Áldozó Tamás polgármester a Várkertfürdő uszodájának átmeneti bezárásáról


2013-10-24 00:21:04  | cikk: HuHa  | 


A város képviselő-testülete legutóbbi ülésén foglalkozott a Pápai Termálvízhasznosító Zrt. működésével, a testület zárt ülésén is tárgyalta a Várkertfürdő pénzügyi nehézségeit és már akkor szóba került az uszodai szolgáltatás két hónapos szüneteltetése. Az erről szóló hírek már akkor nagy vihart kavartak a pápaiak között, amikor pedig Kovács Antal, a zrt. elnök-vezérigazgatója hétfőn hivatalosan is bejelentette, hogy az uszoda október 28. és december 20. között nem üzemel, megbolydult a város. Az okokról, megoldási lehetőségekről Áldozó Tamás polgármester nyilatkozott a Pápa Városi Televízió szerdai magazinműsorában.  
-Polgármester úr! Az, hogy a pénzügyi nehézségek miatt az uszodát átmenetileg be kell zárni nagyon rossz hír, a Pápai Hús ismert nehézségei után pedig talán még rosszabbul jött a városnak.
-Valóban ez nem jó hír, örömében senki nem tesz ilyet. Én is olvasom a különböző fórumokon névvel és név nélkül megjelent véleményeket, én azonban lényeges különbséget teszek közöttük: a teljesen beteg, a Várkertben akasztani akaró, a mindenféle logikát nélkülöző, demagóg, indulatos véleményeket – mint például a PSE elnökének véleményét – jobb, ha figyelmen kívül hagyjuk, és ez azoknak jobb, akik mondták. Azonban van sok olyan kritikus vélemény, amely sok megfontolni valót, sok végiggondolni valót tartalmaz.
-A létesítmény igazgatója a hétfői nyilatkozatában arról szólt, hogy az uszoda átmeneti bezárását a pénzügyi nehézségek, finanszírozási problémák okozzák. Mi ennek a mélyebb oka?
-A Várkertfürdő egyike az ország legsikeresebb létesítményeinek. Az országban nagyon kevés olyan fürdőkomplexum létezik, amely képes a bevételeiből finanszírozni a kiadásait. A Várkertfürdő ilyen! Sőt abban az esetben, ha csak termálfürdő, strand és gyógyászat lenne – mint amilyen az ország fürdőkomplexumainak többsége – akkor a pénzügyi éveket rendszeresen akár mérleg szerinti nyereséggel is zárhatta volna. Azonban ennek a fürdőnek van két olyan tehertétele, ami más fürdők esetében együtt egyáltalán nem fordul elő. Az, hogy a strand és a termálfürdő által megtermelt eredményéből működteti egyrészt az uszodát, másrészt pedig fizeti a beruházáshoz felvett hiteleket. Ezek a hitelek devizában vannak, így az ezekkel együtt járó adósságszolgálat jelentősen megemelkedett az elmúlt évtized első feléhez képest. Ez jelenleg azt jelenti, hogy ebben az évben hetven millió forint törlesztést kellett a fürdőnek kifizetnie.
-Vagyis a bevételek elmaradnak a jelenlegi kiadásoktól?
-Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy a Várkertfürdőnek nemcsak mérleg szerint vesztesége keletkezik év végére, hanem ebben a pillanatban üzemi szinten sem eredményes, magyarán több a kiadása, mint a bevétele.
-Az uszoda két hónapos bezárása ezen mennyit segíthet?
-Önmagában az uszoda két hónapos bezárása semmit nem segít, ez az uszodabezárás része annak az év végéig végrehajtandó gazdasági korrekciónak, aminek sok más eleme is van. Összességében képes az uszoda bezárás megtakarítása olyan forrással hozzájárulni a többi intézkedéshez, hogy a Várkertfürdő biztonsággal be tudja fejezni ezt a gazdasági évet és még nagyobb biztonsággal meg tudja kezdeni a következőt.
-De az uszoda az egészséges életmód egyik fontos színtere, az úszás az egyik legegészségesebb sport, ami – mondhatjuk - a mai világban nélkülözhetetlen!
-Valóban, vannak olyanok, akik számára ez így van. A múlt hétfőn pontosan 31-en gondolták így, hiszen annyian váltottak belépőt az uszodába! A probléma talán pont az, hogy kevesen gondolkodnak így, és jelenleg a kevés látogatóból az uszoda fenntartási költségeinek csak a töredékét sikerül előteremteni, az összes többi kiadást a termálfürdő és a strand látogatói fizetik ki.
-Sokan mondják azt, hogy azért nem látogatják a létesítményt, mert drága, és ha olcsóbb lenne, akkor bizonyára többen járnának a Várkertfürdőbe.
-Itt már tegyünk különbséget a vélemények között! Mert ha én visszakérdezek azoktól, akik azt mondják, hogy drága, hogy akkor mondja meg mennyi – azt ők nem tudják, csak drága. Amikor két évvel ezelőtt egy közvélemény-kutatásban többek között a Várkertfürdő szolgáltatásainak színvonalára és ár-érték arányára rákérdeztünk, a szolgáltatást eddig igénybe vevők 80 százaléka arányosnak találta az árakat és a szolgáltatásokat. Tehát nem nevezte drágának a fürdőt. Egyébként pedig, hogy mi a drága, azt többféleképpen is eldönthetjük. Összevethetjük más fürdők hasonló szolgáltatásokért kért áraival, eben az esetben azt mondhatjuk, hogy egyáltalán nem drága, sőt ezen a piacon egyike a legolcsóbb és legjobb színvonalú szolgáltatást nyújtó fürdőknek, másik oldalon megnézhetjük, hogy az adott helyen mért fizetőképes kereslethez képest hogyan alakulnak az árak. Erről elmondhatjuk, hogy ehhez képest sem drága a pápai fürdő, hiszen a gazdaságkutatók által mért egy családra eső jövedelem és vásárlóerő index Pápán az országos átlagnak felel meg. Megjegyzem, ez kormánykritikus gazdaságkutatók által készített vizsgálat, mielőtt bárki azt mondaná, hogy magunknak készíttettük. Azt mondhatjuk, hogy sok területen Pápán is ugyanannyit keresnek az emberek, mint az országban máshol, hiszen akik szolgálati jogviszonnyal rendelkeznek, közszolgálati jogviszonnyal rendelkeznek, közalkalmazottak – és Pápán az ő számuk az országos átlag felett reprezentált többek között a kórház, az iskolaváros jelleg, a katonaság miatt – ugyanannyi jövedelmet kapnak, mint bármely más magyarországi városban.
-Sokan azt is reklamálják, hogy a pápaiak nem kapnak elég kedvezményt a fürdőbe. Az ugye jellemző az ilyen létesítményeknél, hogy az adott település saját polgárai kedvezőbb áron léphetnek be a fürdőbe. Ez a számokból egyébként nagyon gyorsan ki is derül, ha összehasonlítjuk a pápaiakra és a vidékről érkezőkre vonatkozó jegyárakat. A másik oldalon viszont olyan reklamáció is érkezett, hogy –idézem – undorító, hogy a vidékieknek többet kell fizetniük, ők miért másodlagos állampolgárok a fürdő számára. Lehet egyáltalán olyan árképzéssel dolgozni, ami mindenkinek megfelel?  
-Biztosan nem lehet. Én azt gondolom, hogy ez a gazdasági társaság többségében a pápai emberek tulajdonában van és a pápaiak akkor teszik jól, ha ebből a tulajdonból maguknak kicsit többet juttatnak, mint a nem pápaiak számára. Ez az árakban is kifejeződik, hiszen a pápaiak 25-30 százalék közötti kedvezményt kapnak az árakból, nem 3 forintot! Egy egész napos belépőnél 2000 forinttal szemben 1500 forint a pápai jegy ára. Nyugodtan körbe lehet nézni a piacon, hogy a pápaiak hol jutnak be egész napra egy hasonló színvonalú fürdőbe, de a 4 és 2 órás belépőknél ez a kedvezmény ugyanúgy megvan. Sőt mondhatjuk, hogy a 2 órás belépő, ami a strandszezonban például 17 órától is váltható tulajdonképpen a pápaiaknak szól, hiszen nagy értelme nincs az útiköltség miatt annak, hogy távolabbi településekről 2-3 órára eljöjjenek az emberek. A pápaiak azonban megtehetik, hogy egy kánikulai nyári napon akkor mennek ki a fürdőbe és nem kell tartaniuk már attól sem, hogy a kicsi gyermekek leégnek a napon.
-Mindezek ellenére mégis úgy tűnik, hogy a pápaiak nem élnek ezzel a lehetőséggel. Hiszen a strandszezonon kívül, amikor jellemzően nincsenek szabadságolások, iskolaidő van, akkor hétközben leginkább a helyi és környékbeli vendégekre számíthat a létesítmény, de ez nem nagyon jött be.
-Én azt gondolom, hogy a pápaiak arányukhoz képest felülreprezentáltak a fürdőben, hiszen majdnem minden harmadik belépés pápai, a 250 ezer belépésből 80 ezer pápai. Ez közel 3 belépést jelent évente minden pápai lakos részéről átlagban számolva, és akkor még nem számoltuk a pápai járásból érkező vendégeket. Szerintem azt is lehet 25-30 ezerre tenni, vagyis a belépéseknek megközelítőleg a fele a pápai járásból származik. Szerintem ez nagyon jó adat, kíváncsi lennék arra, hogy bármely más fürdővárosban tudják-e realizálni a lakosonkénti 3 belépést, mert ebben az esetben például Győrben, a Rába Quelle fürdőnek csak Győrből 360 ezer belépővel kellene számolni és tudjuk, hogy ennek a töredéke sincs meg. Pedig Győrben jók a fizetések, Győrben is vannak helyi kedvezmények és Győrben is van termálfürdő. Akkor ez miért van így?
-Mindezek ellenére azt gyakran látni, hogy az uszodában csak egy úszó van a medencében, de hétköznap a termálfürdő medencéi is tátonganak az ürességtől, vagy legalább is mérsékelt a vendéglétszám.
- A fürdő iránti kereslet legnagyobb része a nyári strandszezonra koncentrálódik, a belépések közel fele ebben a három hónapban történik meg. Az év további kilenc hónapjában van a másik fele, de ennek is vannak kiemelkedő periódusai, például a téli vagy a tavaszi szünet időszaka. Ilyenkor sokkal többen veszik igénybe a szolgáltatásokat, mint a hétköznapokon. Ezzel a periodicitással egyébként lehet is számolni, hiszen ez valahol természetes, éppen ezért törekedett arra a fürdő korábban, hogy azokat az idősávokat, amik kihasználatlanok vagy amik többletkapacitást még elbírnak, azokat szuperkedvezményes áron kínálja akár a pápaiak számára. Ilyen szuperkedvezmény volt 2 éven keresztül a pápai családoknak kínált belépési lehetőség, amikor a családtagok fejenként 250 forintért mehettek be hétköznap a fürdőbe. Vagyis egy négytagú család 1000 forintért látogathatta a létesítményt. Vezérigazgató úr tájékoztatása szerint az egy időben a fürdőben tartózkodó pápai család - a legtöbb – 7 volt! Azt gondolom, ez a belépődíj – ez abban az időben másfél doboz cigaretta ára volt – igazán nem nevezhető elrugaszkodottnak, sőt ha ezt összehasonlítjuk más fürdők áraival, akár a dömpingár gyanúja is a szemünkre vethető lenne.
-Polgármester úr! Térjünk vissza az önkormányzathoz, nagyon sokan reklamálják, hogy a városnak nem fontos a létesítmény, nem ad pénzt hozzá, ezzel szemben a pápai focit, a Lombardot nagyon sok pénzzel, 55 millióval támogatják évente. Az a pénz jobb helyen lehetne a fürdőben.
-Az önkormányzat nem adhat támogatást a Pápai Termálvízhasznosító Zrt-nek, mert az egy gazdasági társaság, és támogatást nem vehet igénybe, mert azt az európai uniós versenyjogi szabályok tiltják. Az önkormányzat szolgáltatásokat rendel meg a fürdőtől, így példa nélküli, még egyszer mondom példa nélküli az országban az, hogy Pápán tíz éve az önkormányzat valamennyi pápai fiatalnak – óvodáskorútól az itt tanuló egyetemistáig – lehetővé teszi, hogy megtanuljon úszni, és a sportfoglalkozások és a testnevelési órák keretében díjtalanul látogassa az uszodát! Ismétlem, ez példátlan! Ez a szolgáltatásvásárlás 25 millió forintba került 2013-ban és ez a fürdő számára egy fontos bevételi forrás volt. De 2013-ban további 8 millió forintért emeltünk törzstőkét a társaságban, ezekben a napokban pedig egy korábban a fürdő által megterveztetett objektumnak a tervdokumentációját vásároljuk meg, hiszen azt a város érdekében készíttették el. Ennek az első részletét fizetjük ki, 9,2 millió forint értékben, tehát az idén a város eddig 42,2 millió forintot juttatott különböző jogcímen a fürdőnek. 2012-ben ingatlant vásároltunk a fürdőtől, ugyancsak uszodalátogatást fizettünk, összesen 59.618.750 forint értékben. 2011-ben ingatlancsere értékkülönbözetének megfizetésével és úszásoktatással 52.806.475 forintot fizettünk. Mind 2011-ben, mind 2012-ben a különböző jogcímeken átadott pénzösszeg meghaladta a Lombard támogatási összegét, hiszen ott ráadásul a bajnoki szereplés miatt év végén vontunk is le a támogatásból! Azt gondolom a város erejéhez és teljesítőképességéhez mérten segíti a fürdőt, vásárolja a szolgáltatásait, ennek bizonyítéka, hogy az elmúlt három évben 150 millió forintnál többet adott át a fürdő részére.
-Ez az egyedülálló lehetőség a pápai gyermekek számára - amit az imént hangsúlyozott – azonban most elveszik!
-Valóban a tanév 9 és fél hónapjából kettőben nem tudnak hová menni úszásoktatásra, a maradék 7 és fél hónapba kell összesűríteni a programot. Erre vezérigazgató úr tájékoztatása szerint a kapacitások rendelkezésre állnak. Tudjuk, hogy kellemetlenül érint ez nagyon sok csoportot, sok iskolának át kell szervezni a programot a megváltozott lehetőségek miatt. Megértésüket kérjük az intézményeknek és ajánljuk továbbra is hosszú távon a fürdőnek ezt a szolgáltatását, hiszen az önkormányzatnak továbbra is a prioritásai között szerepel, hogy minden pápai gyermek tanuljon meg úszni és valamennyi pápai gyermeknek - anyagi lehetőségeitől függetlenül - legyen lehetősége arra, hogy minden félévben eljusson az uszodába és a fürdőbe.
-És lehetőség szerint váljon ez az élete részévé és legyen rendszeres vendége a későbbiekben is a fürdőnek. De nem csak a gyermekekről van szó, hanem sportegyesületekről is, hiszen úszók, vizilabdázók vannak és most a sportegyesületi munka is korlátozás alá esik a pápai helyszínt tekintve. Ezek a sportolók törekszenek, edzésre járnak, készülnek, versenyeznek és nagyon sok munkájuk van benne. Az uszoda átmeneti bezárása most ezt is lehetetlenné teszi.
-Így van, ezt elfogadom, de abban az esetben, ha ezekben az idősávokban továbbra is működtetjük az uszodát, akkor nincs megtakarítás. Tőlük is megértést kérünk! Ezeknek a szakosztályoknak, egyesületeknek a működését - és nem az eredményeit feltétlenül, hiszen az már csak hab a tortán, a lényeg, hogy minél több fiatalt meg tudjanak szólítani – az önkormányzat folyamatos támogatással ismerte el és fogja elismerni a jövőben is. Egy példát mondok, a PSE 2013-ban 2,7 millió forint támogatást kapott az önkormányzattól. Ebből a vízilabdázóknak jutott a PSE többi szakosztálya mellett, az úszókat a Pápai Vízmű támogatja már hosszú évek óta.
-Ennek ellenére a kommentek között található olyan is, ami például abból az irányból érkezett és nem túl barátságos hangnemben fogalmaz, bár valamennyire meg lehet érteni az ő nemtetszésüket.
-Szerintem valamit nem lehet megérteni és nem is kell! Sőt visszautasítok! Azt gondolom, ha van egy egyesületnek egy elnöke, és annak az egyesületnek a város a legnagyobb szponzora, akkor minimum elvárható lenne - mielőtt a nyilvánosság előtt minősíthetetlen hangon, demagóg érvekkel uszít az uszoda mostani működési korlátozása ellen -, hogy megkeresi a legnagyobb támogatót és kér három percet, hogy beszélgessünk arról, hogy milyen körülmények között és miért született ez a döntés. Én Stemmer István véleményét visszautasítom! Visszautasítom, és az általa elmondottakat egy pillanatig sem azonosítom a vízilabdázók véleményével!
-Polgármester úr, az uszoda ideiglenes bezárása két hónapra, december 20-ig szól. Mi a biztosíték arra, hogy nem fog megismétlődni ez a nehéz pénzügyi helyzet jövőre is? Hiszen az, hogy egyik pillanatról a másikra sokkal több vendég érkezik a fürdőbe, akik sokkal több bevételt hoznak, erre sajnos nem lehet számítani. És arra sem, hogy sokkal többen fogják mondjuk januártól – az újévi fogadalom után – célul kitűzni azt, hogy minden nap úszni fognak az egészséges életmód jegyében, de az sem valószínű, hogy az a hitel egyszer csak semmissé válik. Vagyis jövőre is hasonló terheket kell viselnie a létesítménynek.
-Én a 2014. január elseje utáni időszakra vonatkozóan nem tudom kizárni azt, hogy uszodai szolgáltatáskorlátozás ne merüljön fel. Nem is akarom ezt ígéretként megfogalmazni. Azt gondolom, teljesen racionális lenne az, ha azokban az időszakokban, amikor egymás mellett párhuzamosan két hasonló, egyenértékű területet kínálunk az úszóknak, akkor az egyiknek a működését korlátozzuk. Így nyáron a nagymedencének a három 50 méteres úszósávja ugyanakkora teret enged az úszóknak, mint az uszoda hat sávos, 25 méteres medencéje. Azt gondolom, ha minimális érdeksérelemmel komoly megtakarítás érhető el, úgy hogy a lehetőségeket meghagyjuk, akkor ezeket a megtakarítási lépéseket meg kell tenni, egészen addig, amíg a Pápai Termálvízhasznosító Zrt. egyéb bevételei nem nőnek meg annyira, hogy gond nélkül tudja finanszírozni az uszodát. Erre azért több lehetőség is kínálkozik. Ismert, hogy 2017-től nem csak a pápai gyermekeknek lesz részük uszodai testnevelésórában, hanem valamennyi magyar gyermek számára ezt a lehetőséget a kormány fel kívánja ajánlani, ebben az esetben a pápai uszodába nemcsak a kistérségből, hanem távolabbról is érkezhetnek Pápára úszni tanulni akaró általános iskolások. Számítunk arra, hogy a másik tulajdonossal, a magyar állammal - amit a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. képvisel a társaságban – jutunk olyan egyezségre, amely bővíti a lehetőségeit a fürdőnek, mondjuk egy törzstőke emeléssel. Ebből a törzstőke emelésből akár a hitel előtörlesztésére is futhatja, hiszen az egyik fő cél az lenne, hogy az adósságszolgálattól megszabadítsuk a fürdőt.
-Egy szálloda építése segíthetne-e mindezek mellett? Hiszen nagyon sokszor elhangzik az is, hogy egy szálloda a fürdő mellett több vendéget generálna. Erre volt is terv az elmúlt esztendőkben és az alapkőletételig el is jutott a cég, noha az építkezést azóta sem kezdte el. Lehet szálloda a fürdő környékén a közeljövőben?
-A fürdő környékén lesz szálloda, azonban figyelembe kell venni, hogy a gazdasági válság éveit tapossuk, szálloda beruházásra hitel szinte hozzáférhetetlen és 2014-től az újonnan kiírandó operatív programok nem fognak szállodaépítésre támogatást ajánlani.  Na, innen szép nyerni! De nem kell, hogy feladjuk. Valóban, a nagy szálloda építése meghiúsulni látszik, még az utolsó szöget ugyan nem verték bele abba a koporsóba, de nagyon közelinek látszik a végleges meghiúsulás. Ebben az esetben viszont elmondhatjuk, hogy az az egyhektárnyi, szállodaépítésre alkalmas terület továbbra is a fürdő tulajdonában van, tehát annak a későbbi értékesítése alapot teremthetne arra, hogy az előbb emlegetett fejlesztési hiteltől, vagy annak egy részétől megszabaduljon a társaság. Ha épül szálloda, a szállodába látogatók vélhetően ugyancsak nem az uszodát fogják használni tömegesen, hanem az élményfürdőt, de nem baj, hiszen az ott megszaporodó – akár a magasabb szolgáltatásokat is igénybe vevő – vendégek tovább növelhetik a létesítmény bevételeit. Ugyanakkor az önkormányzat is kiírt egy pályázatot – és ez itt a reklám helye – október 25-ig várjuk az ajánlatokat a lőtér telekként ismert ingatlanra. Én azt gondolom, alapos reményünk van arra, hogy az év végéig a két ingatlanból az egyik vásárlóra fog találni és reméljük, hogy jövőre már akár szállodaépítés is lehet. Én nem alapkőletételt szeretnék látni, hanem azt, amikor az első buldózer, az első betonkeverő mixer odaborítja a betont az építési gödörbe.
-Kovács Antal, a Várkertfürdő vezérigazgatója hétfői nyilatkozatában azt hangsúlyozta, az ideiglenes uszodabezárás a fürdő szolgáltatásait tekintve kizárólag az úszásszolgáltatást érinti, a többi uszodaépületben lévő szolgáltatást a fürdő más területén igénybe vehetik a vendégek. Garantálható-e az, hogy nem romlik tovább a helyzet és nem kell további korlátozást bevezetni?
-A gyógyászat és termálfürdő folyamatos működése biztosított. Várjuk a vendégeket, fel sem merült, hogy ezeket a szolgáltatásokat korlátozni kellene. A termálfürdő és a gyógyászat a pápai turizmusnak az alapját jelenti, a jövőnket élnénk fel, ha bármi visszavonhatatlan dolgot kellene a létesítmény e két üzletágában tennünk. Úgy látom, az uszodai szolgáltatások átmeneti korlátozásával és az üzleti tervben kezdeményezett további változásokkal ezt a gazdasági évet a Pápai Termálvízhasznosító Zrt. be tudja fejezni és a következő évet el tudja kezdeni. Az első félév nagyon nehéz lesz, hiszen a fürdő bevételei ciklikusak, legnagyobb részük nyáron fog érkezni, tehát az látszik, hogy a társaság az első félévben fog rászorulni a két tulajdonos segítségére.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!