Lampionok, faragott tökök, népszokások, hagyományőrzés - Márton nap az óvodákban


2013-11-12 00:19:33  | cikk: mo, HuHa  | 


Lampionok, faragott tökök, népszokások, hagyományőrzés - Márton nap az óvodákban  főképe
A Pápai Városi Óvodák több tagintézményében tartottak hétfőn Márton-napi mulatságot. Az évek óta hagyományos program idén azzal adott több lehetőséget a szervező óvodapedagógusok számára, hogy az „Óvodafejlesztés Pápa Város Önkormányzata Városi Óvodák Intézményében” című TÁMOP projekt keretében szervezhették meg a családi programot. Az európai uniós projekt intenzíven kapcsolódik az intézmény nevelési programjában megfogalmazott célokhoz: a családok összetartozását és a kommunikációt erősítő programok megvalósításához, valamint a szülőknek az óvoda életébe való bevonásához, így az őszi ünnepekhez tartozó rendezvényeket családi napok keretében tudták megszervezni, kihasználva a projekt adta lehetőségeket – tudtuk meg Csákvári Judit óvodavezetőtől.
A projektben az óvoda kilenc tagintézménye vesz részt, ezek közül a Csókai ovi az Állatok Világnapja alkalmából szervezett játszóházat október elején, a taplocafői tagintézmény Huszárokelőpusztára kirándult őszi családi napjuk keretében, a Nátuskerti Óvoda Az ősz kincsei címmel tartott októberben hagyományőrző játéknapot, a Huszár Lakótelepi Óvoda pedig Tök-Jó Nap elnevezéssel szervezett töklámpás felvonulással színesített, szülőkkel közös rendezvényt. A kéttornyúlaki, erzsébetvárosi, tókerti, Vajda lakótelepi tagintézmények valamint a székhely óvoda (Szivárvány) a Márton naphoz kapcsolódva hívta közös játékra a szülőket és gyermekeket, felidézve a november 11-éhez kapcsolódó hagyományokat. És bár az időjárás nem kedvezett a szabadtéri elemeket is tartalmazó rendezvényeknek, a jó hangulat és a játékos kedv a csoportszobákban is megmutatkozott. A Tókerti oviban libazsíros kenyérrel és lilahagymával vendégelték meg a résztvevőket és közösen idézték fel a Márton naphoz kapcsolódó legendát, az erzsébetvárosi tagintézményben hagyományőrző dalos-táncos játékokkal készültek a kicsik, Kéttornyúlakon mécseseket, lámpásokat készítettek és vidám műsorral szórakoztatták a szülőket a gyermekek. A Vajda lakótelep apróságai ugyancsak Szent Márton legendáját elevenítették fel, megfelelő jelmezeket öltöttek, gondosan összeállított műsorral készültek, sőt megszervezték az első tökfaragó versenyt is. Az elkészült alkotásokra szavazni lehetett, s a legötletesebb tököt faragó ovist tökkirállyá koronázták.
A Márton-napi mulatságok közül a székhelyóvodai program maradt el a kellemetlen időjárás miatt, hiszen ott többségében szabadtéri játékokkal készültek az óvónők, azonban a Szivárványos kisgyermekek és szüleik sem maradnak le a közös, vidám programról, az elmaradt rendezvényt jövő héten tartják meg az intézményben.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!