Pápai szimpátiatüntetés a Székelyek Nagy Menetelésével


2013-10-27 12:46:03  | cikk: HuHa  | 


Pápai szimpátiatüntetés a Székelyek Nagy Menetelésével főképe
-Ha fizikailag nem is tudunk együtt lenni ma székely testvéreinkkel lélekben velük vagyunk, támogatjuk őket autonómiai törekvésükben és hisszük, hogy minden lélek támogatására szükségük van – mondta el nem sokkal ezelőtt hírportálunknak Rabi István, a Pápai Polgári Kör elnöke. A kör vezetése a Székelyek Nagy Menetelésével egyidőben szimpátiatüntetést szervezett a Wass Albert Emlékkőnél, melyen közel százan gyűltek össze 11 órakor, hogy támogatásukról és együttérzésükről tegyenek tanúságot a székelyföldi autonómiai törekvések mellett. A székelyföldi tiltakozó megmozduláson a romániai közigazgatási átalakítás ellen és a székely autonómia mellett tiltakoznak ma a résztvevők.  A pápai rendezvényre összegyűlt békés csoportot Rabi István köszöntötte, mint mondta a Székelyek Nagy Menetelésének célja, hogy lökést adjon a vágyott székely autonómia elérésének és tiltakozzon a tervezett közigazgatási átalakítás ellen, melynek eredményeképpen olyan új régióhatárokat állapítanának meg, ahol a székelység már kisebbségbe kerülne.
- Ennek megakadályozása nagyon fontos és bízunk abban, hogy a mai rendezvény segíti majd székely testvéreink céljainak elérését – mondta. Rabi István beszédében emlékeztetett a Dél-tiroliak autonómiáért folytatott küzdelmére. Felidézte, Dél-Tirol a Trianoni Békeszerződés megkötése után került az Osztrák-Magyar Monarchiától Olaszországhoz, a lakosok 98 százaléka akkoriban német anyanyelvű volt. A politika úgy döntött, aki Dél-Tirolban marad, annak olasznak kell lennie, aki pedig menni akar, az mehet Németországba. A II. világháborút követő békeszerződésnek már volt egy olyan része, amely a vágyott autonómiát biztosítani engedte, 1946-ban megszületett az első autonómiáról szóló statutum, de az olasz kormány ezt minden eszközzel igyekezett megakadályozni. Az elmérgesedő helyzet után végül 1972-ben, 26 évvel az első alapszabály után aláírták a második statutumot, amely már biztosította az ott élők teljes körű autonómiához való jogát.
-Székely testvéreinknek nincs könnyű dolguk – vont párhuzamot a Dél-tiroli eseményekkel a polgári kör elnöke - de azt gondolom, ha lélekben velük tudunk lenni és ezt kifejezésre is tudjuk juttatni, az plusz erőt ad az autonómiai törekvéseknek.
A békés tüntetés a Székely Himnusz eléneklésével zárult.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!