Az Egyesített Szociális Intézmény dolgozóit köszöntötték


2013-11-16 19:05:10  | cikk: HuHa  | 


Az Egyesített Szociális Intézmény dolgozóit köszöntötték főképe
Idén ünneplik hazánkban tizenötödik alkalommal a Szociális Munka Napját. A szociális ellátásban dolgozók tevékenységéért világszerte november 12-én mondanak köszönetet, Magyarországon 1999. óta tartják meg a jeles napot. A rászorulók segítését élethivatásul választókat Pápán is köszöntötték, Pápa Város Önkormányzata Egyesített Szociális Intézménye kihelyezett ünnepi munkaértekezletet tartott péntek este. A Nátus Konyha éttermében tartott rendezvényen az ESZI több mint száz dolgozója részt vett, jelen volt továbbá dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Unger Tamás alpolgármester, Csőréné Pőr Eszter, az intézmény volt igazgatója valamint dr. Varga Ferenc Az Idősek Szociális Ellátásáért Alapítvány kuratóriumi elnöke és a kuratórium tagjai. A megjelenteket a gyermekjóléti szolgáltatás vezető családgondozója, Kovács Zoltánné köszöntötte.
-A szociális munka napja nekünk, rólunk szól, azokról, akik a szociális és gyermekvédelmi területen a nap mint nap nehézségekkel, problémákkal küzdőkkel foglalkozunk. A szociális munka egyidős az emberiséggel, hiszen minden közösség gondoskodott, gondoskodik az elesettekről, szegényekről, betegekről, rászorulókról – mondta és Aquinói Szent Tamás intelmeit idézte, majd Elizabeth Isenhover: a harmadik című versét adta elő Császárné Mihály Julianna.
 A világnapról való megemlékezés mellett a kihelyezett munkaértekezleten az idei esztendő munkáját is összegezték, értékelték a jelenlévők előtt. Szalainé Tihanyi Andrea intézményvezető beszámolójában a szociális ellátás Pápán elérhető valamennyi szolgáltatásának eredményéről szólt. Beszélt a hajléktalan ellátás színvonalát növelő, európai uniós projektről, mely az Arany János utcai épület felújítását és bővítését tartalmazza és melyben már megkezdődtek a kivitelezési munkálatok, beszélt a bentlakásos elhelyezést nyújtó idősellátásban végzett tevékenységekről, az ellátás biztonságát javító infrastrukturális beruházásokról és a Fogyatékosok Nappali Intézményének munkájáról. A házi segítségnyújtásról elmondta, az ellátottak száma nem változott, a Boeing cég adománya segítségével pedig új kerékpárokat tudtak vásárolni a gondozónők részére. Az étkeztetéssel kapcsolatban arról szólt, december elsejétől az intézmény főzőkonyhája biztosítja az ebédet, hiszen a Gróf Esterházy Kórházzal való megállapodást közös megegyezéssel felbontották, így megszűnik a két főzőhelyről való szolgáltatás. A tájékoztatóból kiderült, a támogató szolgáltatás ellátásához ebben az évben 8 millió forintot meghaladó összegű központi támogatást kapott az intézmény, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás pedig július elsejétől állami feladattá vált, a tevékenység ellátására a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság szerződést kötött az önkormányzattal, így a feladatot továbbra is az ESZI végzi el.
-A családsegítés és gyermekjóléti szolgáltatás 2008. augusztus elsejétől integráltan működik a Gondozási Központ vezetőjének közvetlen irányításával. 2010 júliusától a Barát utca 11-es számú új épületben minden követelménynek megfelelő, akadálymentes környezetben fogadják a szolgáltatást igénybe vevő személyeket, családokat. A családgondozók munkája más területen dolgozó kollégák számára szinte láthatatlan, pedig nap, mint nap kilátástalan emberi sorsokkal, krízishelyzetben lévő családokkal, gyermekekkel, mindig újabb kihívásokkal kell szembenézniük. Az intézmény legfiatalabb kollektívája az övék, átlagéletkoruk 37 év – mondta el Szalainé Tihanyi Andrea. Az intézményvezető beszámolt a különböző segélyszervezetekkel való együttműködésről és kiemelte az EU élelmiszersegély programját, melynek keretében három alkalommal összesen 37.513 kilogramm – 6169 csomag – élelmiszert oszthattak ki a rászorulóknak. Az idei évi hatósági ellenőrzések eredményeiről elmondta, hiányosságot, szabálytalanságot nem tapasztaltak az ellenőrök az intézmény vizsgálata során. A továbbképzések kapcsán arról szólt, egy pályázatnak köszönhetően az ESZI 45 dolgozója vesz részt szakmai továbbképzésen. Az intézmény gyakorlati képzőhelyként is működik így az Acsády Szakképzői Iskola szociális gondozó és ápoló képzésén résztvevőket is fogadni tudja. Beszélt a sikeresen működő testvárosi kapcsolatról Kampennel, mely folyamatosan támogatja az ESZI-t, de arról is szólt, hogy az intézmény dolgozói adományt gyűjtöttek a kovásznai Boldog Apor Vilmos Gyermekvédelmi Központ számára, amit szeptemberben vittek el az erdélyi testvértelepülésre. A beszámolóban szó esett az önkéntes programokba való bekapcsolódásról, az iskolai közösségi szolgálat teljesítéséhez megkötött együttműködési megállapodásokról - aminek eredményeképpen az intézmény minden területén tudják fogadni a diákokat -, és a közfoglalkoztatásban vállalt szerepről is. Értékelő beszéde végén az ESZI valamennyi dolgozójának köszönetet mondott áldozatos munkájáért, és megköszönte az Időskorúak Szociális Ellátásáért Alapítvány támogatását.  Az ünnepség folytatásában Szalainé Tihanyi Andrea köszöntötte azokat a kollégákat, akik az idei évben kérték nyugdíjazásukat, kilenc dolgozónak pedig jubileumi jutalmat adott át 25 éves és 30 éves közalkalmazotti jogviszonya alapján. A jubilálók mellett még egy dolgozót is köszöntött az intézményvezető: Kissné Marton Bernadett vezető ápoló igazgatói dicséretben részesült kiemelkedő színvonalú, precíz és következetes munkájáért.
Az ünnepi munkaértekezleten dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, mint volt polgármester egykori munkatársként köszöntötte az Egyesített Szociális Intézmény dolgozóit. Felidézte a jelenlegi pápai szociális ellátórendszer kialakulásának lépéseit és úgy fogalmazott, Pápa városában olyan széles körű szociális ellátást tud biztosítani az önkormányzat, amilyennel még néhány megyei jogú város sem rendelkezik.
A rendezvény az intézmény életébe betekintés nyújtó rövidfilm megtekintésével folytatódott, majd vacsorával és kötetlen mulatsággal ért véget.

Képek:

nincsenek képek

25 éves közalkalmazotti jogviszony után jubileumi jutalmat kapott:

Bódainé Priski Ilona

Császárné Mihály Julianna

Csíkné Somogyi Ildikó

Németh Attila Istvánné

Róka Csaba Györgyné

Vidáné Papp Anita

30 éves közalkalmazotti jogviszony után jubileumi jutalmat kapott:

Jelencsik Sándorné

Márta Mária

Makai Zoltánné

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!