120 éve a mezőgazdasági oktatásban - Nyílt nap a Mezőben


2013-11-20 18:09:23  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


120 éve a mezőgazdasági oktatásban - Nyílt nap a Mezőben főképe
A Pápai Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola ma délelőtt tartotta nyílt napját, amely nagyon sok érdeklődőt vonzott. Az iskolát 1892. évben alapították Magyar Királyi Földmíves Iskolaként. A képzés 20 tanulóval indult. Napjainkban 120 év elteltével, a Pápai Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola 928 tanulóval Pápa város legnagyobb iskolája.  A nyílt napon Békefi Imre igazgató köszöntötte a szép számban megjelenteket, majd a leendő elsősök és szüleik bemutató órákon nyerhettek betekintést az iskolában folyó oktató-nevelő munkába.
2013 augusztusától a Vidékfejlesztési Minisztérium fenntartása alá került a Mező, vagyis a Pápai Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola önálló intézmény lett.
Az iskolai képzésekre a felvétel az általános iskolában szerzett év végi és félévi jegyek alapján történik, és a legjobbak kerülnek be a választott képzésbe. Írásbeli felvételi vizsga nincs. A Pápai Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola képzési struktúráját szakközépiskolai és szakiskolai alapképzés, szakképzés és iskolarendszeren kívüli szak- és felnőttképzés alkotja.
- A 2014/2015-ös tanévben a következő szakközépiskolai képzések indulnak iskolánkban: a mezőgazdaság, a mezőgazdasági gépész, az erdészet és vadgazdálkodás, az élelmiszeripari, valamint a kertészet és parképítés. A hároméves szakiskolai képzés pedig pék, lovász, húsipari termékgyártó, gazda, mezőgazdasági gépész, kertész, édesipari termékgyártó lesz.
Aki esetleg lemaradt a mai nyílt napról, a jövő héten, szerdán a Vidékfejlesztési Minisztérium fenntartásába tartozó 60 iskola nyílt hetén vehet részt, melyre sok szeretettel várnak minden érdeklődőt. Az intézmény december 10-én 16 órától tartja soron következő pályaválasztási napját – mondta az igazgató.

Képek:

Szakközépiskolai képzések:
ágazati képzések, 4 év után érettségi, majd újabb egy év után szakképesítés szerezhető
mezőgazdaság – mezőgazdasági technikus 
A mezőgazdasági technikus a növénytermesztési, állattenyésztési, kertészeti és az azokhoz kapcsolódó műszaki, gazdálkodási, szakterületen önálló feladatokat végez és végeztet, munkacsoportokat irányít.
mezőgazdasági gépész – mezőgazdasági gépésztechnikus
Részt vesz az agrárágazati géprendszerek, gépek, berendezések, eszközök kiválasztásában, üzemeltetésében, karbantartásában és javításában.
erdészet és vadgazdálkodás – erdészeti és vadgazdálkodási technikus
Az erdőgazdálkodás, a vadgazdálkodás és a természetvédelem területén szükséges kompetenciákkal rendelkezik és alkalmas középfokú végzettséget igénylőmunkakörök ellátására.
élelmiszeripar – élelmiszeripari technikus
Önállóan vagy mérnöki irányítással élelmiszeripari üzemekben vagy laboratóriumokban az élelmiszer alapanyagainak minőségi és mennyiségi átvételében, vizsgálatában, feldolgozásában, tárolási és csomagolási munkáiban vesz részt.
élelmiszeripar – élelmiszeripari gépésztechnikus
Önállóan vagy mérnöki irányítással élelmiszeripari üzemekben részt vesz a gyártási folyamat előkészítésében élelmiszeripari gépek és berendezések üzembehelyezési, üzemeltetési és karbantartási munkáiban.

Szakiskolai képzéseink:
közös jellemzőjük, hogy három évesek, az első évben heti egy nap iskolai gyakorlattal, ez 10-11. évfolyamon nő és iskolán kívül kerül végrehajtásra.
pék
A pék sütőipari termék kiváló minőségű előállítását végzi úgy kisüzemben, mint nagyüzemben.
lovász
Biztosítja a ló szakszerűgondozását, takarmányozását. Kialakítja a ló optimális tartási körülményeit. Elvégzi a tenyésztéssel kapcsolatos gyakorlati feladatokat. Részt vesz a ló napi mozgatási feladatainak ellátásában és alapkiképzésében
húsipari termékgyártó
A húsipari termékgyártó feladata a vágóállatok szakszerűlevágása, a levágott féltestek darabolása, csontozása, formázása, különböző nyers, félkész vagy késztermékek előállítása, csomagolása és értékesítése.
gazda
A gazda általános mezőgazdasági szakismerettel, a mezőgazdasági munkák végzéséhez szükséges elméleti, fizikai és gyakorlati felkészültséggel, vállalkozói tevékenységhez szükséges alapismeretekkel is rendelkező mezőgazdasági szakember.
mezőgazdasági gépész
A mezőgazdaságban alkalmazott erő és munkagépek önjáró betakarítógépek, mezőgazdasági rakodógépek előkészítése üzemeltetésre, beállítása, az agrotechnikai követelményeknek megfelelő üzemeltetése.
kertész
A kertész feladata szőlő- és gyümölcsültetvények létesítése, zöldségnövények szaporítása, telepítése.
édesipari termékgyártó
A szakképesítés munkaterületének rövid leírása: az édesipari termékgyártó szakmunkás feladata az édesipari félkész- és késztermékek szakszerű, gazdaságos előállítása.

 

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!