Színes programok az Erkel-napon


2013-11-07 21:42:59  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Színes programok az Erkel-napon főképe
Az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskolában már hosszú évek óta hagyomány, hogy minden év november 7-én megemlékeznek az iskola névadójának, Erkel Ferencnek a születésnapjáról, ugyanis az iskola nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a diákság megismerje és méltón őrizze az intézmény névadójának emlékét. A rendezvényen részt vett dr. Vörös Ibolya, a Pápai Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola Intézményi Tanácsának elnöke, Schmidt Dezsőné nyugalmazott igazgató, Horváth Gézáné nyugalmazott igazgatóhelyettes, Bognár József volt igazgatóhelyettes és Csiszár Gyula népi iparművész, díszmű kovácsmester.

Az Erkel-napon Heizer Zoltánné igazgató köszöntötte a tanulókat, aki az iskola történetét ismertette.
- Az 1864-ben, Ranolder János püspök által alapított iskolában először csak lányok tanultak. Az államosítás után kerülhettek fiúk is az épületbe. Volt itt elemi iskola, polgári, líceum, tanítóképző, működött itt óvoda, kollégium, két általános iskola is egy időben. Sokat változott azonban az intézmény neve az idők folyamán. Volt Zárda, IV. számú Állami Általános Iskola, IV. számú Állami Ének-Zene Tagozatú Általános Iskola, Ének-Zene Tagozatú Általános Iskola, 1969-től lett Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola, majd 2007-től Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat, 2013-tól pedig Pápai Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola a neve.

Ezt követően Kutschera Ágnes, a diákönkormányzat vezetője Erkel Ferenc életét ismertette, majd a DÖK-képviselők megkoszorúzták Erkel Ferenc emléktábláját.  Ez a nap ünnep az iskola életében, ezért ma avatták fel az iskola zászlaját. A selyemből készült lobogó zöld színű, mint az iskola. A zászlón az erkeles logó található, melyet Borbély Lajos, az intézmény volt tanára készített, a zászló tetején található violinkulcs pedig Csiszár Gyula népi iparművész keze munkáját dicséri. A programon Németh Máté 8.a osztályos tanuló is közreműködött egy Wass Albert-vers elszavalásával.

A rendezvény kiemelkedő eseménye az elsősök erkeles diákokká fogadása, melyen a nyolcadikosok ünnepélyesen felkötik az elsősök nyakába az erkelesek jellegzetes kékfestő kendőjét. A kicsik mindig nagyon izgatottan várják ezt a pillanatot, hiszen innentől válnak igazán erkeles diákokká. Ebben az évben közel 60 tanuló nyakába került kék-fehér erkeles kendő.

A születésnapi rendezvényhez kötődően a felső tagozatosok számára voltak előzetes feladatok is, valamennyi osztály elkészítette a tablóját és ötletes barokk csendéleteket is alkottak, amelyek az aulában tekinthetők meg.
Az Erkel-nap ezzel nem ért véget, a népes diákseregre egész délelőtt színes programok vártak, mint például kézműveskedés, hangszerbemutató, karate, kungfu és táncbemutató.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!