„Ünnepre fel!” - Szalagavató a Refiben


2013-11-18 13:09:38  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


„Ünnepre fel!” - Szalagavató a Refiben főképe
A hagyományokhoz hűen a Református templomban kezdődött szombat délután a Pápai Református Kollégium Gimnáziumának és Művészeti Szakközépiskolájának szalagavató ünnepsége. Az eseményen Veress Zsuzsanna osztályfőnök mondott beszédet, aki az együtt töltött diákévekre emlékezett vissza. A tanárnő a tanulóéveket egy hegy megmászáshoz hasonlította, ahol a tanárok a túravezetők, a cél pedig mindig a hegycsúcs. 
- Együtt indultunk az ismeretszerzés útján. Izgultatok és izzadtatok, voltak, akik ingadoztak, voltak, akik iparkodtak. Aki intelligensen illeszkedni tudott és igyekezett, azt irigyelték, aki átlépte az ingerküszöböt, az előbb-utóbb kikötött az igazgatói irodában. Aztán észrevettük, hogy ezen a hegyen, melyen felfelé másztunk, lépcsők is vannak. Hétlépcsős Hegy, mint Dante Isteni Színjátékában a Purgatórium, azaz a Tisztulás Hegye. Láttuk, hogy volt, aki felfelé bukott, volt, aki lefelé, avagy végérvényesen kiesett a játékból. Mert- nézd csak!- ez a felfelé mászás egyszer csak kezdett hasonlítani a „Ki nevet a végén?” társasjátékhoz, pl: csapdába estél, kimaradsz egy körből. Vagy hibáztál, eredj vissza a startvonalhoz. De mindenképpen az az igazság derült ki, hogy te, a Refi végzős évfolyamának diákja: itthon vagy. Ismerjük egymást, mostanra már tudjátok, mit illik, kit illet irgalom, kit pedig ítélet. Keresitek ideáljaitokat ebben a mai információ-invázióban. Nehéz. A felnőttek azt mondják, az ima és az Ige eligazít. Mi felnőttek, időnként úgy érezzük, hogy nem tanítunk vagy nevelünk benneteket. És állandóan érezzük, mindannyian, hogy az idő kicsúszik a kezünkből, hogy rohanás közben, avagy éppenséggel a plafont bámulva elszalasztjuk a legfontosabbakat.
Ezt követően a diákok vidám, énekes, olykor megható összeállítással emlékeztek vissza a közösen eltöltött évekre. Az est fénypontja a szalagtűzés volt, melyet az osztályfőnökök, Veress Zsuzsanna, Apostolné Bartha Mária és Varga Mária tűztek fel a maturandusokra.
Végül Gránásiné Bácsi Tünde igazgató is köszöntötte a megjelenteket, aki megköszönte az osztályfőnök áldozatos munkáját, a diákoknak pedig a színvonalas műsort.
A szalagavató bállal folytatódott a Városi Sportcsarnokban, ahol az igazgató, Gránásiné Bácsi Tünde és a bál fővédnöke, Miklós Ferenc balatonfüredi lelkipásztor köszöntője után egyből táncra perdültek a végzősök, először a palotást, majd a bécsi keringőt, a Radetzky-formációt és végül a Gyertyafény-keringőt táncolták a diákok, majd a lányok édesapjukat, a fiúk pedig édesanyjukat és a tanáraikat kérték fel egy közös táncra. A formációkat Müller Anita és Müller Sára táncpedagógusok tanították be a tanulóknak.
A szalagavató ünnepély bállal zárult.    

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!