Richard Wagnerre emlékeztek a Jókai Körben


2013-11-14 21:48:55  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Richard Wagnerre emlékeztek a Jókai Körben főképe
Richard Wagner születésének 200. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezést ma délután a Jókai Kör, melynek a Bartók Béla Zeneiskola díszterme adott otthont. A német zeneszerző, karmester tiszteletére szervezett ünnepségen a Jókai Kör Irodalmi Színpada elevenítette fel Wagner életét és munkásságát képekkel, zenékkel és szövegrészletek felolvasásával. Rozgonyiné Csepregi Annamária tanár, az est szervezője érdeklődésünkre elmondta, a Jókai Kör minden évben megemlékezik azokról a zeneszerzőkről, költőkről, akiknek évfordulója van. Ebben az évben Wagner-évforduló van, ezért esett a választás a híres zeneszerzőre.
- Lipcsében született 1813-ban, 200 éve a vörös és fekete oroszlánokról elnevezett ódon házban 9. gyermekként. Apja rendőrségi titkár volt, de meghalt a gyermek féléves korában. Özvegy anyja férjhez ment, a nevelőapa lelkesen festegetett és Richardból is festőt szeretett volna nevelni. A fiút azonban jobban érdekelte a zene és a zongora, valamint vonzotta a színház. 8 éves korában újabb tragédia érte, mert a nevelőapja is meghalt. Richárdnak ekkor még nem volt elképzelése, hogy mi is szeretne lenni, érdekelte a színészet, a zongorázás, a görög szabadságharc hírei, de leginkább a vásártéri cirkuszok, merész kötéltáncosok. Közben rövid időre a költészet felé fordult. Gyászódákat írt, majd drámát. Az irodalom még évekig mindenekelőtt volt számára. Persze, óriási még az út, amit meg kellett tennie az első operától az utolsóig. De volt benne tehetség, annyi akaraterő, hogy ne hátráljon meg sem külső, sem belső nehézségek előtt. Wagner munkáját először a lipcsei cukrászdában játszották. 1842-ben mutatták be nagy sikerrel a Riensit. 1845 után pedig műveivel megindult az opera fogalmának gyökeres átértelmezése, megújulása - mondta Rozgonyiné Csepregi Annamária.
A Jókai Kör soron következő összejövetele decemberben lesz, amikor is teaesttel teszik ünnepibbé az advent időszakát.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!