Úszóink és vízilabdázóink is sajnálják az ideiglenes uszodabezárást


2013-10-23 11:00:28  | cikk: Haraszti Gábor  | 


Úszóink és vízilabdázóink is sajnálják az ideiglenes uszodabezárást főképe
Ahogy arról korábban beszámoltunk október 28-tól december 20-ig bezár a Várkertfürdő uszodája. A döntés értelmében a Pápai SE vízilabdázói és a Pápai Úszó Sportegyesület úszói sem tudnak a medencében edzéseket és versenyeket tartani, szerencsére a hétvégi OB II-es fordulót még meg tudják rendezni. Kertész Attila, a PUSE elnöke, és Cseh László vízilabda edző is sajnálatát fejezte ki a számukra is kedvezőtlen döntés kapcsán, igaz hivatalos értesítést ezidáig nem kaptak.
- Megrázó hír az uszodabezárás, valószínűleg a gyerekek ez évi munkája kárba vész - vélekedett az úszó egyesület elnöke. Mindez olyan társadalmi környezetben történik ahol az ország kiemelt célja az úszásoktatás kerettantervbe építése, az hogy minden általános iskolás tanuljon meg úszni és ahol nincs uszoda, oda építsenek. A Pápai Úszó Sportegyesület jelenlegi úszóinak száma átlagosan 25-30 fő, de ők már csak azok a gyerekek, akik végigjárták az oktatás lépcsőit és rendszeres sportnak tekintik az úszást. Az úszásoktatást a Várkertfürdő végzi, ott is nagyon sok gyerekről van szó, az iskolai csoportokról, az egyéni tanulókról, és a vízilabdázókról nem is beszélve. Ami az edzéseket illeti, két csoportban vannak versenyzőink a "kis" csoportban heti három alkalommal egy órát, a "nagy" csoportban heti öt alkalommal két órát edzünk, esetenként ha meg tudjuk oldani reggel és szombaton is vannak tréningek. Mivel Pápán ebben a két hónapban nem jutunk vízfelülethez, a legközelebbi uszoda 28 kilométerre van Celldömölkön, ám felújítási munkálatok miatt ez az uszoda is bezár november közepétől három hétre, így esetleg Ajka, Veszprém, Sárvár, Győr jöhet szóba, ám ezeken a helyeken is folyamatos úszásoktatások és edzések vannak, szabad helyek találása nehéz lesz. A versenyzők utaztatása és idegen uszodák használata egyesületünk anyagi lehetőségeit meghaladó teherrel jár: buszbérlet, üzemanyagköltség, belépők az uszodába vagy a pályabérlés kiadása, ettől függetlenül tervezzük a heti egy-két medencés edzést, a többi alkalommal szárazföldön készülünk. Az év végi ranglista versenyek és a diákolimpia előttünk áll, de az erre való felkészülést keresztülhúzta a bezárás, mely egyértelműen formahanyatlást okoz és visszaveti a fejlődést. November 9-ére terveztük az "Úszósuli körverseny" pápai állomását, ezt sajnos most nem tudjuk megrendezni. Tárgyalunk a Veszprémi Úszó Klubbal, ha sikerül megállapodnunk, akkor cserélünk, ők rendeznek most mi pedig jövő tavasszal, de a szokásos decemberi városi diákolimpiai versenyek is elmaradnak.
A Pápai SE vízilabdacsapatának edzője, Cseh László is értetlenül áll a bezárás előtt, mint mondta, 70-nél is több pólóst érint a döntés, mely anyagilag is megterheli a szakosztályt.
- Kétségbe vagyok esve, a bajnokság közepén ugyanis víz nélkül maradunk. Tudni kell, hogy az OB II-es csapat nevezési díja 287.000 forint, a Dunántúli bajnokságban szereplő serdülő és gyerek alakulat nevezése is százezres tétel volt, arról nem is beszélve, hogy a társasági adó összegeit most gyűjtjük be, és nem tudok egy vállalkozónak sem választ adni arra a kérdésre, hogy hol edzünk, mit csinálunk. A másik nagy gond, hogy az edzések miatt utaznunk kell, egy celldömölki, ajkai vagy győri út sem kis összeg. A tavalyi őszi-tavaszi bajnokságban a TAO-ból befolyó pénzből 4.400.000 forintot fizettünk ki a Várkertfürdőnek, az idei pályázatba is bekerült az uszodahasználati díj, a megállapodás értelmében erre bajnokságra is ugyanekkora összeget szántunk. Amennyiben a szövetség részéről ellenőrzést kapunk, és nem tudunk ennek az összegnek az erre az időszakra eső részével elszámolni, nagy bajba kerülünk. Arról nem is beszélve, hogy 10 új fiatal csatlakozott hozzánk, mit mondok most a szülőknek, mi lesz a tagdíjakkal? Úgy érzem, semmibe veszik az ember munkáját, 13 éve foglalkozom Pápán a vízilabdával, de senki nem jött oda hozzánk, hogy szemtől-szembe elmondja a problémákat és felkészítsen minket, hogy időben tudjunk lépni. Nyílván hatással lesz az eredményekre ez a bezárás, ez olyan, mintha a labdarúgóktól elvennék a focipályát.
Mindkét edző reményét fejezte ki, hogy a következő évre stabilizálódik az uszoda helyzete és normális keretek között végezhetik tevékenységüket.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!