Az „egyszer használatos, a kínai időszakát” éljük - Maksa Zoltán, Bach Szilvia és Ihos József a Petőfi Asztaltársaság összejövetelén


2013-11-27 19:35:46  | cikk: mo  | 


 Az „egyszer használatos, a kínai időszakát” éljük - Maksa Zoltán, Bach Szilvia és Ihos József a Petőfi Asztaltársaság összejövetelén főképe
Politizálhat-e a humorista vagy humorizálhat-e a politikus? Közélet és humor – e kettő kölcsönhatását boncolgatták ma esti programjukon a Petőfi Asztaltársaság meghívott előadói és Grőber Attila, a szervezet ügyvivője. Maksa Zoltán, Ihos József és Bach Szilvia, a humor egykori nagy sztárjai a lehető legtöbb oldalról körbejárták a témát a színházteremben tartott összejövetelen. Beszéltek közéleti aktualitásokról, szakmájukról, a humor és a közönség kapcsolatáról, valamint arról, hogy e kettő viszonylatában milyen változások mentek végbe az elmúlt évtizedek során.

Maksa Zoltán például azt vallja, hogy inkább óvatos marad a színpadon, és nem politizál. Nem osztja meg közönségével azt, ami a közélet tekintetében a szívét nyomja. A humorista régi hullámos standup comedynek nevezte saját műfaját: anekdotákkal, apró sztorikkal, általános, hétköznapi témákkal hódít.
- Természetesen van véleményem az országban zajló dolgokról, van bennem egyfajta várakozás is, hátha valamelyik ciklusban végre jobbra fordul a nemzet sorsa. De van bennem optimizmus is. Mindennek ellenére, Maksa Zoltán a színpadon nem politizál – jelentette ki a humorista.

Bach Szilvia viszont vállaltan politizál. Produkcióinak a Spinóza Színház ad otthont már második éve. Szelep címmel fut egy monokabaréja, melyben politikai, közéleti témákat feszeget.
- Úgy gondolom, hogy ezzel most kell foglalkozni. Most kell megmondani. Amikor jól megy az ország dolga, akkor nem kell politizálni. Hozzáteszem: egyik pártnak sem vagyok tagja, ugyanúgy fricskázom a baloldalt is, mint a jobbot, de mindig inkább liberális felfogású voltam – fogalmazott Bach Szilvia.
Maksa Zoltán e tekintetben hozzáfűzte, a szocializmus idején könnyű volt „középre helyezkedve lövöldözni”, most nagyobb figyelmet szentel az alulról érkező véleményeknek, úgy fogalmazott, kiáll az emberek mellett, velük vállal közösséget, a nagy eszmével nem.

Természetes folyamat volt, hogy Amerikából importálunk humort – osztotta meg véleményét Maksa Zoltán a szakma jelenlegi helyzetéről. A rendszerváltás után elhallgatott az ország, nem voltak pesti viccek, ezért törhetett előre az abszurd.
- Amikor aztán az abszurd megült, nem tudtuk mi sem, hogy merre indul a szakma. Számos olyan estet tartottunk, amely a mai standup ősének tekinthető, csak akkor még nem így hívták. Aztán 2005-ben feltűntek az ifjú titánok, akik ma is uralják a terepet. Van köztük néhány kiváló tehetség, de a probléma az, hogy nagyon sokan vannak. És a standup annyira uniformizál, hogy nagyon nehéz egyéniségnek maradni és megújulni. Nekünk ez megadatott, hiszen mindenki a saját területét dolgozta fel, de most nagyon nehéz dolgunk van. Egyrészt a fennmaradás miatt is, másrészt pedig az országban uralkodó helyzet miatt. Jelenleg békés átmenet zajlik a csődből a káoszba, de ez nem a mostani ciklusban kezdődött – véli a humorista.

Most az „egyszer használatos, a kínai időszakát” éljük. Régen 20-30 évig hordtunk egy cipőt, most egy év után ki lehet dobni. De olcsó. És ez jellemző a kultúrára és a műfajra is – szögezte le Bach Szilvia.
- Meg lehet nézni a tehetségkutató műsorokat, a valóság-showkat. Kis Józsefből hirtelen hatalmas sztár lesz. Egy évre. Ugyanezzel küzd a kultúra és a humor is – fejtette ki Bach Szilvia.

Persze a humor műfajának változásai és a célközönség átalakulása nem tántorítja el a Petőfi Asztaltársaság meghívott vendégeit attól, hogy a nemzetet szórakoztassák. Ahogy Maksa Zoltán fogalmazott: a szórakoztatás csodás feladat, függetlenül attól, hogy ki, mit gondol. A humorista nem akar meggyőzni senkit, csupán szórakoztatni a magyar nemzetet.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!