Alternatív módszerek a konfliktuskezelésre – programindító workshop Pápán


2013-10-31 18:39:03  | cikk: HuHa  | 


Alternatív módszerek a konfliktuskezelésre – programindító workshop Pápán főképe
Az „Áldozattá válás megelőzését és az áldozatsegítést szolgáló Veszprém megyei komplex rendszer működtetése a társadalmi kohézió erősítésével” című európai uniós projekt egyik kiemelt eleme a mediációs szolgáltatások és képzések programja, melyet a megye négy településén – Pápán, Ajkán, Hajmáskéren és Pápateszéren – valósít meg a pályázaton nyertes konzorcium. A konzorciumban a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálata és a Veszprém Megyei Polgárőrségek Szövetsége dolgozik együtt, a most indított projektelemet az Igazságügyi Szolgálat hajtja végre, egy budapesti oktatóközpont közreműködésével. A programindító rendezvényt mindenütt megtartották, Pápán kedden várták a meghívottakat a szakmai programra.
-A mediáció tulajdonképpen két haragban, perben álló fél közti közvetítést jelent, melyben a mediátor független harmadik félként egyensúlyt fenntartva tud közvetíteni a felek között –magyarázta Matkovics István, a Vista Verde Oktatóközpont képzésért felelős munkatársa. A konfliktusok folyamatában a felek nagyon gyorsan a feszültté válás állapotáig jutnak és akár az önbíráskodásig is elfajulhat egy-egy ilyen helyzet. A mediáció ebben a szakaszban tud erőszakmentes eredményt elérni, nemcsak azzal, hogy a két félnek az éppen akkori attitűdjét változtatja meg, hanem valamilyen áttételes formában megtanítja a feleket megfelelően kommunikálni, konfliktust kezelni.
A most induló mediációs program elsősorban lakossági tájékoztatást tartalmaz erről az alternatív konfliktuskezelési módszerről, emellett biztosítja a szakemberek képzését és részt vesz a konfliktuskezelések gyakorlati megvalósításában is. A programindító rendezvényre azoknak a szervezeteknek a munkatársait hívták meg, akik munkájuk során jellemzően több konfliktusos helyzetet kell, hogy kezeljenek, így a rendőrség, a pártfogók, a családsegítő szolgálat, az iskolák szakembereivel ismertették első körben a projekt ezen elemét.    
-A cél és a siker kulcsa az, hogy a lakosság megismerje a konfliktuskezelésnek ezt a módszerét, tudja, hogy a térségben vannak szakemberek és hogy a szakemberek megfelelően felkészülve, megfelelő eszközökkel ellátva tudjanak dolgozni – fogalmazott Matkovics István. A képzések során azok a szakemberek kapnak további ismereteket, akiknek munkájához most is hozzátartozik a konfliktuskezelés. A program keretében olyan további kommunikációs megoldásokat, konfliktuskezelési módszereket sajátíthatnak el, amivel még hatékonyabban tudnak segíteni az agresszív helyzetek megoldásában.
A mediációs program a projekt ütemterve szerint jövő év tavaszáig tart, a következő hónapokban iskolai nagyműhelyeket, lakossági fórumokat, mediációs képzéseket tartanak és közben megkezdődik a helyszíni munka is, a valódi konfliktusok kezelése. A programot kooperatív kerekasztal beszélgetés zárja majd. A szakember elmondta, tapasztalatuk szerint a konfliktuskezelés olyan téma, amivel nehéz megszólítani a lakosságot, de munkájuk során minden eszközt kihasználnak arra, hogy minél szélesebb lakossági körben ismertessék a konfliktusok erőszakmentes kezelésének lehetőségeit.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!