Méltóságteljes, biztonságos ünnepre készülve


2013-10-30 22:37:16  | cikk: HuHa  | 


Méltóságteljes, biztonságos ünnepre készülve főképe
Ezekben a napokban egyre többen keresik fel a temetőket Mindenszentekre és Halottak Napjára készülve. A hozzátartozók rendbe teszik a sírokat, árvácskát ültetnek a nyáron pompázó virágok helyére, rendezik a nyughelyek környékét, hogy aztán az emlékezés napján méltó környezet fogadja a koszorúkat, mécseseket. A temetők fenntartói is fokozott gondossággal végzik munkájukat ilyenkor. A város legnagyobb sírkertjében, az Alsóvárosi temetőben gyakrabban ürítik a megszokottnál gyorsabban megtelő hulladékgyűjtőket, összeszedik a gondatlan temetőlátogatók után a szemetet, folyamatosan gyűjtik és szállítják el a fák lehulló lombozatát. Egyed Tamás, a temetőt üzemeltető Méki-R Kft. ügyvezetője azt meséli, ezekben a napokban keletkezik az éves hulladékmennyiség tizenöt százaléka, melynek elszállításáról gondoskodniuk kell. Tapasztalatai szerint a hozzátartozók jellemzően betartják a temető rendjét, a sírokról letakarított szemetet a hulladékgyűjtőkbe rakják, és csak néhányan hagynak maguk után „illegális” szeméthalmot, de munkatársai ezt is eltakarítják. Az ünnepre kiemelt gondossággal készülnek, a nagyszámú gépjármű fogadására kinyitják a temető melletti kertet parkolónak, a temetőben pedig folyamatos ügyeletet biztosítanak a nyitva tartás idején, hogy a kérdésekkel, problémákkal hozzájuk fordulóknak segíteni tudjanak. Az Alsóvárosi temető a Halottak Napja hétvégéjén meghosszabbított nyitva tartással fogadja a látogatókat, péntektől-vasárnapig 23 óráig lesznek nyitva a sírkert kapui. Az ügyvezető azt kéri a hozzátartozóktól, a várhatóan nagy látogatószám miatt csak azok hajtsanak be gépkocsival a sírkert területére, akiknek erre engedélyük van.
Mindenszentek és Halottak Napja környékén a rendőrség is fokozottan figyel a temetők rendjére. A Pápai Rendőrkapitányság már a múlt hétvége óta rendszeres ellenőrzést tart a város és az illetékességi terület temetőiben és környékükön, hiszen a sok látogató és a nagy gépjárműforgalom vagyonvédelmi és közlekedésbiztonsági veszélyeket is rejt. Munkájukat a polgárőrök és a közterület- felügyelők segítik.
-Múlt szombat óta tart a visszatérő ellenőrzés a temetőkben, kollégáim mind a pápai, mind a vidéki sírkertekben járőrszolgálatot látnak el, hogy megelőzzék a vagyon elleni bűncselekményeket. Ez az ellenőrzés egészen november 4-ig tart, ez idő alatt a rendőrök gyakrabban megjelennek a temetőkben ügyelve a rendre és a parkolók biztonságára – tájékoztatta hírportálunkat Császárné Elek Veronika alezredes, hozzátéve – rendkívüli gépjárműforgalomra az ünnep idején lehet számítani, különösen az Alsóvárosi temetőnél, itt a közterület-felügyelők és a polgárőrök segítik majd a parkolókban a közlekedést. A kapitányság kiemelt megelőzési főelőadója hangsúlyozta, a nagyobb rendőri jelenlét és a társszervek közreműködése mellett elengedhetetlen, hogy maguk az állampolgárok is mindent megtegyenek maguk és értéktárgyaik védelméért.
Előfordult, hogy a válltáskát, kézitáskát magukkal cipelő hölgyek a koszorúk, mécsesek rendezése közben a síron felejtették táskájukat, amit aztán visszatérve már nem találtak ott, hiszen Halottak Napján is igaz a mondás: alkalom szüli a tolvajt. A kár különösen nagy lehet, ha a táskában olyan értékeket, iratokat és pénzt is maguknál tartanak, amire ott egyáltalán nincs szükség. A legfontosabb jótanácsok egyike tehát az, hogy a temetőkbe csak azt vigyék magunkkal, amire feltétlenül szükségük lesz, és ha lehet azt is inkább a kabát belső zsebében tartsák, vagy ügyeljenek arra, hogy a táskát nagyobb tömegben mindig szorosan fogják magukhoz. Nem megoldás az sem, ha az értékeket a parkoló járművekben hagyják - különösen nem az utastérben -, hiszen a gépkocsifeltörők számára ez nagyon csábító lehet. A kesztyűtartó és a csomagtartó biztonságosságában sem lehet bízni, mert a tolvajok a feltört autót átkutatva könnyen megtalálják a kesztyűtartóban hagyott iratokat, s ha pedig még a lakáskulcs is mellette van, már azt is tudják, hogy melyik házba juthatnak be vele. Fontos, hogy a parkolóban hagyott autó lezárt állapotáról meggyőződjön a gépkocsivezető, ellenőrizze az ablakokat és amennyiben riasztó is van a járműben, akkor azt is működtesse.
-A nagy temetői forgalom megnöveli a balesetveszélyt is – figyelmeztetett az alezredes – nagyon sokan érkeznek a temetőkhöz gépkocsival, de a gyalogos és kerékpáros forgalom is megnövekszik ilyenkor, ezért a gépjárművezetőktől fokozott óvatosságot kérünk. Ugyanakkor a gyalogosoknak is tudniuk kell, hogy sötétben nem mindig veszik őket észre időben, ezért a zebrák használata rendkívül fontos és ott is csak megfelelő körültekintés után lépjenek le az úttestre. A kerékpárok világítása is nélkülözhetetlen a balesetek elkerülése érdekében, lakott területen kívül pedig sötétben a láthatósági mellény is kötelező. Ez utóbbi a gyalogosokra is vonatkozik.
Az ünnepi hétvégén sokan kelnek hosszú útra, érdemes előtte a járművek világító berendezéseit ellenőrizni, és fokozottan ügyelni a közlekedési szabályok betartására. Az esetleges késést senki ne próbálja gyorshajtással ellensúlyozni, a lakott területeken pedig számítsanak arra, hogy a falvakban az út melletti temetők környékén nagy lesz a gyalogos és járműforgalom, tehát körültekintően kell vezetni.
Császárné Elek Veronika kiemelte, a rendőrség és társszervei mindent megtesznek az ünnep zavartalanságáért, de az állampolgároknak is nagy felelőssége van abban, hogy a méltóságteljes emlékezést ne zavarja meg egy baleset tragédiája vagy egy tolvajlás kellemetlensége.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!