Gyümölcsöző testvériskolai kapcsolat - Schwetzingenben voltak a weöres-iskolások


2013-10-30 10:57:47  | cikk: mo  | fotó: Weöres Sándor Általá  | 


Gyümölcsöző testvériskolai kapcsolat - Schwetzingenben voltak a weöres-iskolások főképe
A Weöres Sándor Általános Iskola és a schwetzingeni Hildaschule között működő, évtizedek óta tartó testvériskolai kapcsolat révén újabb 10 felső tagozatos diák kamatoztathatta nyelvtudását Németországban. 2013. október 5-12. között három pedagógus vezetésével barangolhatták be a környéket, s mélyíthették el nyelvtudásukat a gyerekek. Gőgös Zoltánné elmondta, a cserekapcsolat kiváló lehetőség a nyelv elsajátítására, hiszen a tanulók szinte rá vannak kényszerítve arra, hogy idegen nyelven kommunikáljanak, s ha nehézségekbe is ütköznek, megtámogathatják mondandójukat a metakommunikáció eszközeivel. A nyelvtanár hangsúlyozta, ezáltal sok új szóval és kifejezéssel bővülhet idegen nyelvi szókincsük.

A fogadó iskola változatos programokkal készült a magyar csoportnak. A diákok családoknál laktak, s a következő nap gyülekező helye minden alkalommal a partneriskola volt. Jártak a heidelbergi kastélyban, Speyerben a Technika Múzeumban, a Tenger Élete kiállításon és a dómban, Mannheimben a Luisen Parkban, de természetesen a schwetzingeni kastély sem maradt ki a programból. Az évek óta tartó partnerkapcsolat jelentőségét jelzi az is, hogy a magyar diákcsoportot még Schwetzingen polgármestere is fogadta, aki üdvözölte a kiváló együttműködést. Az egyhetes kirándulás mind tanulmányi, mind kulturális, mind a nyelvismeret szempontjából rendkívül hasznosnak és tartalmasnak bizonyult.

Ezt igazolta Plegányi Sarolta beszámolója is, aki nagyon élvezte a kirándulást. A hetedikes lány több nyelven is igyekezett megértetni magát, hiszen a fogadócsalád lánygyermeke pont annyit tudott angolul, mint ő, így a némethez sokszor egy kis angol társalgás is keveredett – derült ki az élménybeszámolóból. Sarolta elárulta azt is, számára a polgármesternél tett látogatás és a mannheimi kirándulás volt a legemlékezetesebb, izgalmas volt a parkban tett séta és a tévétoronyból is csodaszép volt a kilátás. A diáklány igencsak hasznosnak találta az egyhetes utazást, hiszen számos új szóval bővült a szókincse és sok-sok élménnyel gazdagodott.

A két iskola közötti kitűnő kapcsolat a jövőben sem szakad meg, tavasszal német tanulók töltenek el pár napot a Weöres-iskolában és Pápán.   

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!