Dunántúli református gazdálkodók első találkozója Pápán


2013-11-10 17:36:56  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Dunántúli református gazdálkodók első találkozója Pápán főképe
Pár évvel ezelőtt a református polgármesterek, orvosok, ügyvédek, pedagógusok tegnap pedig református gazdálkodók első találkozóját rendezték meg Pápán a Református Teológiai Akadémia dísztermében. A konferencián Isten-Természet-Ember kapcsolatokról beszélgettek a résztvevők. A program Steinbach József püspök nyitó áhítatával indult. A püspök elmondta, a találkozó célja, hogy beszéljenek a magyar vidékről, annak állapotáról, jövőjéről, s arról, hogy ebben az egyháznak milyen szerepe lehet.
- A református gazdálkodó attól több, hogy közösségben él, a betevő falatot saját két kezével termeli meg, komolyan veszi az igei parancsot, mely szerint műveljük és őrizzük a ránk bízott földet. Fontos tehát, hogy ezeket a gazdákat összefogjuk. Szeretnénk az önellátás fontosságára is felhívni a figyelmet és megbecsülni a kétkezi munkát. Erre a következő generációt tanítani kell - hangsúlyozta Steinbach József.
A szép számban megjelenteket Köntös László egyházkerületi főjegyző is köszöntötte, majd „Művelje és őrizze” címmel dr. Vladár Gábor, a PRTA rektora tartott előadást.
Gyimóthy Géza gazdálkodó, a Tatai Református Egyházmegye gondnoka a Hívő gazdálkodó kapcsolata Istennel és a teremtett világgal címmel arról szólt, egy hívő gazdálkodó nemcsak a természettel, hanem Istennel is szoros kapcsolatban van.
- A természet csodáihoz, amit egy gazdálkodó nap mint nap megél, s rádöbben, hogy ez magától nem lenne így, ehhez szorgalmas munkára van szükség. De eredmény csak akkor van, ha a Jóisten is segít, ezt a hívő gazdálkodó tapasztalhatja csak meg. Én mindig örömmel kertészkedem, mert már megtapasztaltam a munka csodáit.
A tanácskozáson Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke Gazdálkodás és közösség címmel tartott előadást.
- A gazdálkodó embernél kevesebb szakmát végző társadalmi csoport nem áll közelebb a Jóistenhez. A természet és az időjárás viszontagságai befolyásolják a munka gyümölcsét, ezért egy sokkal erősebb kapcsolat alakul ki a gazdálkodók és a teremtő között. Abban a közösségben, ahol erős az egyházi jelenlét, ott komoly szerepeket vállalnak a gazdálkodók. A hitet nem magukban, hanem a közösségben éljük meg.
Egy ökogyülekezet élete és szolgálata címmel Szalay László Pál lelkipásztor, az Ökogyülekezeti Tanács tagja tartott előadást. Mint mondta, az ökogyülekezet tagjai igyekeznek figyelni arra a földre, amit a Jóistentől kaptak. Nem mindegy, hogy hogyan vigyázunk rá és miként őrizzük.
- Ez egy nemzetközi kezdeményezés, Skóciából vettük át. Az ökogyülekezet azért jött létre, mert meg akarjuk óvni a teremtett világot, hiszen művelni és őrizni kaptuk a földet, s mert felelősen gondolkodunk a környezetről, hisszük, hogy mi is változtathatunk, ha összefogunk.
A rétegtalálkozó a hozzászólásokkal zárult.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!