Balettelőadás a filharmónia bérletben


2013-11-12 20:37:53  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Balettelőadás a filharmónia bérletben főképe
Ma két középiskola – a Türr István Gimnázium és Kollégium valamint a Pápai Gazdasági Szakközépiskola és Kollégium – diákjai vettek részt a filharmónia ifjúsági koncertsorozat 2013/2014-es első előadásán, míg holnap az általános iskolásokat és a petőfiseket varázsolhatja el a balett lenyűgöző élménye, hiszen a budapesti Magyar Táncművészeti Főiskola növendékei lépnek színpadra.  A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ már hosszú évek óta megszervezi a filharmónia hangversenysorozatot, melyen közel 1300 diák vesz részt.
Schanda Beáta, a Magyar Táncművészeti Főiskola művészeti menedzsere, az ifjúsági előadások műsorvezetője kérdésünkre elmondta, a filharmónia előadás keretein belül 31, 6.-9 évfolyamos növendékkel lépnek fel.
- A Magyar Táncművészeti Főiskola egy különleges intézmény, mivel ide már 10 éves koruktól járnak a gyerekek. 19 éves korukra, mire végzősök lesznek, érettségiznek és rá egy évre pedig diplomáznak. A tanulók mindennapjai hasonlóan telnek, mint az átlagos iskolásoké, ugyanúgy tanulnak, csak emellett napi több órában gyakorolnak. A mostani előadásukban a „Nemzetek táncai a balettszínpadon” című összeállítást hozták el, melyben ízelítőt kaphatnak a nézők Erkel:Bánk bán-csárdás, Hunyadi László-palotás, Kodály: Háry János-toborzó, Strauss: Kék Duna keringő, Csajkovszkij: Hattyúk tava, Diótörő és Bernstein: West Side Story című műveiből.
A művészeti menedzser elárulta még, az előadással nem titkolt szándékuk a balett népszerűsítése a diákok körében, mivel nem könnyű és nem is annyira ismert műfaj ez.
Schanda Beáta hozzáfűzte még, a balett tanszak növendékei első alkalommal járnak városunkban, ezért ma délután a csodálatos Fő teret és a Kékfestő Múzeumot tekintik meg, holnap délután pedig a Várkertfürdőben pihennek.
A filharmónia koncertsorozat következő előadása várhatóan februárban lesz, amikor is a Vujicsics Együttes látogat el városunkba.  

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!