Lezárult az Önkéntes-Pont-Most projekt - Az önkéntesek toborzása folytatódik


2013-11-12 00:07:13  | cikk: mo  | 


Lezárult az Önkéntes-Pont-Most projekt - Az önkéntesek toborzása folytatódik főképe
502 önkéntes, 6002 önkéntes óra, 43 együttműködő partner – ez a mérlege az Önkéntes-Pont-Most elnevezésű projektnek, melynek zárórendezvényét ma délután tartották a Pedagógus Művelődési Házban. A Civilszerviz Közösségfejlesztők Közhasznú Egyesülete ugyanis 2012. februárjában nyújtott be pályázatot a Társadalmi Megújulás Operatív Program Az önkéntesség elterjesztése a konvergencia régiók területén című kiírására. A jól előkészített projektterv közel 20.000.000 forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Európai Szociális Alap és Magyarország társfinanszírozásában, s a projekttel mára a vártnál is több egyéni önkéntest és fogadószervezetet sikerült megnyerni a jó ügynek.

A projekt célja az volt, hogy népszerűsítse az önkéntességet, emelje általános társadalmi megbecsültségét, és az önkéntes akciókon keresztül a pápai kistérségben növekedjen a felnőtt lakosság önkéntességre való hajlandósága. Veszpréminé Turtsányi Valéria, a projekt menedzsere elmondta, a helyi társadalom rendkívül nyitott volt a kezdeményezésre, ezt mutatják a projekt végén összegzett statisztikai adatok is. A projektmenedzser hangsúlyozta azt is, a projekt időtartama alatt Önkéntes Pontot működtettek, melynek feladata az önkéntesek és fogadószervezetek felkutatása, a tevékenységek feltérképezése és az együttműködő partnerek felkészítése az önkéntesek fogadására. A jól szervezett népszerűsítő akciók, fórumok, és az egyes városi rendezvényeken történő részvétel meghozta gyümölcsét: a projekt indulásakor tervezett résztvevői létszám minden tekintetben megtöbbszöröződött.

Számos területen végeztek önkéntes tevékenységet a jelentkezők, így például a szociális- és idősgondozás, a kultúra, a programszervezés, az iskolai kisegítő tevékenység vagy akár a helyi rendezvények lebonyolítása terén. Veszpréminé Turtsányi Valéria kiemelte azt is, amellett, hogy az együttműködő szervezetek jobbára olyan tevékenységekre vártak önkénteseket, amelyeket kapacitás hiányában nem állt módjukban elvégezni, nemcsak a fogadószervezetek profitáltak a projektből. Az önkéntesek számára a segítségnyújtás pozitív élménnyel járt, a társadalom hasznos tagjainak érezhették magukat, sőt nem egy esetben még a munkaerő-piacra történő vissza-integrálódásukat is eredményezte a projektben való részvétel.

A projektzáró rendezvényen részt vett dr. Áldozó Tamás is. A polgármester üdvözölte a projekt megvalósítását, hiszen az önkéntesség egyike azoknak az értékeknek, amelyek az elmúlt években a helyi közösségekben elveszni látszódtak. Rengeteg munka van a szervezeteknél, intézményeknél, amelyeket munkaerő vagy anyagi forrás hiányában nem tudnak elvégezni, így sok helyütt szükség van önkéntesekre. Éppen ezért dicséretes az a tevékenység, amely az önkéntesek és a fogadószervezetek közötti koordinálására irányul.

A rendezvényen dr. Baloghné Uracs Marianna arról beszélt, a Civilszerviz életében mérföldkőnek számít a megvalósított európai uniós projekt. Az egyesület elnöke elmondta, szervezetük régóta dolgozik együtt önkéntesekkel, civil szervezetekkel, így biztosak lehettek abban, hogy képesek megszólítani az embereket – fogalmazott a projekt mentora. Dr. Baloghné Uracs Marianna elmondta, mindenképpen folytatják a projektet, hiszen rengeteg érték született az elmúlt hónapokban. A szakmai mentor hozzátette azt is, Pápa Város Önkormányzata és a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ támogatásával a színházépületben működik tovább az önkéntes iroda, ahol a Nemzeti Művelődési Intézet Kulturális Közfoglalkoztatási programja keretében két munkatárs segíti az önkéntesek és fogadószervezetek együttműködésének koordinálását – derült ki a projektzáró rendezvényen.  

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!