Szolidaritás órája a hajléktalanokért


2013-10-29 13:34:26  | cikk: mo  | 


Szolidaritás órája a hajléktalanokért főképe
Az Egyesített Szociális Intézmények Gondozási Központja minden év októberének végén megrendezi a Szolidaritás órája elnevezésű programot a Hajléktalanok Átmeneti Szállásán. A Kisfaludy utcai telephelyen tartott rendezvényt 2008 óta rendszeresen megtartja az ESZI. A program célja a fedél nélkül élő emberek társadalmi szerepvállalásának elősegítése. Az esemény felhívja a figyelmet a hajléktalanok nélkülözésére, helyzetére, s az elfogadás, a befogadás jelentőségét hangsúlyozza.

Oláh Márta, a Gondozási Központ vezetője elmondta, a Szolidaritás órája kapcsán minden évben igyekeznek olyan meghitt beszélgetéseket szervezni, melyen jelen vannak a szociális ellátást segítő, az ESZI-vel együttműködő szervezetek, illetve szervek képviselői, valamint maguk az ellátottak.
- Minden évben más-más oldalról közelítjük meg a hajléktalan-kérdést. Ezúttal arra voltunk kíváncsiak, hogy a középiskolás korosztály számára mit jelent a fedél nélküliség, mi a véleményük a hajléktalanokról – tudtuk meg Oláh Mártától.

Az eseményen Grőber Csilla és Varga Áron felkészítő tanárok segítségével a türrös diákok saját gondolataikat gyűjtötték csokorba, ezenkívül versekkel kedveskedtek a megjelenteknek, köztük a szálló lakóinak. Szabady Ágnes, 10. osztályos tanuló kérdésünkre elmondta, korosztályuk már fel tudja fogni, mit jelent hajléktalannak lenni, fedél, család és barátok nélkül élni. Szabady Ágnes hozzátette, több figyelmet kellene fordítani embertársaink felé, segíteni kell őket abban, hogy visszaintegrálódhassanak a társadalomba, az életbe.
A Szolidaritás órája címmel szervezett program közös énekléssel, majd az alkalomra készített zsíroskenyerek elfogyasztásával zárult.

Oláh Mártától megtudtuk, az ESZI Hajléktalanok Átmeneti Szállása jelenleg 20 férőhellyel rendelkezik, melyet november elsejétől – időszakosan, a hideg időjárásra való tekintettel – további hat férőhellyel bővítenek. Az Arany János utcai hajléktalanszálló felújítására pedig európai uniós forrásból több mint 90 millió forintot nyert el a város. Ez utóbbi telephely így nyolc férőhellyel bővül a közeljövőben.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!