Pápai éremeső a Transzplantáltak Világjátékán


2010-02-03 11:19:31  | cikk: Haraszti Gábor  | 


Pápai éremeső a Transzplantáltak Világjátékán főképe
Január 17-e és 23-a között a franciaországbeli Sainte Foy Tarentaise-ben hetedik alkalommal rendezték a Szervátültetettek Téli Világjátékát. A versenyen összesen 19 ország sportolói vettek részt, köztük volt a 13 fős magyar delegáció is, melyben egyedüli pápaiként helyet kapott Gelencsér Róbert. A 2007-ben vesetranszplantáción átesett férfi Baranyai Andorral és Dobos Judittal csapatversenyben a második helyet szerezte meg egy órás hótájfutásban. Róbertnek nem ez volt az első nemzetközi versenye, ugyanis 2009 augusztusában szintén tagja volt a magyar válogatottnak, akkor a magyarok a XVII. Nyári Szervátültetettek Világjátékán mérettették meg magukat Ausztráliában.

- 49 ország közel 1200 sportolója vett részt a Gold Coast-i játéknapokon – kezdte a visszaemlékezést a 38 éves sportoló. Magyarországról 37-en utaztunk el Brisbane-be. A keretbe azok a sportolók kerültek, akik a megelőző világjátékon illetve a hazai kvalifikációs versenyeken a legjobb szintidőket érték el. Bár mi csak 37-en voltunk – szemben az angolok 300, az ausztrálok 200 fős küldöttségével – az éremtáblázaton az ötödik helyen végeztünk 21 arany-, 27 ezüst- és 22 bronzéremmel. Az első versenynapon bowling sportágban Madár Attila oldalán bronzérmet szereztem, emellett súlylökésben is dobogó tudtam állni. 100 méteres futásban ötödik, míg 200 méteren második helyet értem el, amire nagyon büszke vagyok. Emellett még a 4x100-as és a 4x400-as váltónak is tagja voltam, mindkét futószámban ezüstérmet szereztünk.

- Hogyan zajlott a felkészülésed?
- Télen főleg teremben tudok edzeni, ilyenkor az állóképesség fejlesztésére fektetem a legnagyobb hangsúlyt. A Magyar Szervátültetettek Szövetsége egy edzőt biztosít számunkra, így 2-3 hetente Budapestre utazom tréningezni. Itthon a Vasas pályán heti három alkalommal készültem, valamint nagy segítség volt, hogy Pápa város Önkormányzatától egy vadonatúj bowlinggolyó vásárlására kaptam támogatást, talán ennek is köszönhető a harmadik hely.

- Mik a tervek erre az esztendőre?
- Most a folyamatos fejlődés a legfontosabb, szeretnék minél jobban teljesíteni az idei válogatókon, idén Dublinban rendezik az Európa-bajnokságot, oda mindenképpen szeretnék kijutni, a következő világjátéknak pedig Göteborg ad majd otthont.

Képek:

A Szervátültetettek Világjátékát 1978-ban egy angliai sebészorvost, Maurice Slapak indította útjára az angliai Portsmouthban. A Világjátékokat kétéves ciklusban Európa - Amerika - Európa - Ázsia - Európa rendszer szerint rendezik. 1986-ban angliai székhellyel a Szervátültetettek Nemzetközi Szövetsége, melynek legfontosabb feladata a Világjátékok koordinálása. A Világjáték, mint az olimpia, több sportág versenyét rejti magában. Az állandó sportágak a következők: atlétika, úszás, asztalitenisz, tollaslabda, tenisz, kerékpár, röplabda, bowling, fallabda, golf. A rendező ország két sportágat nevesíthet az általa rendezett Világjátékon.
A versenyzés sajátossága, hogy egy versenyző öt versenyszámban indulhat, mely több sportágból is állhat. A szervátültetettek sportágai között nem szerepelhetnek azok a sportágak, melyek nem zárják ki a test testtel való ütközés lehetőségét.
A téli sportok kicsit elkésve, de kikövetelték maguknak a jogot a szereplésre. Az első Téli Világjátékot Franciaország rendezte Tignes-ben 1994-ben. A sportágak: lesiklás, sífutás, biatlon. A szabályok azonosak, a Nyári Világjátékok szabályaival.
Magyarországon 1994-ben alakult ki a háromfordulós versenyrendszer. Minden sportágnak évi három országos versenye lett - s minden versenynek más és más város adott otthont. Egy rendezvény három napig tartott, hogy az összes sportág képviseltethesse magát.
Forrás: www.trapilap.hu
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!