Az a stabilitás, amit elértünk, lehetővé teszi, hogy könnyítsünk az emberek terhein – Kövér László az elmúlt három és fél év munkájáról


2013-11-17 20:37:42  | cikk: HuHa  | 


Az a stabilitás, amit elértünk, lehetővé teszi, hogy könnyítsünk az emberek terhein – Kövér László az elmúlt három és fél év munkájáról főképe
Öt hónappal a parlamenti választások lehető legkorábbi időpontja előtt ideje számot adni arról, hogy mit végeztünk el abból, amit 2010-ben vállaltunk – mondta Kövér László, a Fidesz Országos Választmányának elnöke a Pápai Polgári Kör legutóbbi ülésén. A politikus az Ipartestület Székházában tartott teltházas rendezvényen is az elmúlt három és fél év munkájáról beszélt elsősorban, és erről kérdeztük mi is az előadást megelőzően.
-Ha visszatekintünk az elmúlt három és fél esztendőre, miként értékelhető a kormány munkája?
-Ha nem felejtjük el, hogy honnan indultunk, hiszen a szakadék széléről kellett visszarántani az országot a szó szoros értelmében, egy mindenre kiterjedő és nagyon mély válság közepén vettük át a kormányzást, szóval, ha ezt nem felejtjük el és ehhez viszonyítjuk, akkor az a jelmondat, amit a Fidesz és a kormány használ, hogy Magyarország jobban teljesít, az nem vitatható el. Ha cizelláltabban nézzük, akkor sem. 2010-ben, amikor megnyertük a választást és átvettük a kormányzást, Orbán Viktor akkor még csak miniszterelnök-jelöltként úgy fogalmazott, ez lesz élete legnagyobb kihívása, amivel szembe kell néznie. És ez nem csak levegőbe puffogtatott frázis volt, valóban nem volt megírva, hogy okvetlenül sikerre vagyunk ítélve. Ha pedig ehhez hozzátesszük azokat a nemzetközi körülményeket, támadásokat - amelyekkel az elmúlt fél évet nem számítva – folyamatosan szembesülnünk kellett, akkor azt gondolom, kisebbfajta csodát vittünk végbe. Persze nem a kormány kevesebb mint tíz tagja, vagy az államtitkárokat is idevéve néhány tucat tagja, nem is a Parlament 263 Fideszes, KDNP-s képviselője, hanem együtt az ország, mi, tíz millióan. Ki-ki a maga részét hozzátette. Aki dolgozott az államigazgatásban, a gazdaságban, oktatásban, egészségügyben és ezzel vitte a hátán az országot az azzal, aki pedig „csak” békésen tűrte, amit a sors rámért az elmúlt három és fél évben, néha kellemetlen intézkedések alanyaként is – megértve, hogy mire miért van szükség - az azzal tette hozzá a magáét és mindenkinek köszönet jár érte.
-A közelmúltban több olyan döntést hozott a kormány és szavazott meg a Parlament, ami az emberek számára és a települések számára is könnyebbséget jelent. Gondolok a rezsicsökkentésre, melynek már a harmadik lépésénél tartunk, vagy az önkormányzati adósságátvállalásra. Ezek már a jövő évi választások sikerét hivatottak elősegíteni a Fidesz számára vagy tényleg van olyan állapotban az ország, hogy ezt megtehesse?
-Aki figyelte a számokat az elmúlt időszakban és összeveti a korábbi számokkal, aki figyelte mi történik az országban az elmúlt három és fél évben az láthatja, mostanra értek be azok az intézkedések, erőfeszítések, amelyek azt a célt szolgálták, hogy Magyarországot a mélyen pénzügyi és gazdasági válságban lévő országok sorából kiemelve ismét egy emelkedő pályán mozgó országgá alakítsuk át. Ez az a költségvetés, amibe ez belefért, a korábbiakba egyszerűen nem fért bele, hiszen az Európai Unió túlzott deficiteljárás alá vont bennünket tulajdonképpen az uniós csatlakozásunk pillanatában, mert az előírt 3 százalékos államháztartási hiányt nem tudtuk tartani, ennél mindig többet költöttünk és a hiányt mindig hitelből fedeztük. Velünk, a 2010-ben újonnan felállt kormánnyal az Unió közölte, hogy elfogyott a türelem, tovább már nem hajlandó tűrni – addig Gyurcsány Ferencnek, Bajnai Gordonnak és Medgyessy Péternek ezt eltűrte -, és innentől kezdve voltunk kénytelenek egy olyan gazdaságpolitikai és adórendszert átalakító politikára áttérni, aminek meglett az a gyümölcse, hogy immáron meg tudunk állni stabilan a saját lábunkon, az IMF hiteleket visszafizettük, nem vagyunk rászorulva semmilyen nemzetközi segélycsomagra. Ezt jó néhány európai ország nem mondhatja el magáról és mind a mai napig folyamatosan küzd. Nem csak az állandóan emlegetett Dél-európai országok vagy Írország, hanem a környezetünkben is van egy-két ország, amelyiknek az előttünk álló néhány hónapban nagyobb nehézségekkel kell megküzdeniük, mint Magyarországnak. Ez a stabilitás, amit elértünk, lehetővé teszi, hogy könnyítsünk, tovább könnyítsünk az emberek terhein. Egyébként az elmúlt három és fél év is ennek a jegyében telt el. Lehet, hogy ezt kevésbé érzékelték az emberek, mert „csak” kevesebb teher hárult rájuk – azáltal, hogy a közteherviselésbe bevontuk a bankokat és a multinacionális cégeket is -, mint amennyi hárulhatott volna. Most végre elérkeztünk oda, hogy ez konkrét jövedelemnövekedésben, még ha szerény mértékűben is, de bíztató jövedelemnövekedésben is mérhető lesz.
-Hol tart a Fidesz a 2014-es választásokra való előkészületekkel?
-Az egyéni jelöltjeink megvannak, pártelnök úr most konzultál a jelöltekkel, megbeszélendő azt, hogy választókerületi elnökként mit végeztek az elmúlt hónapokban, hiszen a 2010-es választások óta eltelt időszakban a választójogi törvény reformjával átalakult az ország politikai térképe, azaz nem ugyanazok a választókerületek lesznek 2014-ben, mint eddig voltak. Így tehát eddigi képviselőinknek olyan területekre is el kellett kalandozniuk és ott is munkát kell végezniük a kampányban, ahol eddig más képviselőtársuk dolgozott. Jelenleg ennek a munkának a felmérése zajlik, a listaállítással nem akarunk kapkodni, ez majd a tavasz feladata lesz, amúgy pedig a szervezeti állapotaink – jelentem minden szimpatizánsnak és ellenfelünknek - rendben vannak, tehát ha holnap lennének választások mi arra is készen állnánk.
-Milyen kampányra számít?
 -Én a legrosszabbra számítok. 2002 morális és lelki mélypont volt sokak számára és azt gondoltuk, annál a gyalázatos fekete kampánynál - ami Gyurcsány Ferenc és Ron Werber nevéhez kötődik elsősorban - nem jöhet rosszabb. Azóta kicsit bölcsebbek lettünk és a bajai videóhamisítási botrány után már nem gondolom, hogy van olyan mélység, amit a baloldali ellenzék ne tudna alulmúlni. Mégis azt remélem, hogy a józan mértéktartás valamennyire korlátozza őket, meg ennek a hamisítási botránynak a kudarca, az, hogy ebből végül ők jöttek ki vesztesként és nem a Fidesz, ahogy szerették volna. Remélem, ez kicsit óvatosabbá teszi őket. Persze, ha Gyurcsány Ferenc nyomásgyakorlása célt ér, ha Gyurcsány Ferenc vélt vagy valós nagyságú szavazóbázisának a kedvéért hajlandók ezzel az emberrel versenybe szállni, hogy ki tud gyalázatosabb kampányt folytatni a kormány ellen, akkor ezek a várakozásaim illúziók lesznek.
-Az Országgyűlés elnökeként, az ön elnöklete alatt mennyit változott a Parlament, a parlamenti munka? Annak idején úgy fogalmazott, vannak saját elképzelései, melyeket szeretne megvalósítani az Országgyűlésben.
-Nem érzem teljes sikernek a törekvéseimet, hiszen csak annyi valósult meg ebből, hogy a képviselők Parlamentbe nem való magatartását sikerült szankcionálni, illetve sikerült olyan törvényi, házszabályi rendszert kialakítani, amivel legalább szankcionálhatók ezek a néha másokat durván sértő, néha az Országgyűlés törvényalkotási munkáját ellehetetlenítő akciók. De teljesen ezzel sem sikerült elejét venni ezeknek a dolgoknak, mert az ellenzék azáltal, hogy nagyon kevés parlamenti képviselővel bír a választók jóvoltából és a támogatottsága sem olyan mértékű, hogy magabiztosan, higgadtan politizálhatna, ezért néha olyan akciókra ragadtatja magát – hogy felhívja magára a figyelmet -, ami nem való a Parlamentbe. És hogy nem való a Parlamentbe azt nem csak az bizonyítja, hogy én állítom, hanem az is, hogy húsz éven keresztül – holott akkor sem voltak különösebben visszafogottak a viták – a szembenálló felek nem használtak olyan eszközöket sem balról sem jobbról, mint amilyeneket ma az ellenzéki politikusok. Ha innen nézem, azt kell mondanom, van még mit tenni, de elsősorban a választóknak kellene ezeket a politikusokat szankcionálni azzal, hogy a jövő tavaszi választásokon azt mondják, köszönjük, ebből nem kérünk.   
- Elnök Úr! Engedjen meg végül egy helyi kérdést is. Ön, mint pápai lakos, sőt belvárosi lakos milyennek látja a megújult Belvárost, a Fő teret?
-Nekem egyrészt tetszik, másrészt várom, hogy teljes pompájában is megmutatkozzék, tehát legyenek készen a zöldterületek és a még szükséges kellékek.  Szeretném, ha a pápaiak ezt a teret ebben a formában megőriznék, itt azokra gondolok, akikkel már az első pillanatokban volt egy kis baj, mert szemlátomást nem tudják, hogyan kell viselkedni egy ilyen köztéren. Az, hogy ez a tér ilyen szép és tiszta maradjon, az az önkormányzatra is ró feladatot, nem lehet csak az emberek belátására bízni, hanem kell, aki visszatartja azokat, akik nem úgy viselkednek a téren, ahogy kellene. És bár a főtér most rendezvénytérré alakult, emberek is laknak itt, az ő nyugalmukat is figyelembe kell venni és meg kell találni az egyensúlyt e két funkció között.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!