Böllérbalett – Bödőcs Tibor Pápán szórakoztatta rajongóit


2013-11-19 18:47:42  | cikk: mo  | 


Böllérbalett – Bödőcs Tibor Pápán szórakoztatta rajongóit főképe
Böllérbalett, csutkás laptop, a vidék jedikardja, fröccshiénák. Sokaknak nem kell túlmagyarázni ezeket a szóösszetételeket. A humoros meghatározások egy bucsuszentlászlói fiatalember tehetségét dicsérik, akit, bár édesapja óva intett attól, hogy „Tibikém ne bohóckodjál, hülyeségből nem lehet megélni..”, ennek ellenére a magyar standup comedy kiemelkedő, óriási rajongótáborral bíró alakjává vált. Bödőcs Tibor 2000 óta járja a szórakoztatás útját, eleinte „bázis megyéjében” lépett fel, majd hamarosan csatlakozott a budapesti Dumaszínházhoz, s állandó tagja lett a Rádiókabarénak. A több mint egy évtized alatt tévés szereplések, önálló estek és persze rajongók tömkelegét tudhatja a háta mögött, az utóbbi egy évben azonban új terveket szövöget. Az országos csatorna televíziós show-műsorából való kilépése után önálló utat jár a humorista. Színházakban, kultúrházakban vállal önálló esteket, s készül egy komplett műsor megjelentetésére is.

A különleges tehetségű komikus hétfőn Pápán szórakoztatta a közönséget. Sűrű szövésű történeteiben a publikum most sem csalódott, Bödőcs Tibor most is merített ingergazdag szülőfalujának kocsmakörnyezetéből, a közéletből, a politikából és két éve újabb humorforrással egészült ki repertoárja, hiszen a fiatal előadó férj és apuka lett.
A másfél órás – a rekeszizmokat kiválóan megdolgoztató – esten Tóth Edu is fellépett. A Dumaszínház humoristája izgága, mondhatni idétlen figurája hamar belopta magát a pápai közönség szívébe. Még akkor is, ha a standup újonca kicsit beszédhibás, kicsit hadar és egy kicsit dadog is. De talán pont ezért ültek a poénjai...

Bödőcs Tiborral az előadás előtt beszélgettünk.
- Csapjunk a közepébe, mivel foglalkozol, amikor nem a poénokat csiszolgatod?
- Ez általában nem nagyon sikerül. Vannak aktív pihenő időszakok, pl. nyáron szoktam alkotói szabadságot tartani. De akkor is nehéz kikerülni, nincs olyan nap, hogy ne gondolkodnék poénon. Sok mással is foglalkozom, sokat olvasok, filmeket nézek, családdal vagyok. Ezekből is lehet meríteni. Persze nem annyira tudatos alkotói tevékenység, de talán a tudattalanság még jobban segíti az alkotói folyamatot, hisz tudat alól tör fel a viccvulkán.

- Van néhány olyan téma, ami kihagyhatatlan, szinte a védjegyeddé vált.
- Igen, sőt most létesült egy újabb híd, két éve megszületett a gyerekem. És persze van a kocsmavilág, a bucsuszentlászlói folklór és a közélet, ezek mind utak a rögvalóság felé.

- Lehet készülni a közönségre?
- Az első pár percben kiderül, hogy milyen a közönség. Bár csak a sorrenden tudok változtatni. De ha nehezebben melegedik be a közönség, aminek nagyon sok faktora lehet – időjárás, frontok, a terem páratartalma, milyen nap van, most például Garfield kedvenc napja: hétfő – akkor először valami harsányabb dolgot teszek, hogy aztán a nehezebbekkel is meg tudjanak birkózni.

- Az önálló estekre mennyit készülsz? A történetfüzérek tekintetében mekkora az aránya a tervezettnek és az improvizációnak?
- Vannak olyan elemek, amelyeket évekig csiszolok és van olyan is, ami a hetekben vagy a napokban jutott eszembe. Ennek az aránya mindig változik, attól függ, hogy mennyire volt sűrű ingerekben az előző időszak.

- Mi vélemények a magyar standup comedy műfajáról?
- Költő vagyok, mit érdekelne engem a költészet maga... persze figyelem a kollégákat is, meg a nemzetközi példákat is. Vannak kiforrott előadók, akik üzembiztosan hozzák, amit kell, vannak titkos favoritjaim, például Eduárd, akik réteghumort képviselnek. Bizonyára nem lesz nekik többmilliós rajongótáboruk, ahogy Amerikában lenne, mert hát itt nehezebb egy ilyen típusú humorral érvényesülni. És nyilván vannak, akik nem erre a pályára valók...

- Neked viszont töretlen a sikered és hatalmas a rajongótáborod. Szerinted mi a sikered titka?
- Nehéz erre válaszolni. Munkaköri kötelességem az is, hogy kételkedjek a műsoromban. Néha felveszem diktafonra és meghallgatom, mi az, ami működik, mi az, ami nem. Mert amikor a színpadon állok, akkor transzban vagyok, nem tudok erre figyelni...tehát a hibákat keresem, s próbálom javítgatni. Ami jó, azzal nem is foglalkozom olyan intenzíven, az úgy rendben van. Nehéz erre válaszolni.

- Tervek?
- Szeretnék másfél-kétévente egy-egy önálló esttel jelentkezni egy tévécsatornán. Nem akarok túl sokszor szerepelni, nem akarok talkshowt, vagy magazinműsort, de ezeket a kiérlelt anyagokat szeretném megmutatni a nagyközönségnek is, akik nem tudnak eljönni az élő fellépéseimre. De természetesen ehhez az is kell, hogy én is meg tudjak újulni.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!