Projekthét a Munkácsyban: a tej


2013-11-08 14:10:47  | cikk: mo  | 


Projekthét a Munkácsyban: a tej főképe
A Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola pedagógiai programjában rendszeresek a legkülönfélébb témákat feldolgozó projekthetek. A tavalyi nyolcadikosok egyik alapvető élelmiszerünket, a kenyeret helyezték górcső alá, míg az idei végzősök a fogyasztói tej előállításának folyamatait ismerhették meg változatos pedagógiai módszerekkel.

Tóth József, a projekt felelőse elmondta, a projekthetek célja, hogy a lehető legtöbb irányból közelítsék meg, s dolgozzák fel a diákok az adott témát. Szinte minden tantárgy aktuális tananyagába építve foglalkoznak a gyerekek az adott témával. A tejjel kapcsolatos ismereteket például kiválóan feldogozhatták a biológia, a kémia, a matematika vagy akár a rajzórák keretében. Alapvető élelmiszerünkkel kapcsolatban a diákok sokféle gyűjtőmunkát végeztek, kreatív tanórai foglalkozásokon vettek részt, sőt még üzemlátogatáson is voltak. A projekthét végére összeállt egy kiállítás is, mely a hét során elkészült produktumokat mutatja be – tudtuk meg Tóth Józseftől.

Izgalmas részleteket tudhattak meg a gyerekek a tej előállításáról a nemesszalóki tehenészetben, ahol a mintegy 2400 szarvasmarha között több mint 1000 tejelő tehenet tartanak. A nyolcadikosok megtekinthették a gazdaságot, beszélgethettek a tehenek táplálásáról, a borjak neveléséről és természetesen a fejésről, valamint a fogyasztói tej előállításának módjairól – mesélte hírportálunknak Hende Olivér, akit legjobban az nyűgözött le, hogy egy tehén többszöri fejéssel akár 30 liter tejet is képes adni.

De nemcsak a tej, hanem a tejalapú termékek, vagyis a sajt, a túró és a joghurt készítésének fortélyait is megismerhették a fiatalok. Erről már Pődör Patrícia mesélt nekünk. A nyolcadikos lány elmondta, Csehiné Sikos Mária családi gazdaságában jártak, ahol bepillantást nyerhettek a tejtermékek – cseppet sem könnyű – előállításának fázisaiba. A diákok meg is tapasztalhatták, mennyire körültekintő és időigényes munkát igényel ez, hiszen az iskola konyhájában maguk készítettek túrót ebben az egy hétben – fogalmazott a diáklány.

A projekthét az öt nap során elsajátított ismeretek prezentálásával és az elkészített alkotások bemutatásával zárult.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!