Székely menetelés és csángóföldi óvodalátogatás – pápai delegáció Erdélyben


2013-10-28 22:51:20  | cikk: HuHa  | 


Szombaton délután indult el az a delegáció, melynek tagjait főként a Fáy András Lakótelepi Óvoda pedagógusai alkotják, akik az úgynevezett migráns projekt keretében készültek tanulmányútra Csángóföldre. A csoportot Áldozó Tamás polgármester és Rádi Róbert kabinetvezető kíséri, hiszen a delegáció rövid látogatást tett Pápa erdélyi testvérvárosában is. Hosszú útjukat a Székelyek Nagy Menetelésén való részvétellel szakították meg először, a kis csapat Maksánál találkozott a magyar tüntetőkkel és velük együtt vettek részt az ötvenhárom kilométeres élőláncban. Áldozó Tamás polgármestertől telefonon érdeklődött hírportálunk a delegáció eddigi programjairól. A polgármester elmondta, a csángó-magyarok lakta Lészped volt az úticéljuk, ahová ma este érkeztek meg. A Székelyek Nagy Meneteléséhez Maksán csatlakoztak, hiszen a Magyarországról érkező együttérző embereknek, az erdélyi autonómiát támogatóknak ez volt a gyülekezési helyük vasárnap délelőtt.
-Több településről is érkeztek Maksára, láttuk például Siófokot, Fehérgyarmatot és több budapesti kerületet, de találkoztunk felvidékiekkel is és Erdély és Partium minden városának lakosaival. A rendezvény ökumenikus istentisztelettel kezdődött, melyen Tőkés László hirdetett igét, majd kivonultunk a főútra, a Kökös és Bereck közötti szakaszon, ahol 53 kilométeres élőláncot alkottak a székely autonómia mellett kiállók. Ez körülbelül ötvenezer résztvevő jelenlétét igényelhette, bár Romániában folyik a számháború, vannak, akik csupán tízezerre teszik a rendezvényen résztvevőket, a másik véglet százhúszezerről is beszél. Mivel folyamatos volt az élőlánc, én úgy gondolom ötven-hetven ezerre tehető azok száma, akik ott voltak a megmozduláson – mesélte, hozzátéve – nagyon közvetlen volt a megmozdulás hangulata, sokan odajöttek hozzánk, beszélgettek velünk és megköszönték, hogy elmentünk. Az egész menetelés nagyon kulturált, méltóságteljes volt és a mai beszélgetésekből azt éreztük, hogy mindazok, akik ott voltak az élőláncban, azok ebből erőt tudnak meríteni. Így például az a molnár is, akivel ma találkoztunk Kisbaconban.
A delegáció a Székelyek Nagy Menetelése után Barótra utazott tovább, ahol megtekintettek egy óvodát Áldozó Tamás és Rádi Róbert pedig találkozott a település polgármesterével, Lázár Barnával. Útjukat ma Kisbaconban folytatták, ellátogattak Benedek Elek szülőházához és jártak Nagybaconban, ahol szintén egy óvodában tettek látogatást az óvónők. Délután indultak tovább Lészpedre, úticéljukhoz. A pápai vendégeket ott Herczeg Attila, a helyi iskola pedagógusa és diákjai fogadták, a csángó gyerekek népviseletbe öltözve népmeséket és dalokat adtak elő és kemencében sült kaláccsal kínálták a delegáció tagjait. Áldozó Tamás elmesélte, a beszélgetésekből kiderült, néhány éve ide nősült egy Hargita megyei tanár, aki meghirdette a magyar tanítást. Az első évben hat gyermek volt, második évben már tíz, ma pedig kétszáznegyven gyermekük van. A küldöttség tagjai családoknál laknak, vendéglátóik csángó magyarok.
A polgármester úgy fogalmazott, a pápai óvónők nagyon jól vizsgáznak és láthatóan rendkívüli élményt jelent számukra a tanulmányút. A csoport kedden és szerdán csángóföldi falvakat látogat, majd csütörtökön indulnak vissza, néhány kultúrtörténeti és turisztikai jelentőségű erdélyi település útbaejtésével.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!