A húrok tündére, Illényi Katica Pápán koncertezett


2013-11-23 14:05:42  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


A húrok tündére, Illényi Katica Pápán koncertezett főképe
Mosolygós, magával ragadó személyiségével és hangjával, valamint gyönyörű hegedűjátékával bűvölte el a húrok tündére, Illényi Katica, a Győri Filharmonikus Zenekar koncertsorozatának első előadásán a város zenebarátait a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színháztermében. A nemzeti minősítésű zenekar az idei szezonban székhelyén túl több bérlet-sorozatot indított a Dunántúlon északi-nyugati településein és a Felvidéken is. Műsorpolitikájuk egyik alapvetése, hogy a műfaji és társművészeti együttműködés jegyében szélesítsék a szimfonikus zenekari hangversenyeket kedvelők körét, korosztálytól függetlenül. Céljukat jól szimbolizálja hangversenysorozatuk logója, egy ókori katonai sisak, és jelmondatuk: „Hódító dallamok”. Ennek jegyében három estén keresztül készülnek városunk műkedvelő közönségének meghódítására.

A koncert elején Venczel Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte a megjelenteket, aki mint mondta, a Győri Filharmonikus Zenekar megkeresése szép gesztus városunk alapításának 800 éves évfordulójához közeledve, beleillik a 2014-es jubileumi rendezvények sorozatába.
Berkes Kálmán, a zenekar művészeti vezetője, világhírű Grammy-díjas klarinétművész, a tokiói zeneakadémia tanára és karmestere is örömét fejezte ki, hogy a hangversenysorozatot Pápára is elhozhatták.

A klasszikus hegedűirodalom gyöngyszemei, filmzenék, tangók és világslágerek szimfonikus hangszerelésben csendültek fel a színházteremben. A „műfaji keresztezések” volt a mottója a tegnap esti hangversenynek, ahol Illényi Katica hegedűjátékát, énekét élvezhette a közönség a különböző zenei korszakokon és stílusokon átívelő programszerkesztésnek köszönhetően. A zenekart Silló István vezényelte. A műsor első felében J. Brahams: Magyar táncok no.1 és no.2, A.I.Ha-Csaturján: kardtánc, A.Piazzola: Oblivion műveit hallhatta a közönség, majd a műsor második részében G.Bizet: Carmen-nyitány, Habenera, Chanson boheme és Liszt Ferenc: II. magyar rapszódia is felcsendült Illényi Katica és a Győri Szimfonikus Zenekar tolmácsolásában.
A művésznő a koncert kapcsán elmondta, nagy öröm volt számára, hogy Pápán léphetett fel.
Illényi Katica úgy véli, a tehetség és a szorgalom vezette őt a pályafutásán, hiszen tehetség nélkül és rengeteg gyakorlás nélkül ez nem működik.
- Rendkívül hálás vagyok szüleimnek, hogy erre a pályára „küldtek”. Én mindig is balerina akartam lenni, de édesapám azt mondta: nem, nem, az rövid pálya, hamar nyugdíjba mennél. Azt mondták, „te csak zenész lehetsz, lányom”. A zeneakadémia elvégzése után elkezdtem énekelni és táncolni, mert annyira vágytam rá. Így lett a hobbiból színpadi munka - mesélte mosolyogva.
Illényi Katica elárulta még azt is, hogy ha éppen nem színpadon van, sokat jógázik, sportol és egészségesen táplálkozik, ami fontos és szükséges ennek a kemény munkának a sikeréhez.
A közel kétórás hangversenyen meglepetéssel is kedveskedett a művésznő. Egy olyan hangszeren játszott, amelyen a héten debütált a nagyközönség előtt, egy tereminen, amivel úgy lehet zenélni, hogy a zenész a kezeit mozgatja a két antenna körül, az egyikkel a hang frekvenciáját, a másikkal pedig a hangerőt szabályozza.
A következő alkalom, amikor a Győri Filharmonikus Zenekarral találkozhatunk, egy hagyományos farsangi koncert lesz, mely alapvetően a Srtauss-család, Stolz, Lehár, Kálmán polkáira, keringőire épül, kiegészítve néhány klasszikus örökzölddel, musical-részlettel. Az estet Hajnóczy Soma bűvész világbajnok mutatványai színesítik majd.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!