Hagyományos értékek, humanitárius cselekedetek – a Teuton Lovagrendről szólt a KÉSZ összejövetele


2013-11-22 23:28:07  | cikk: HuHa  | 


Hagyományos értékek, humanitárius cselekedetek – a Teuton Lovagrendről szólt a KÉSZ összejövetele főképe
A rendszeres adományaikról városunkban is ismert Ordo Militaris Teutonicus Lovagrendről szólt a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Pápai Csoportjának péntek esti összejövetele. Az előadást dr. Mail József apát, plébános, érseki helynök tartotta, aki a lovagrend priori tisztjét is betölti. A rendezvényen nemcsak az eredetileg katonai szervezet létrejöttét és mai működését ismerhették meg az érdeklődők, dr. Mail József személyes élményeit is megosztotta a hallgatósággal.
A rend 1311-ben alakult, amikor véget értek a keresztes hadjáratok, megszűnt a templomos lovagrend és a templomos lovagok más szervezetekhez csatlakoztak, így például a Német Lovagrend egyik ágához, mely ott maradt a Földközi-tenger környékén. Ez a Német Katonai Lovagrend védte a szentföldi zarándokokat a súlyosan megbetegedő zarándokokat pedig gondozták ispotályosaikkal. Később ez a rend is feljebb húzódott a Földközi tenger vidékéről, a balti térségben telepedtek le, de kapcsolatuk volt az orosz cárral és a Habsburgokkal is, aztán Angliába kerültek és végül vissza Németországba. Az 1880-as évektől - az utolsó nagymester halálát és ezzel együtt a lovagrend vagyonának elveszítését követően – egyesületként működik a Teuton Lovagrend – idézte fel az egyházi-katonai szervezet múltját az előadó.
-A lovagrend ma keresztény-humanitárius tevékenységet végez, betegápolással, a szegények, rászorulók megsegítésével foglalkozik. A nemzetközivé vált rendnek Ausztráliától Kanadáig, Thaiföldtől Skóciáig számos országban, köztük hazánkban is vannak tagjai és körülbelül negyvenfős a szervezet - ismertette dr. Mail József, hozzátéve, a lovagrendbe nem egyszerű bejutni, előbb pártoló tag lesz a csatlakozni kívánó személy, aztán a jelentkezést féléves próbaidő követi, ami után a nagytanács döntésére lovaggá ütik.
-A felvétel fontos kitétele a keresztény világnézet és értékek szerinti élet és a megfelelő anyagi pozíció is, hiszen a lovagrend tagjaitól elvárt a rendszeres adományozás, ennek pedig csak az felelhet meg, akinek módjában áll. Egy kamion adomány értéke körülbelül 2-3000 Euro, de a szállítás költségét is a lovagrend tagjai fizetik.
Az apát elmesélte azt is, 1990 óta ismeri a Teuton Lovagendet, mely már akkor szállítmányokat hozott Magyarországra, így nagyon sok adományt kapott a kórház és a szociális otthonok. Őt a kilencvenes évek közepén kérték fel, hogy kapcsolódjon be a munkába, majd 2007-ben az előző prior halálát követően kérték fel a priori tisztség betöltésére.  Dr. Mail József ekkor lett a lovagend tagja és priorja, vagyis egyházi vezetője.
-A rendben több tisztség is van így a nagymester mellett van marsall, nagykancellár, fegyverhordozó, pénztáros és az úgynevezett „hospitaller”, aki a szegények gondozását végzi. Emellett egyházi tisztségek is vannak, így a nagyprior, amely pozíció jelenleg nincs betöltve, a prior - aki most én vagyok - és a prelátus, aminek a tisztjét Szíjártó atya tölti be – magyarázta.
Dr. Mail József előadásában elmesélte a lovaggá avatáskor ma is a hagyományos erények szerinti életet vállalják a jelentkezők, így az okosságra, az igazságosságra, a kegyeleme, a bátorságra, a hűségre, az engedelmességre, az udvariasságra és a hölgyek iránti tiszteletre tesznek esküt. A Teuton Lovagrend priorja nemcsak mesélt a díszes ceremóniáról, de fotókon is bemutatta Szíjártó László atya és a saját lovaggá avatásának szertartását és élőben is megtekinthették a KÉSZ tagjai a teuton lovagok palástját, a priori láncot, a különböző kitüntetéseket és lovagrend viseletének egyéb kellékeit.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!