Szocialisták véleménye a város anyagi helyzetéről és az áfacsökkentésről


2013-11-16 14:36:46  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Szocialisták véleménye a város anyagi helyzetéről és az áfacsökkentésről főképe
Több súlyos témát is érintett a Magyar Szocialista Párt pápai szervezetének hosszúra nyúló sajtótájékoztatója pénteken délután. Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő a sertésáfa-csökkentés és a Pápai Hús 1913 Kft. „cs.a.” kapcsolatrendszeréről, míg Grőber Attila önkormányzati képviselő elsősorban a város pénzügyi helyzetéről beszélt az MSZP helyi irodájában.
Mint ismert, a kormány a múlt héten bejelentette: január elsejétől a jelenlegi 27 százalékról 5 százalékra csökkentik az élősertés és a félsertés áfáját. Gőgös Zoltán – ahogy azt hírportálunk korábbi megkeresésére már elmondta – ezúttal is hangsúlyozta, a félsertés nem sertéshús, így a sertéshús áfája nem fog csökkenni januártól. Hozzátette, amellett, hogy ez a döntés árcsökkenést nem eredményez, költségvetési hatása sincs, ugyanis a termelési folyamat közbeni beavatkozás nem jár költségvetési bevétel kieséssel. Megjegyezte, a lakosság abban az esetben juthat olcsóbb húshoz, ha félsertést vásárol. Gőgös Zoltán úgy fogalmazott, a miniszterelnök is elismerte, hogy ez a lépés nem a rezsicsökkentést szolgálja, hanem a munkahelyvédelmi program része.
A szocialista politikus szerint ennek összességében annyi haszna lehet, hogy fékezheti a féldisznó illegális vagy féllegális importját. Gőgös Zoltán kiemelte, ez a lépés önmagában kevés, lényegesen nagyobb körben kell áfacsökkentést végrehajtani, és az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése lehetne a rezsicsökkentés következő lépcsőfoka. Az országgyűlési képviselő rámutatott, a mostani döntés nem húzza ki a bajból a pápai húsgyárat, a problémák megoldásához jelentős állami tőkeemelésre lenne szükség a cég esetében.
Grőber Attila a képviselő-testület csütörtöki üléséhez kapcsolódóan elmondta, az önkormányzat idei háromnegyed éves gazdálkodásáról szóló beszámoló egyértelmű képet festett: a város bevételei csökkentek, csökkennek, mindez pedig már most és a jövőben is meghatározza a költségvetés mozgásterét. – A költségvetés koncepciójának egyik fele a makrogazdasági kereteket értékelte, és ebből vont le következtetéseket az önkormányzat költségvetési helyzetére, lehetőségeire. Az előterjesztésnek a központi költségvetéshez való kapcsolódásában kizárólag sikeres gazdasági eredményeket találunk – ismerte el az önkormányzati képviselő, aki a pozitív eredmények közé sorolta például az aktív keresők számának növekedését.
– Ugyanakkor vannak negatív folyamatok is, amelyek Pápán is gondot jelenthetnek. Ezek közül az egyik: úgy tűnik, a hitelfelvétel feltételei annak ellenére szigorodnak, hogy a piacon pénzbőség van. Jövőre az Európai Unióban egy újabb ciklus kezdődik, és ismét komoly fejlesztésekre lehet majd pályázni. Viszont ehhez önerőre lesz szükség. Pápa városa önerőt saját bevételből nem tud előteremteni, így csak hitelfelvételre lehetne támaszkodni – fűzte hozzá Grőber Attila. A negatív adatok között említette még a versenyszférában foglalkoztatottak számának csökkenését, a kedvezőtlen demográfiai számokat, valamint az inflációs mutatót. – Az infláció mértéke olyan alacsony, hogy az lassan a deflációhoz közelít. Ez a pénztárcánk szempontjából jó dolog, de egyúttal azt is jelenti, hogy a gazdaság nem pörög. Deflációval nem lehet növekedést gerjeszteni – fogalmazott.
Az MSZP pápai elnöke jó hírnek nevezte, hogy az állam átvállalja a települések hátramaradt adósságait. – Ez növeli az önkormányzat mozgásterét. Ha azonban nem enyhült volna Pápa adósságszolgálata, akkor a jelenlegi költségvetési keretek között a város nem tudta volna megoldani ezt az adósságszolgálatot. Továbbá ne felejtsük el, az adósságátvállalásnak ára is van, hiszen ezáltal növekszik a központi költségvetés hiánya, és jelen pillanatban ezt úgy lehet kezelni, hogy az állam dollár alapú kötvényt bocsájt ki, mint tette azt tavaly. Így pedig a hosszú távú államadósságterhek nőnek – elemezte a helyzetet Grőber Attila. Hozzátette, a problémák csak akkor oldódnak meg, ha a gazdaság motorja beindul.
Emellett a képviselő problémásnak tartja, hogy a város aktív munkaerő-megtartó képessége jelentősen csökken. Ezért a szocialista politikus azzal a javaslattal élt, hogy az önkormányzat dolgozzon ki egy olyan gazdaságfejlesztési tervet, amely megfordítja ezt a folyamatot. Megjegyezte, nem lehet szó nélkül kikerülni a kérdést, miszerint nagyon komoly anyagi gondokkal küzdenek azok a cégek, amelyekben a városnak tulajdonjoga van. Mindezt együttvéve Grőber Attila úgy látja, a városnak érdemes lenne létrehoznia egy kiemelkedő képességű szakemberekből álló gazdasági kabinetet.
Végezetül az önkormányzati képviselő szót ejtett az uszoda ideiglenes bezárásáról is. Véleménye szerint a váratlanul bejelentett döntés nem volt megfelelően előkészítve, és az uszoda kapcsán a Várkertfürdő egész működését, marketingjét át kell gondolni.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!