A reformáció ünnepe


2013-11-01 14:16:11  | cikk: pt  | 


A reformáció ünnepe főképe
A reformáció napjára emlékeztek a város protestáns felekezetei csütörtökön. Délelőtt az evangélikus, délután pedig a református templomban zajlott ünnepi istentisztelet, melyeken Polgárdi Sándor evangélikus esperes hirdetett igét.
– A reformáció ünnepe van. Ez a nap sokakat arra is emlékeztet, hogy Luther Márton ekkor szegezte ki a wittenbergi vártemplom ajtajára 95 tételét. Elindult az egyház megújításának folyamata. Az ige hirdetése került a középpontba, amely akkor szólalhatott meg először német anyanyelven, majd később reformátoraink és a Biblia-fordítás jóvoltából magyarul. Isten igéje élő és ható beszéd, amely munkálkodik a közösségekben. Mindenki a saját anyanyelvén hallhatja az Úr szavát. Hirdetni és meghallani. Ma is sokszor hallunk beszélő embereket. Ma talán úgy tűnik, a negatív hír a hír? Pedig az üzenet, a reánk bízott kincs jó hír – fogalmazott az evangélikus templomban Polgárdi Sándor. – Az idők feletti üzenetben arról az irgalmas, megbocsátó Istenről tanúskodunk, aki elküldte közénk egyszülött fiát – fűzte hozzá.
Mint mondta, az egyháznak ma is van mondanivalója, és amit ma is hirdetnek, az egyház igazi kincse, az Isten dicsőségéről és kegyelméről szóló legszentebb evangélium. – Miről is nevezetes október 31-e? Arról a megújulásról, amelyet eleink így fogalmaztak meg: az egyháznak állandó megújulásra van szüksége – emelte ki az esperes. – A reformáció arra a Krisztusra irányította figyelmünket, akinek a keresztfa közelében letehetjük terheinket. Ne hordozzuk! Isten az egyszülött fiát adta, hogy aki hisz Őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Ez az evangélium – mutatott rá Polgárdi Sándor, aki többek között megjegyezte, az egyház ma is nyitott ajtóval fordul az Istent kereső emberekhez.
A késő délutáni istentisztelet után az ünnepség a pápai reformáció-emlékműnél folytatódott, ahol a protestáns gyülekezetek a közös éneklést követően megkoszorúzták a Sztárai Mihály és Huszár Gál reformátorok tiszteletére állított emlékművet. A megemlékezés a Himnusz eléneklésével zárult.
Ifj. Márkus Mihály református lelkész az ünnepség után elmondta, Luther Mártonnak a saját egyháza, az akkori keresztyén egyház megújítása volt a célja. Vissza akarta vezetni az egyházat arra az útra, arra a formára, amely szerinte a krisztusi, és amely az ősegyházban megvolt. – Nagyon sok emberben dolgozik egyfajta útkeresés, sokan bizonytalanok vagyunk abban, hogy jó úton járunk-e. Hisszük, hogy Krisztussal, a Szentírás tanulmányozásával megtalálható a helyes út, valamint Isten kegyelemből és megbocsátása által megkapjuk az öröklét – fogalmazott ifj. Márkus Mihály.

Képek:

A hagyomány szerint 1517. október 31-én Luther Márton Ágoston-rendi német szerzetes a wittenbergi vártemplom kapujára kiszögezte 95 tételét, amivel elindította a római katolikus egyház megújítását, a reformációt. A reformáció egyes irányzatainak szétválása idővel a különböző protestáns egyházak, felekezetek kialakulásához, majd megerősödéséhez vezetett.


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!