Tűzzománcok a Refiben


2013-11-18 22:39:55  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Tűzzománcok a Refiben főképe
Egy szegedi művészházaspár, Barkos Beáta és Simon Miklós tűzzománc képeiből és festményeiből nyílt ma délután kiállítás a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolájának dísztermében. A tárlatot Katona György művésztanár ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.
- A legtöbb európai nyelvben az „ars” latin szó valamilyen származéka jelenti a művészetet. Pedig az ars első, eredeti jelentése a latinban: mesterség. A festésnek kétségkívül van egy szakmaként tanulható része, melyet meg is kell tanulni, hiszen a tehetség nem pótolja. De még nyilvánvalóbb a mesterségjelleg a tűzzománc-technikával dolgozó művészek esetében. Persze egy ecsettel és festékkel dolgozó művésszel is megesik olykor, hogy nem egészen az lesz az elkészült képen, amit az alkotó elgondolt, de a tűzzománccal ez sokkal nagyobb százalékban előfordulhat. Ugyanis a fém, a zománc a festéknél erőteljesebben, mondhatni: erőszakosabb anyagként viselkedik, nem is beszélve arról, hogy az őselem, a tűz milyen egyértelműen beleszól az alkotásba. A kemence így lesz munkatársa a művésznek: a kiégetés folyamatában úgy megváltozhatnak a színek, vagy éppen maga az anyag, ahogy a művész esetleg nem is számított rá. A tűzzománc-technikával készült alkotások egészen más stílust képviselnek. Ezen a tárlaton a vallásos motívumok mellett leggyakoribbak a magyar/ősmagyar motívumok. Ezek az elemek is, de a fém és a zománc csillogása, ragyogása, dekorativitása rokonítja a zománcképeket a szecesszióval, illetve annak újjászületésével.
A művészházaspár tanítja ezt a technikát a fiataloknak is, ma délelőtt ebből adtak egy kis ízelítőt a művészeti tagozatos refiseknek is, akik nagyon élvezték az új technikát.
- Nagyon jól éreztem magam azon a három órán, amin zománcoztunk. Sajnos ez egy nagyon időigényes munka, mi csak kipróbálhattuk. Én legszívesebben egész nap ezzel foglalkoztam volna. Az óra hangulata kiváló volt, a művészek rendkívül segítőkészek és kedvesek voltak velünk - mondta Lőwenberger Patrik.
Barkos Beáta Szegeden született. A képzőművészet útján férje, Simon Miklós festőművész indította el. Tűzzománc képeket, díszdobozokat, egyedi tervezésű ékszereket készít grafikusi-, rekesz-, sodrony-, áttört tűzzománc technikával. E mellett fest üvegeket: faliképeket és lakberendezési tárgyakat, textilt is készít, amelyet fest és varr. Szeret kísérletezni, egyedi megrendelésekre dolgozni, ugyanis örömmel ismer meg új embereket, akiknek személyre szóló tárgyakat készít.
Simon Miklós 1937-ben született Szegeden. A festőművész a  ’70-es években kezdte a zománcozást Zebegényben. Tűzzománcain transzcendens és általános emberi érzéseit, gondolatait fejezi ki. A zománcművészet minden ágát műveli. Leginkább térigényes, nagyméretű tűzzománc faliképei fejezik ki korunk és történelmünk legfontosabb összefüggéseit.
A kiállításmegnyitón Miklós Csongor működött közre zongorán.
A tárlat az idei tanév végéig tekinthető meg.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!