböző témáira és az ott tapasztaltakra. Mint mondta, évente több mint kétszáz önkormányzatnál végeznek ellenőrzéseket, ezeket jellemzően azonos témákban sorozatellenőrzésekkel végzik.
-Alapvetően három témában végzünk szabályszerűségi ellenőrzéseket jelenleg: az egyik terület a pénzügyi gazdálkodás szabályossága és a gazdálkodás stabilitása, a másik a vagyongazdálkodás szabályszerűsége, a harmadik pedig a belső kontrollok kialakításának és működésének ellenőrzése – mondta el érdeklődésünkre, hozzátéve, találkoznak típushibákkal, bár azt is látják, hogy az önkormányzatok rengeteg erőfeszítést tesznek.
-A működésben rejlő pénzügyi kockázatok továbbra is fennállnak. Nagyon sokat segített az önkormányzatoknak az állami adósságátvállalás, hiszen gyakorlatilag a jövőre vonatkozó bankok felé irányuló hitelkötelezettségük megszűnt, de maradtak további problémák. Ilyenek a szállítói tartozások, a korábbi fejlesztések eredményeképpen létrehozott létesítmények üzemeltetése és az, hogy az önkormányzati önként vállalt feladatok aránya a kötelező feladatokhoz képest viszonylag magas.
Az igazgatóhelyettes beszélt arról is, hogy sok esetben problémát jelent az önkormányzatok többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságok okozta kockázatok kezelése is. Dr. Szakács Gyula úgy fogalmazott, az ÁSZ feladata, hogy megállapítsa a hiányosságokat és javaslatot tegyen ezek megoldására és ezzel segítse az önkormányzatok munkáját.
A rendezvény másik előadója Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetésért felelős helyettes államtitkára volt, aki a 2014. évi költségvetés önkormányzatokra vonatkozó elemeiről tartott tájékoztatót. Az előadó elmondta, a makrogazdasági adatok alapján azt várják, hogy jövőre érdemi két százalékos vagy azt meghaladó gazdasági növekedés valósul meg, így lesz fedezet arra, hogy a családi kedvezményrendszert kiterjesszék, hogy a Start munkaprogram keretösszege növekedjen, és hogy az egészségügyi intézmények plusz forrásokhoz jussanak.
-Az önkormányzatok is nyertesei a jövő évi költségvetésnek, hiszen befejeződhet az adósságkonszolidációs folyamat, azzal számol a jövő évi büdzsé, hogy a települési önkormányzatok teljes megmaradt adósságát átvállalja az állam. Ezen túl az adósságot fel nem halmozó önkormányzatok is nyertesei lesznek a jövő évi költségvetésnek, tízmilliárd forintot különített el erre a célra a költségvetés. Mindezek mellett számos további változás érinti az önkormányzatok világát.
A helyettes államtitkár kérdésünkre elmondta, az országos költségvetés elfogadásának két nagy szakasza van, az első szakasz a fejezeti főösszegek lezárásával már befejeződött. Így rögzített az, hogy a helyi önkormányzatok a központi költségvetésből mennyi pénzt kapnak. Ez az összeg közel 716 milliárd forint. A költségvetés megalkotásának második szakasza a részletek megvitatásáról szól, ez érdemben a jövő héten és az azt követő héten fog lezárulni, és a számokat nem érintő szabályok megalkotása - például az adósságkonszolidáció részletszabályainak pontosítása - is a következő hetek feladati közé tartozik.
-A helyi önkormányzatok teljes forrása - amit a központi költségvetésből kapnak - érdemben növekedni fog és ez nem csak az adósságátvállalásból származik. Többletforrás jut a helyi iparűzési adó levonhatóságának ellentételezésére, többletforrás jut az adósságkonszolidációból kimaradó, vagyis fegyelmezetten gazdálkodó városok részére, többletforrás jut az európai uniós projektek önrészének fedezetére, tehát a fő számok azt mutatják, hogy milliárdos, tízmilliárdos többlettel számolhatnak a helyi önkormányzatok – tájékoztatott Banai Péter Benő.
A közgyűlést követően a vendégek rövid városnéző sétára indultak, megtekintették a megújult Fő teret és látogatást tettek az Esterházy-kastélyban. A városlátogató program holnap is folyatódik, akkor a Kékfestő Múzeumot nézik meg az önkormányzati vezetők és a Várkertfürdő szolgáltatásait próbálhatják ki. Az eddig látottak elnyerték az önkormányzati szövetség tagjainak tetszését és elismerően nyilatkoztak városunkról.
-Jó pár éve nem voltam Pápán, szinte rá sem ismerek a városra, és amit most látok, az nagyon tetszik. Ez a másfél nap nem lesz elegendő Pápa szépségeinek felfedezésére, ezért családommal vissza fogok ide jönni, és másoknak is szeretném megmutatni, hogy az elmúlt években milyen szép várossá fejlődött az önök települése – fogalmazott a szövetség elnöke, aki egyébként Orosháza polgármestere.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!