Biztonságban közlekedni télen is – zajlik a Látni és Látszani akció


2013-11-23 23:59:46  | cikk: HuHa  | 


Biztonságban közlekedni télen is – zajlik a Látni és Látszani akció főképe
A múlt évben hirdette meg először, idén pedig ismét elindította a Látni és Látszani kampányt az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Baleset-megelőzési Bizottság. Az akció célja, hogy az őszi-téli időszakban, amikor hosszabbak a sötét időszakok és gyakoriak a korlátozott látási viszonyok a gépjárművek megfelelően működő világító- és fényjelző berendezésekkel vegyenek részt a forgalomban, a járművezetők pedig biztos látással üljenek a volán mögé. E két dologgal ugyanis számos baleset megelőzhető.
Mint az tavalyról már ismeretes, az akció két részből áll, a felkészülési időszak október 15-én kezdődött, ekkortól él az a lehetőség, hogy a programban résztvevő és a www.latnieslatszani.hu weboldalon regisztrált szakszervizekbe bevitt gépkocsik lámpáit és fényjelző berendezéseit díjmentesen átvizsgáltassák tulajdonosaik és a programhoz csatlakozott optikusokhoz betérve a járművezetők térítésmentesen megvizsgáltassák látásukat. A szervizek az átvizsgálást követően, ha mindent rendben találnak igazolólapot állítanak ki és egy matricával látják el a járművet, ezzel jelezve, hogy a tulajdonos gondoskodott a jármű téli átvizsgálásáról, ha pedig hibát találnak, azt az autó gazdájának kérésére díj ellenében kijavítják. Pápán eddig két szerviz vesz részt a programban, optikus nem csatlakozott a kezdeményezéshez.
Az akciót november 7-től fokozott országos közúti ellenőrzés egészíti ki, melynek keretében a rendőrök különös figyelemmel vannak a járművek világításának és fényjelző berendezéseinek megfelelő működésére.
-Kollégáim a napi szolgálatellátás során és a hetente tartott fokozott ellenőrzés alkalmával kiemelt figyelmet fordítanak ezekre az ellenőrzésekre és nem csak a személygépkocsikat, hanem a tehergépjárműveket, motorokat, segédmotor-kerékpárokat és az autóbuszokat is vizsgálják. Ellenőrzik, hogy a tompított világítás, távolsági fényszóró és a helyzetjelző működik-e, de megvizsgálják az irányjelző berendezés és a féklámpa működését is. Ha szabálytalanságot tapasztalnak, megteszik a jogszabályban előírt intézkedéseket – ismertette az akció lényegét Császárné Elek Veronika rendőr alezredes. A kiemelt megelőzési főelőadó arról is szólt, a gépkocsi világításának átvizsgáltatása és az igazolólap nem mentesít a rendőri ellenőrzés alól, de ha a gépkocsivezető bemutatja a szerviz által kiadott dokumentumot, csökkenhet a közúti ellenőrzés időtartama. Ugyanakkor fontos tudni azt is, ha az igazolólap és a matrica ellenére a rendőrök hibát találnak a világító- és fényjelző berendezések működésében, a szükséges intézkedéseket meg kell tenniük.
November 7-dike óta egyébként közel kétszáz járművet ellenőriztek a Pápai Rendőrkapitányság munkatársai, ezek közül csupán kilenc esetben találtak hiányosságot, ami jellemzően a helyzetjelző működésképtelensége volt. Az is igaz azonban, hogy az ellenőrzött járművek közül csupán egy volt, amit gazdája átvizsgáltatott a Látni és látszani kampány keretében.
A rendőri akció december 15-éig tart, a díjmentes látásvizsgálat és a gépkocsi átvizsgálás is eddig kérhető a programhoz regisztrált szervizekben és optikusoknál.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!