A teremtés dicsérete – Weöres Sándorról a Rákóczi Szövetségnél


2013-11-25 16:10:10  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


A teremtés dicsérete – Weöres Sándorról a Rákóczi Szövetségnél főképe
Weöres Sándor A teremtés dicsérete című versciklusáról tartott előadást Szücs Gábor magyartanár, a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola igazgatója a Rákóczi Szövetség pápai szervezetének hétvégi irodalmi délutánján.
A református gimnázium dísztermében zajló rendezvény közönségét Goór Judit, a Rákóczi Szövetség helyi titkára köszöntötte, majd az előadó vette át a szót. – Az előadás apropóját az adta, hogy idén érkeztünk el Weöres Sándor születésének 100 éves jubileumához, illetve jómagam magyar szakon A teremtés dicsérete című versciklusból írtam a diplomamunkámat – tudtuk meg Szücs Gábortól. Mint mondta, annak idején megtetszett neki a versciklus címe és témája, a vallásos művek mindig is közel álltak hozzá.
– Az ebbe a versciklusba tartozó költemények nem csak a keresztyén eszméket tartalmazzák. Weöres Sándorra komoly hatással voltak a keleti vallások: a taoizmus, a hinduizmus, a buddhizmus is. Erre nyilván a költő távol-keleti utazása is rásegített, és ezeknek a vallásoknak a hatása is megfigyelhető a szóban forgó versein – fűzte hozzá a magyartanár. Megjegyezte, meglátása szerint a versciklus kialakításakor a keresztyén indíttatású versek hangsúlyosabb helyre kerültek, a keleti vallások inkább fiatalabb korában gyakoroltak nagyobb hatást a költőre. – A versciklus címe az isteni teremtésre és a művészi teremtésre is utal. A kettő véleményem szerint úgy kapcsolható össze, hogy az igazán szívből és jól elvégzett alkotások akkor jók, ha az isteni teremtéshez közelítenek – fogalmazott Szücs Gábor.
Az iskolaigazgató kiemelte, talán kevesen tudják, hogy Weöres Sándor a pápai evangélikus elemi iskolában kezdte meg tanulmányait 1919-ben. Az egyébként evangélikus vallású neves irodalmi személyiség néhány hónapot tanult ebben a tanintézetben kisdiákként, ugyanis katonatiszt édesapját áthelyezték, így a Weöres-család elhagyta Pápát.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!