Az utolsó bakonyi szűrszabó - In memoriam Vitéz Zalai Károly (1944-2010)


2010-02-03 17:11:52  | cikk: Babos Petra  | 


Vitéz Zalai Károly lovag, a Jeruzsálemi Templomos Lovagrend tagja, a Cifraszűr készítő népi iparművész Bakonyjákón várta azokat, akiket érdekelt az ősi népművészet, egy kihalt szakma, a cifraszűr készítése. 2010. február 2-án azonban elhunyt.
Zalai Károly 1944.március 14-én, Veszprémben született. A dinasztia szabad nemesi család volt. Nemességüket mint királyi beszállítók, kereskedők kapták II. Lajostól. 
Zalai Károly, mikor felsőbb iskolába került, elhatározta, hogy porcelánfestő lesz, de apja katonai múltja miatt nem tanulhatta ki ezt a mesterséget. 14 éves korában segédinas lett a veszprémi szabó KTSZ-nél.
1970-ben a veszprémi múzeumban egy szentgáli szűrt állítottak ki, amit Zalai Károly lefényképezett és megpróbálta rekonstruálni, de a viseletet visszaküldték, nem tetszett senkinek. Úgy gondolta, hogy mivel már 130 éve nem készítettek a Bakonyban ilyen öltözéket, így egy régen kivesző mesterséget élesztett fel ezzel a munkájával. A szűr negatív bírálata miatt jó ideig nem foglalkozott a mesterséggel.  A megélhetés érdekében elsajátította a férfi- és női szabó szakmát, víz-, gáz-és készülékszerelő, kazángépész, biztonsági őr és őrkutya kiképző vizsgát is tett. 
2001 óta a Jeruzsálemi Templomos Lovagrend tagja volt.
Zalai Károly világ életében nyughatatlan ember volt. A különböző ráhatások és folyamatos tépelődések után újra visszatért a szűrkészítéséhez.
Emlékét az általa készített remekművek őrzik.
Temetésének időpontjáról a későbbiekben tájékoztatást adunk.

kapcsolódó cikk:


Képek:

nincsenek képek

Szűrszabó:
A posztó felsőruháknak (pl. szűr, zeke, csondra stb.) szabását, varrását, díszítését végző mesterember. A rátét és hímzés eredetileg az egyszerű, régies szabásvonalakat követte, idővel azonban elhatalmasodott a stilizált virágornamentika pl. az ún. cifraszűrök nagy felületein. Mivel csak a magyar juh gyapja volt alkalmas posztó készítésére, az azt kiszorító merinóié nem, a szűrszabó mesterség a múlt sz.-i virágkor után lehanyatlott.

Élete és szűrkészítés fortélyai a „Be van az én szűröm ujja kötve...” című könyvben található, melyet Németh Annamária írt.

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!