Lezárult az "Örök barokk" elnevezésű projekt


2013-10-31 15:02:59  | cikk: mo  | 


Lezárult az
Lezárult a Gróf Esterházy Múzeum tavaly indult „Örök barokk” projektje. A pályázatra a Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság által benyújtott pályázat 20 millió forint támogatást nyert. 2013. január 1-étől a Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság megszüntetésével önállóvá vált Gróf Esterházy Károly Múzeum lett a projektgazda is. A pályázat keretében a megvalósító múzeum két komponensben összesen 27 tevékenységet, programot, programsorozatot valósított meg. A program célja, hogy a már működő múzeumpedagógiai jó gyakorlatokat továbbfejlesszék, integrálják a helyi közoktatásba és beépítsék a múzeumok mindennapi gyakorlatába, ezáltal a múzeumok az ismeretterjesztés szórakoztató helyszínévé váljanak. A projekt 2012. augusztus 1-jén indult és ma zárult le. Az Új Széchenyi Terv céljaival összhangban, a Tudomány – Innováció – Növekedés kitörési ponthoz kapcsolódva, a pályázat célja az is, hogy a múzeumok közoktatást és az egész életen át tartó tanulást támogató szolgáltatásainak körében a múzeumpedagógiai tevékenységeket fejlesszék. A projektzáró rendezvényt ma délelőtt tartották az Esterházy-kastélyban.

Unger Tamás a zárórendezvényen azt hangsúlyozta, a barokk rendkívül meghatározó korszak volt a város életében, így mind a történelem, a kultúra, az építészet és a turizmus szempontjából is igencsak hangsúlyos. A múzeumpedagógiai foglalkozások kiemelt helyen szerepelnek a közoktatásban, hiszen kormányzati cél is egyben, hogy az oktatás-nevelés minél élményszerűbb legyen. Az alpolgármester üdvözölte a projektben megvalósult élményprogramokat is, hiszen ezek hosszú távon is meghatározó elemei lesznek a turizmusnak. Az együttműködő partnerek, a Pegazus Színház és a Pápai Platán Nonprofit Kft. munkája nyomán a projekt egy olyan csomaggá állt össze, amely részét képezheti a városi turisztikai csomagnak – húzta alá Unger Tamás, majd ígéretet tett arra, hogy a projekt fenntartási időszakában a város támogatni fogja a programokkal és foglalkozásokkal kapcsolatos terveket.

Dr. Nagy-L. István múzeumigazgató a projektzárón kiemelte, köszönet illeti dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselőt, valamint Pápa város vezetését és képviselő-testületét, hiszen az önkormányzat már korábban is oroszlánrészt vállalt a múzeum támogatásában, így a projekt megvalósításában. Dr. Nagy-L. István elmondta, a program végrehajtása során adódtak nehézségek, melyek megoldásában szintén az önkormányzat segítségét tudhatta maga mögött a múzeum.  A sajtótájékoztatón elhangzott, a két komponens mentén lezajlott projekt egyik része a múzeum és a résztvevő iskolák – Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola- és Pedagógiai Szakszolgálat, valamint a Tarczy Lajos Általános Iskola – partnerségén alapult. A komponensben 15 fő részvételével valósult meg egy hat alkalomból álló múzeumi órasorozat és egy barokk múzeumi nap, melyek szorosan az iskolai tantervhez illeszkedve jöttek létre.
A projekt másik részében barokk tematikus foglalkozásokat hajtottak végre a megvalósítók: egész napos családi foglalkozások, „Mesés barokk” múzeumi szabadegyetem és barokk tábor zajlott. Ez utóbbi esetében hetényi, baróti és kovásznai fiatalok érkeztek a kastélyba és élhették meg a projektben megvalósult programokat.

A sajtótájékoztatón kiderült az is, a projekt futamideje alatt a támogatott finanszírozásból, 2012. augusztus 1-e és 2013. október 31-e között összesen 193 alkalommal, 575 fő részvételével valósultak meg a programok. A megvalósítás 2615 belépést generált a kastélyban. A kötelező ötéves fenntartási időszakban intézményenként egy-egy tevékenységet fenntartva 2013. november 1-e és 2018. október 31-e között 10 alkalmat, 150 főt és ugyanennyi belépést tartalmaz a projekt. A fenntartást a projekt nem finanszírozza, azt a múzeumnak önerőből kell biztosítani.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!