Jogszerűen és indokoltan bontották fel a kollektív szerződést - Pert nyert a Pápai Hús 1913 „cs.a.” Kft.


2013-10-25 22:16:19  | cikk: HuHa  | 


Jogszerűen és indokoltan bontották fel a kollektív szerződést - Pert nyert a Pápai Hús 1913 „cs.a.” Kft. főképe
A húsipari vállalat első fokon megnyerte azt a pert, melyet a Húsipari Dolgozók Szakszervezete helyi szervezete kezdeményezett a társaság ellen a kollektív szerződés felmondása miatt. Mint arról korábban hírt adtunk, a Pápai Hús 1913 „cs.a.” Kft. június végén egyoldalúan felmondta a szerződést, a szakszervezet emiatt július 20-án az utcára vonult, hogy a szerintük jogellenes lépés ellen tiltakozzanak. A demonstráción petíciót adtak a város polgármesterének, aki akkor arra figyelmeztetett, azt, hogy a kollektív szerződés felbontása jogszerűtlenül történt-e nem utcára vonulással kell eldönteni, azt a bíróság hivatott kimondani. Harkai Attila, a szakszervezet akkori vezetője a tiltakozó akción úgy nyilatkozott, meglátásuk szerint jogellenes a kollektív szerződés felmondása, a munkáltató nem tartotta be a kollektív szerződésben és a Munka Törvénykönyvében rögzített kötelezettségeit, és bírósági beadványuk folyamatban van. A szakszervezet azóta valóban bírósághoz fordult, az első fokú döntés ma született meg.
-A társaság egyeztetve a felügyelő bizottsággal és az érintettekkel a kollektív szerződésben foglaltak alapján június végén három hónapos határidővel mondta fel a szerződést. A bíróság mai döntése értelmében ez jogszerű és indokolt volt, vagyis a Pápai Hús 1913 „cs.a.” Kft. teljesen törvényesen mondta fel a kollektív szerződést, mivel a gyár helyzete ezt megindokolta – tájékoztatta hírportálunkat Uzsoky András, a társaság ügyvezetője. A cégvezető hangsúlyozta, a szerződés felmondása az akkor még érvényes kollektív szerződésben rögzítettek szerint történt, a kényszerű döntés indoka pedig a gyár gazdasági helyzete volt. A felmondásban az is szerepelt, hogy amikor a társaság helyzete stabilizálódik új kollektív szerződést fognak kötni a dolgozókkal.
-Az új kollektív szerződést a vagyonfelügyelővel egyetértésben kell kidolgozni, hiszen a vállalat csődeljárás alatt áll, de jelenleg még a cég anyagi helyzete ezt nem engedi meg.
Uzsoky András a mai bírói döntésről elmondta, teljesen sarkos és egyértelmű volt a bíró indoklása, mely szerint a társaság vezetésének a kollektív szerződés szerint joga volt egyoldalúan, indoklással felmondani a szerződést, az indoklás pedig teljesen életszerű volt.
Ez azt jelenti, hogy szeptember 27-től a Pápai Hús 1913 „cs.a.” Kft-nél a Munka Törvénykönyve szerinti bérezést alkalmazzák. Uzsoky András kiemelte, jelenleg is folyik a gyár körüli egyeztetés és amennyiben a társaság pénzügyi helyzetében olyan változás áll be az októberi bérek számfejtéséig, ami a hosszú távú működést lehetővé teszi, akkor az üzemi tanáccsal kötendő úgynevezett üzemi szerződést kötnek, ami nem teljesen egyezik meg a kollektív szerződéssel, hiszen csak a bérek rendezését tartalmazza, viszont ez a kollektív szerződés megkötésénél gyorsabban létrejöhet. Az ügyvezető úgy fogalmazott, mind a társaság vezetésének, mind a tulajdonosnak az a célja, hogy a dolgozók jövedelemcsökkenését elkerüljék.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!