"A szavazatok erejével kell kormányt váltani" – Választási szakértő az asztaltársaságnál


2013-11-15 13:56:56  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


"A szavazatok erejével kell kormányt váltani" – Választási szakértő az asztaltársaságnál főképe
Tóth Zoltán választási szakértő Törvény–Politika–Erkölcs címmel tartott előadást a Petőfi Asztaltársaság csütörtök délutáni összejövetelén. A neves vendéget – aki 1989-ben aktív részese volt a rendszerváltás feltételeit kidolgozó Nemzeti Kerekasztal-tárgyalásoknak – Kerecsényi Zoltán, az asztaltársaság ügyvivője mutatta be a jelenlévőknek.
– Tóth Zoltán köztisztviselői pályafutását a legalacsonyabb ügyintézői beosztásban kezdte, majd minden államigazgatási lépcsőfokot megjárt. Közigazgatási gyakorlatát a törvényességi ellenőrzés, a választás, a népesség-nyilvántartás területén szerezte. Törvényelőkészítő tevékenysége 10 törvénnyel, valamint több tucat kormányrendelet kodifikációjával kapcsolatos. Választási szakértőként 5 kontinensen, 30 országban tevékenykedett. Informatikai és távközlési miniszteri biztosi feladatokat látott el a Horn-kormányban, belügyminisztériumi informatikai és távközlési helyettes államtitkár volt az első Orbán-kormány idején. 1999-től 2002-ig az Alkotmánybíróság főtanácsadójaként tevékenykedett, majd 2002-től 2004-ig az akkor alakult Medgyessy-kormány belügyi tárcájának közigazgatási államtitkára volt – elevenítette fel bevezetőjében Kerecsényi Zoltán, aki kiemelte Tóth Zoltán legrangosabb kitüntetéseit is. A közigazgatási szakember az első szabad választások előkészítéséért és lebonyolításáért Aranycsillag Érdemrendben részesült 1990-ben, illetve közel 30 éves közigazgatási pályafutásért 2006-ban megkapta a Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztje-kitüntetést.
Tóth Zoltán pápai előadása során szólt az 1989-ben elfogadott alkotmányról és választási törvényről, a világ más országainak demokráciájáról, illetve demokratikus folyamatairól, továbbá szóba került Magyarország új választási törvénye is.
A választási szakértő felvezetőjében emlékeztetett: 1989-re egy átfogó társadalmi, politikai, gazdasági válság alakult ki hazánkban. Mint mondta, az ilyen mély válságból történő kilábaláshoz – a történelem tanúságai szerint – kétfajta módszer kínálkozik. Az egyik, hogy a népfelkelés erőszakkal, utcai harcok árán elzavarja a kormányt. Mindezt rendteremtés és a felkelők bebörtönzése követi. A másik módszer a békés átmenet, melyre magyar példát is említett az előadó.
– 1848-ban egy nagyon jókedvű március 15-ét sikerült megrendezni. Elzavarták a korabeli budai helytartót, népünnepélyt tartottak, majd áprilisban a király szentesítette az áprilisi törvényeket. Fél évig béke és barátság volt az országban, míg ki nem tört a szabadságharc. A márciusi forradalom győzött, még akkor is, ha utána a szabadságharc elveszett – fogalmazott Tóth Zoltán, aki hangsúlyozta, nem szükséges, hogy ’56 módjára, akasztásokkal és bebörtönzésekkel végződjön egy változási folyamat. Kiemelte, ő maga a békés átmenet híve, és vallja, hogy a szavazatok erejével, nem pedig fegyverekkel kell új kormányt létrehozni. Éppen ezért nem ért egyet azokkal a vélekedésekkel, miszerint bármi áron, bármilyen eszközzel le kell váltani az Orbán-kormányt. – Nem értek egyet a jelképes lefejezéssel sem. És ha megint elszabadulnak az indulatok? A szavazatok erejével kell az Orbán-kormányt elküldeni – fűzte hozzá.
Tóth Zoltán az 1989-es választási törvény legnagyobb erényei közé egyebek mellett azt sorolta, hogy általa Magyarországon megvalósult a békés rendszerváltás és létrejött a sokpártrendszer. Ellenben a törvény két, kezdetben kicsinek tűnő, majd óriásira duzzadó hibájának a kampányfinanszírozás átláthatatlanságát, valamint az ajánlószelvények rendszerét nevezte meg, amik súlyos visszaélésekre adtak lehetőséget.
A választási szakértő szerint az új magyar választási törvény nem javítja ki a korábbi hibáit, ráadásul szakít azzal az elvvel, amely szerint a kisebb támogatottságú politikai erők is mandátumot szerezhettek. Meglátása alapján az új szabályok a kétpártrendszer kialakítását és a parlamenti dominanciát célozzák, emellett súlyos hibának tartja a kampányszabályok megváltoztatását is.
A Petőfi Asztaltársaság aktuális alkalmán Tóth Zoltán szót ejtette a Két kor gyermeke – A demokrácia szolgája, a hatalom kritikusa című életrajzi kötetéről is.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!