100 milliós kiadástól szabadul meg a város 2014-es költségvetése


2013-11-07 11:55:52  | cikk: HuHa  | 


100 milliós kiadástól szabadul meg a város 2014-es költségvetése főképe
A kormány  február 28-ig minden magyar település hátramaradt adósságát átvállalja, összesen mintegy 420 milliárd forint értékben - jelentette be hétfőn a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. A kabinet döntése – bár a települések a részleteket pontosan még nem ismerik – minden ötezer főnél nagyobb lélekszámú városnak nagy könnyebbséget jelent, hiszen az önkormányzatok a 2014-es költségvetési évet adósságmentesen kezdhetik meg. Az adósságkonszolidáció pápai vonatkozásáról ma reggel tartott sajtótájékoztatót dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Áldozó Tamás polgármester. A képviselő emlékeztetett, az önkormányzati adósságátvállalás folyamata a teljes megyei adósságkonszolidációval kezdődött, majd megtörtént az 5000 fő alatti települések teljes adósságának átvállalása, és ezt követően idén az 5000 lakosnál nagyobb települések hiteleinek konszolidációja 40-70 százalék mértékben. A most bejelentett lépésben pedig 2014. február 28-ig a maradék összeget is átvállalja az állam az önkormányzatoktól.
-Mint ismeretes, a teljes összeg 1200 milliárd forint volt és eddig 685 milliárdot konszolidált az állam. Minderre azért van szükség, mert az önkormányzati világ teljesen eladósodott, hiszen jelentős hiteleket kellett felvennie a településeknek. Pápán ezek a hitelek az európai uniós fejlesztések önerejének biztosításához kellettek, de sok helyen már a működéshez is kellettek a hitelek. Mindezek az adósságok a következő európai uniós ciklus fejlesztési lehetőségeit negatívan befolyásolták volna – magyarázta dr. Kovács Zoltán, hozzátéve, az állam a konszolidációért „cserébe” azt kéri az önkormányzatoktól, hogy  legyenek generálói a helyi vállalkozás-élénkítésnek, partnerként működjenek együtt ebben a helyi kamarákkal. A helyi gazdaságélénkítő lépésekkel kapcsolatban a következő hónapokban a kormány tagjai felkeresik a nagyobb önkormányzatokat, hogy a megvalósítandó tervekről egyeztessenek.
Pápa városának hitelállományát az európai uniós fejlesztések önerejének biztosításához felvett hitelek és kötvények jelentik, a városnak működési hitele nincs, folyószámla hitelkeretét pedig biztonsági tartalékként kezeli, azon nincs tartozás. A hitelállomány összege az első konszolidációt követően – mely az adósság 60 százalékának állami átvállalását jelentette - jelenleg 1,7 milliárd forint, vagyis ettől a tehertől szabadulhat meg most az önkormányzat.
-Ha az adósságkönnyítés első lépése nem történt volna meg, akkor a városnak 2014-ben hozzávetőleg 260-280 millió forint hiteltörlesztést kellett volna teljesítenie. Ezek kivétel nélkül olyan hitelek, melyeket a fejlesztések önerejének biztosítására vettünk fel, soha nem voltunk olyan helyzetben, hogy a működés biztosításához hitelt kelljen felvenni – hangsúlyozta Áldozó Tamás polgármester. Mint mondta, a mostani döntés nagyon jelentős jövő évi kiadástól mentesíti a várost és bíznak abban, lehetőség nyílik arra, hogy a 2014-ben induló új európai uniós fejlesztési programokhoz benyújtandó pályázatok önrészét is biztosítani tudják. A jövő évre vonatkozó hitel- és kamattörlesztés összege körülbelül 100 millió forint lenne, az adósságkonszolidációval azonban ez a tétel kikerül a költségvetésből, így sokkal nagyobb mozgástere lesz az önkormányzatnak a jövő évi büdzsé tervezésekor. A városvezető és a képviselő arról is szólt, az állami adósságátvállalás az önkormányzatok által felvett hitelekre vonatkozik, az önkormányzati tulajdonú és az önkormányzati többségi tulajdonban lévő gazdasági társaságok adósságára nem, így a húsgyár és a Várkertfürdő hiteleire sem.
Áldozó Tamás hozzátette, a gazdaságélénkítés tervezése során számítanak arra, hogy a készülő megyei gazdaságfejlesztési programban is tudják érvényesíteni a pápai érdekeket.
-Azt gondoljuk, hogy a nagy megyei programra épülve, a helyi lehetőségeket megvizsgálva és a helyi gazdaság megfogalmazott igényeit figyelembe véve kell megalkotnunk a gazdaságélénkítő programot partnerségben sok más szereplővel.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!