Márton-ünnep: Borszentelés, borlovagavatás és hazafias dalcsokor Mészáros János Elekkel


2013-11-11 21:17:49  | cikk: mo  | 


Márton-ünnep: Borszentelés, borlovagavatás és hazafias dalcsokor Mészáros János Elekkel főképe
Márton napján aki libát nem eszik, egész éven át éhezik. S mivel az újbornak pedig Szent Márton a bírája, így azt is meg kell kóstolni a mai napon. A hagyomány szerint november 11-én eképpen kell hódolni a gasztronómiai élvezeteknek, hogy gazdag és tartalmas legyen a következő év. És bár szeles és hűvös volt az időjárás, a Szent Márton-napi újbor ünnepe ma is biztosított erre lehetőséget. Az este hétkor kezdődő ceremónián – a Somló és Környéke Borút Egyesület valamint a Somlói Borrend közreműködésével – dr. Mail József apát-plébános áldotta meg a letisztult újbort, majd a megjelentek ünnepélyesen meg is kóstolták a felkínált somlait. A ceremónia folytatásában két kiemelkedő munkát végző tagjának nyújtott át rangos elismerést a Somló és Környéke Borút Egyesület, Horváth Ferencnek és Tóth Ervinnének, akik lelkiismeretes tevékenységükkel hozzájárultak az egyesület és ezáltal a somlai bor elismertségéhez, népszerűsítéséhez. 
Évek óta hagyomány, hogy az egyesület bor-és pálinkalovagokat is avat a Szent Márton-napi újbor ünnepén. A Fő téren felállított színpadon ezúttal a vaszari Varga Péternek és a győri Papp Lászlónak kellett felismernie a törkölypálinkát, illetve somlói borból és szódából fröccsöt készítenie. Mindketten átmentek a rostán, a bíráknak ízlett az elkészített fröccs, így a két jelölt hivatalosan is beléphetett a Somló és Környéke Borút Egyesület tagjainak sorába.

Az ünnepélyes koccintást követően Mészáros János Elek hangja töltötte be a Fő teret. Az egyik tehetségkutató műsorban ismertté vált előadó nem először jár Pápán. Nemrég a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete meghívására érkezett városunkba, de korábbi foglalkozásából adódóan már sokszor megfordult Pápán. A különleges hangú énekes korábban a takarmányiparban dolgozott – árulta el kérdésünkre – , így sokszor megfordult a volt Mező szarvasmarha telepén. Mészáros János Elek számára a borászat sem idegen, sőt maga is termel bort és szívesen is fogyasztja az ízletes nedűt, éppen ezért nagy örömmel tett eleget a felkérésnek, szívesen jött újra Pápára. Ma esti műsorában hazafias dalokkal, áriákkal és operettel készült a pápai közönségnek.

A Mészáros János Elek által teremtett hangulatban a borosgazdák és a pálinkaház továbbra is kínálta portékáit, és persze még ma is be lehetett pótolni a libaételek elfogyasztását. A Pápai Platán Nonprofit Kft. szakácsai ki is tettek magukért, hogy mindenki megtalálja a számára legkedvezőbb és legínycsiklandóbb ajánlatot. Volt ludaskása, libacomb párolt káposztával, zsíros kenyér, libamájjal töltött libamellfilé, vegyes ízelítő tepertővel, töltött libanyakkal, gőzölt libamájjal. Gazdig Tibor elmondta, a vendégek körében a libacomb volt a legnépszerűbb. A szakács hozzátette,  a négy nap során több mint 100 libacomb fogyott el, egészen idáig. De Márton napja még mindig tart, még most sem késő kilátogatni a Fő térre, ahol a gasztronómiai élvezetek mellé most Greznár Zoltán és zenekara biztosítja a jó hangulatot.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!