Ne engedjük el egymás kezét – Böjte Csaba prédikált az Anna templomban


2013-11-25 19:59:30  | cikk: mo  | 


Ne engedjük el egymás kezét – Böjte Csaba prédikált az Anna templomban főképe
A Szent Anna Plébánia lélekemelő alkalomra várta a híveket ma este. A templomban Böjte Csaba ferences rendi szerzetes mutatott be szentmisét, majd azt követően kötetlen beszélgetésre várták az érdeklődőket. Böjte Csaba szentbeszédében szólt a Hit évéről, a szülőföld szeretetéről, a becsületes munkáról, az egymás iránti tiszteletről és az emberek közötti békességről.
A ferences rendi szerzetes hangsúlyozta, egy jó szövetséges sokat ér. A Jóisten felénk nyújtja a kezét és ha igaz hittel meg tudjuk fogni, ha vele tudunk élni, akkor eredményesebben, nyugodtabban érhetjük el céljainkat. Böjte Csaba szerint biztatni kell az embereket arra, hogy ne engedjék el egymás kezét. Az egymás közötti békesség, a kölcsönös megértés rendkívül fontos a mai világban. Egység nélkül nincs eredmény – fogalmazott az atya.
- Tudatosan törekszem arra, hogy egy-egy utcagyereket magam mellé állítsak. Hogy egykor ő is országépítő, adófizető polgára legyen hazánknak. Fontos, hogy építő, közösséget formáló lények legyünk – emelte ki Böjte Csaba.

A Böjte Csaba által létrehozott gyermekmentő szervezet célja az Erdélyben embertelen körülmények között, sokszor az éhhalál szélén tengődő gyermekek felkarolása. Böjte Csaba áldozatos munkájának köszönhetően mára már közel 5000 gyermek nevelkedik az intézmény 78 otthonában, megmenekülve a mérhetetlen nyomor jelentette kilátástalan sorstól. Ez a misszió nem volt tudatos – jegyezte meg a szerzetes. Egyszerűen csak tenni kellett valamit, hiszen a gyerekek csak jöttek, és kopogtattak. S ha már ott voltak, akkor az ember enni adott nekik.
- Sokféle ajándéka van a Jóistennek. De halhatatlan lelke csak embertársainknak, s a gyerekeknek van. Bármit készít az ember, azt a rozsda szétrágja, a moly megeszi előbb-utóbb. De a halhatatlan lélekkel rendelkező lényekkel öröm együtt lenni. Felelősségteljes tevékenység őket a jóra, szépre nevelni. Csodálatos dolog gyermeket nevelni. A gyermeknek teremtő tekintete van. Olyan forrásokat fakaszt fel bennünk, amelyeket el sem tudtunk magunkról képzelni – hangsúlyozta Böjte Csaba.

Advent kapcsán Csaba atya úgy fogalmazott, igazán fontos lenne a lelki megtisztulás, amelyre kitűnő lehetőséget ad advent időszaka.
- A napokban felmentem a Hargitára, s leültem egy hegyi patak partjára. Néztem a kis patakot ahogy felkap egy-egy levelet, ágat, beletapostam, zavaros lett a vize. De néhány pillanat után, egy-két kanyar után újra ragyogó, tiszta az a víz, és halad a célja felé. A hegyi patakok bölcsességét magunk is meg kell tanuljuk. Megsértenek bennünket, felkapunk hol ezt, hol azt, de olyan jó lenne, ha egy-két kanyar után le tudnánk tenni. Hogy aztán tisztán, szabadon, Isten gyermekének méltóságával élhessük az életünket – hívta fel a figyelmet Böjte Csaba.

A ferences rendi atya szerint nagyon sok ember gyűlöletet, haragot, kapzsiságot, félelmet hurcol magával. Nagyon megraktuk a zsákjainkat. Így fárasztó útra kelni. Az új egyházi évben jó lenne lerakni mindazt, ami felesleges, ami lehúz – hangzottak Csaba atya szavai.
- Úgyhogy ha kérhetek valamit a pápai testvéreim számára az angyaltól, akkor pont ezt kérném: istengyermeki szabadságot, békét hozzon a kis Jézus karácsony ünnepén.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!