Nagysikerű brazil jiu-jitsu szeminárium Pápán


2013-11-20 18:53:56  | cikk: Haraszti Gábor  | 


Nagysikerű brazil jiu-jitsu szeminárium Pápán főképe
A brazil jiu-jitsu egy földharc alapú küzdősport, ahol a cél az ellenfél feladásra kényszerítése, melyet különböző technikákkal ér el a gyakorló, ezek lehetnek fojtások, feszítések, földrevitelek. 1914-ben kezdődött a Brazil jiu jitsu története, amikor Mitsuyo Maeda judo és sumo mester Braziliába érkezett, a judot népszerűsítő útja során. Itt megismerkedett az akkor még fiatal Carlos Gracie-vel és tanítványának fogadta, aki később a brazil jiu-jitsu megalapítója lett ifjabb testvérével Helio Gracie-vel. A Brazil jiu-jitsu-t a Gracie család fejlesztette ki és tette népszerűvé rengeteg kihívásos utolsó vérig menő küzdelemben, ezért szokták Gracie jiu-jitsunak is nevezni. Mára teljesen átalakult a harcművészet és egy mindenki számára tanulható, űzhető küzdősportrendszerré és versenyszervezetté fejlődött. Magyarországon tíz éve létezik ez a sport, amióta Max Carvalho megnyitotta akadémiáját. A tíz esztendő alatt rengeteg bajnokot és érmest nevelt ki a mester, aki önmaga is a világon mindenhol elismert atléták közé tartozik. A brazíliai Recife városából immár kilencedik alkalommal látogatott el Magyarországra Max Carvalho mestere, a sportág egyik legendás alakja Zé Radiola, akinek akadémiája többször is kiérdemelte a legjobb GB akadémia címet. Nemrég Mihályfi Ákos Magyarország első brazil jiu-jitsu érmét szerezte meg az Egyesült Államokban, a nem mindennapi teljesítmény elismeréseképpen látogatott el városunkba a mester. Az edzésről Molnár Gábor kétszeres világ-, hatszoros brazil jiu-jitsu magyar bajnok beszélt.
- Aki ezen az edzésen részt vesz, nyílván rendelkeznie kell egy elég komoly előképzettséggel. Szeretném, ha a védekezés és a szabadulás terén tovább tudnánk fejlődni, biztos vagyok benne, hogy Zé nem fog kímélni bennünket, kemény foglalkozás lesz. Elégedett vagyok a létszámmal, hiszen talán még a budapesti érdeklődést is sikerült túlszárnyalnunk.
Zé Radiola elmondta, amióta Max Carvalho Magyarországon a Gracie Barra Budapest akadémia felelős vezetője lett, nagyon jól fejlődik a magyar jitsu, a magyarok között rengeteg tehetséges, sokra hivatott fiatallal találkozott, és biztos benne, hogy tehetségük folytán Mihályfi Ákos után még több érem kerül a magyar versenyzők nyakába. Célja, hogy a sport rohamos fejlődése miatt technikailag minél jobban fel tudja készíteni a versenyzőket.
Az első brazil jiu-jitsu érem büszke tulajdonosa, Mihályfi Ákos úgy nyilatkozott, nagy elismerés hogy Pápára ellátogatott Zé Radiola.
- Ha sikerülne levenni az álarcokat, talán nőhetne a pápai Brazil Jiu Jitsu-t gyakorlók száma, hiszen a BJJ a ketrecharc egyik fő alappillére. Külön köszönet szeretnék mondani Mezei Csaba barátomnak (Judo Master Team), aki szintén részt vett a szemináriumon.
Zé Radiola legközelebb Kazahsztánban tart szemináriumot.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!