Újabb üvegpoharakkal bővült a Gróf Esterházy Károly Múzeum gyűjteménye


2013-11-27 20:03:18  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Újabb üvegpoharakkal bővült a Gróf Esterházy Károly Múzeum gyűjteménye főképe
Újabb Esterházy-porcelánokat vehetett át a Gróf Esterházy Károly Múzeum ma délután, melyet egy pápai lakos adományozott az intézménynek. Az átadáson jelen volt dr. Áldozó Tamás polgármester, dr. Nagy L. István múzeumigazgató, Boros Katalin, a kastélyt üzemeltető Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője és dr. Hermann István könyvtárigazgató, aki ezen alkalomból adta át az eddig a könyvtárban őrzött Esterházy-tárgyakat is. Dr. Áldozó Tamás az átadás kapcsán köszönetét fejezte ki a családnak a nagy értékű adományért, majd hozzátette, a város továbbra is várja azok jelentkezését, akiknek valamely, a kastélyból származó tárgy van a birtokukban és azt ajándékként rendelkezésre bocsátanák, gazdagítva ezzel a kiállítás anyagát.
- Igazán szép gesztus volt, amikor az első poharakat visszakaptuk egy pápai polgártól, aki tudomást szerzett arról, hogy a kastély ismét megnyitotta kapuit, s visszavárja az innen elkerült Esterházy-tárgyakat. Azóta nagy örömünkre követőkre talált az adományozó, hiszen eddig két alkalommal kaptunk vissza poharakat, egyszer edényeket és tányérokat, most pedig ismét poharak kerülnek vissza a kastélyba. Köszönjük tehát annak a családnak, akik ezt megőrizték és most visszajuttatták a tulajdonunkba - mondta a polgármester.
Dr. Hermann István hozzáfűzte, nagy örömmel hozták az adományokat.
- Öt kupica Esterházy-poharat adományozott Présing Domonkos a kastélynak. A pohár története hasonló, mint az eddig visszakerülteké, hiszen ezt is az oroszok vitték el a kastélyból, majd a családhoz került a hat pohár. Madarász Etelka és Madarász Erzsébet – ők voltak Présing Domonkos nagynénjei – egy orosz tisztet szállásoltak el a falusi lakásukban, és amikor ő elment tőlük, a szobájában maradt hat Esterházy-pohár, ebből sajnos egy összetört. A poharakat nagy becsben tartotta a család, nem használták, az almáriumban tárolták emlékként. Amikor a nagynénik meghaltak, akkor kerültek Domonkos birtokába a poharak, aki szintén nagyon vigyázott a nem mindennapi tárgyakra, s amikor értesült arról, hogy a kastély visszavárja az eredeti berendezéseket, használati tárgyakat, úgy döntött, hogy a múzeum rendelkezésére bocsájtja azokat.
A könyvtárigazgató is köszönetét fejezte ki az adomány kapcsán, s reméli, még sok ilyen nagylelkű adományozó keresi fel majd a kastélyt vagy a múzeumot.
Dr. Nagy L. István is gratulált az adományhoz.
- Minden egyes tárgy, ami az Esterházy-kastélyhoz kötődik, hatalmas kincset jelent az intézménynek, hiszen sajnos a kastély ingóságainak 90 százaléka elveszett. Nekünk az a célunk, hogy ezek a tárgyak az eredeti helyükre kerüljenek vissza, mert itt voltak több mint száz éven keresztül. A poharak velencei üvegek. Nekünk az a fontos, hogy a kastély éljen, ezeken a tárgyakon keresztül is.
Ezen az eseményen adta át dr. Hermann István a könyvtárban eddig őrzött Esterházy-tárgyakat is, de a folyosón egy tárlóban maradt még pár kiállított pohár, alátét és kávés csésze.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!