Pápa-Beat beszélgetések a könyvtárban


2013-11-23 00:36:36  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Pápa-Beat beszélgetések a könyvtárban főképe
2012 szeptemberében talán a vártánál is nagyobb sikert aratott a Pápa-Beat kiállítás a helyi levéltárban, amit aztán idén áprilisban egy újabb, kibővített tárlat követett a témában. A nagy érdeklődés arra ösztönözte a szervezőket, hogy Pápa-Beat beszélgetések címmel több alkalomból álló programsorozatot hívjanak életre.
A kezdeményezés első rendezvényét pénteken este tartották a Jókai Mór Város Könyvtár (JMVK) közösségi terében. – Tavaly nyílt meg a levéltárban a Pápa-Beat kiállítás. Azóta is folyamatosan zajlik a forrásgyűjtés, megpróbáljuk összeszedni a pápai könnyűzenei életre vonatkozó emlékeket, dokumentumokat – tudtuk meg Petrik Ivántól, a pápai levéltár vezetőjétől. Mint mondta, a most elindított beszélgetéssorozat lehetővé teszi, hogy részletesebben, élménydúsabban foglalkozzanak a nagy népszerűségnek örvendő témával, a pápai könnyűzenei élettel, annak létrejöttével, majd aranykorával.
A Pápa-Beat beszélgetések első alkalmán a városban az 1950-es és az 1960-as évek fordulóján kialakult könnyűzene szolgáltatatta a témát. – Ez egy rendkívül fontos korszak volt, ugyanis ekkor jelent meg a rock and roll Pápán. A korabeli helyi zenekarok tagjait hívtuk meg, hogy emlékezzenek vissza erre az időszakra – tette hozzá a levéltárvezető.
Dr. Hermann István, a JMVK igazgatója köszöntőjében kiemelte, a beszélgetésen igyekeznek a közönség bevonásával megidézni a pápai könnyűzene legkorábbi időszakát, és ez így lesz majd a további alkalmakon is. Megjegyezte, ezeken a beszélgetéseken Pápa város történetének egy olyan korszakát ismerhetjük meg, amely eddig még kevésbé ismert. – Nem titkolt vágyunk, hogy a programsorozaton elhangzottakból később egy írásbeli mű is kialakuljon. Adott esetben pedig akár egy kisebb vagy nagyobb filmet is össze lehet majd vágni a beszélgetéseken rögzített felvételekből – tekintett előre a könyvtárigazgató.
A bevezető gondolatok után Gömbös Károllyal, Lukács Lászlóval, Szabó Károllyal és Török Antallal, a négy, sokat megélt zenésszel Varga András, a Pápa Városi Televízió intézményvezetője beszélgetett a pápai könnyűzenei élet kialakulásáról.

A Pápa-Beat beszélgetések következő rendezvényét várhatóan december közepén tartják a városi könyvtárban.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!